CEV Kupa: Élmény kell, hogy legyen!

Tálas Zsuzsanna a BRSE feladója, Soós Nikolett csapatkapitány és Kormos Mihály szakmai igazgató is bízik abban, hogy a Békéscsaba megnehezíti a Busto Arsizio dolgát a CEV Kupa negyeddöntőjének olaszországi visszavágóján. A párharc esélyese a 2010-ben és 2012-ben is kupagyőztes Busto csapata, amely egy hete 3:1-re nyert Magyarországon, de a BRSE – már történelmet írt – játékosai sokszor bizonyították, hogy nem szabad őket leírni. A visszavágó szerdán este 20 óra 30 perckor kezdődik, honlapunkon élő eredménykövetést láthatnak.

A Busto Arsizio a Gent ellen kezdte CEV Kupa-szereplését decemberben. A belgákat hazai pályán 3:1-re, idegenben 3:0-ra verte az olasz csapat. Januárban a bolgár Maritsa Plovdiv és egy újabb 3:1-es hazai siker következett, idegenben viszont 3:2-re kikapott a Busto, igaz, a harmadik játszmában már eldöntötte a továbbjutás sorsát. A nyolc közé jutásért megszenvedett a kétszeres CEV Kupa-győztes, hisz bár hazai környezetben 3:0-ra nyert, idegenben csak pár pont választotta el az aranyjátszmától, ám 2:1-es fehérorosz vezetés után 26:24-re megnyerte a negyedik szettet, s ezzel pontot tett a Minszk elleni párharc végére, még akkor is, ha végül 3:2-re elbukta a találkozót. Az olaszok mérlege – ha a Békéscsaba elleni első mérkőzés eredményét is beleszámoljuk – öt győzelem és két vereség a CEV Kupa idei kiírásában.

A Linamar-Békéscsabai RSE magabiztos teljesítményt nyújtva jutott el a legjobb nyolc közé. A magyar csapat a 32 között kapcsolódott be a küzdelmekbe és előbb a szerb listavezető Stara Pazovát, majd a francia élcsapatnak számító Béziers együttesét búcsúztatta kettős győzelemmel. A magyar bajnok egyetlen vereséget a Busto Arsizio-tól szenvedte el 3:1 arányban hazai pályán. A csapatkapitány, Soós Nikolett azonban bizakodva tekint az olaszok elleni szerdai visszavágóra: – Ez a párharc még nem dőlt el. Az első mérkőzésen sok hibánk volt, amit szeretnénk kijavítani, s meg akarjuk mutatni, hogy tudunk ennél jobban játszani. Feladni biztos nem fogjuk a harcot, kár is lenne sportolni, ha egy meccs alapján feladnánk a továbbjutás lehetőségét.
A BRSE feladója, Tálas Zsuzsanna is latolgatta az esélyeket a visszavágó előtt: – Az olaszoknak könnyebb dolguk lesz hazai pályán, hazai közönség előtt, nekünk már az hatalmas élmény, hogy itt lehetünk, de egyet ígérhetek, nem fogjuk hagyni magunkat.
Kormos Mihály szakmai igazgató bátor kijelentést tett a Kossuth Rádiónak az olaszok elleni első összecsapás után: – Bízom benne, hogy kint Olaszországban jobban játszik majd a csapat, mint az első mérkőzésen. Fésűs Irénnek, Tálas Zsuzsi anyukájának mondtam pont a csabai meccset követően, hogy a visszavágón nyerünk négy szettet, aztán megyünk a négybe, várjuk a Casalmaggiore-t…

A fogadóirodák a Busto Arsizio továbbjutására 1.02-es, a Békéscsabáéra 11-szeres szorzót fizetnek. Az oddsok terén nagy a különbség, remélhetőleg, a pályán ez nem lesz érzékelhető. Mindenesetre a Linamar-BRSE-től már az hatalmas dolog, történelmi tett, hogy eljutott a legjobb nyolc közé a második számú európai kupasorozatban. Ez magyar csapatnak 18 éve sikerült utoljára. Ha egy óriási bravúrral beverekszi magát a négybe a Békéscsaba, az egy újabb fejezet lenne a klub, és a magyar röplabdasport aranykönyvében. Magyar csapat legutóbb 1996-ban szerepelhetett a CEV Kupa elődöntőjében, akkor a Vasas menetelése okozott nagy örömet a szurkolóknak.

A 20 óra 30 perckor kezdődő Busto Arsizio – Linamar-BRSE CEV Kupa-mérkőzést a televízió nem közvetíti, honlapunkon viszont élő eredménykövetést láthatnak a negyeddöntő visszavágójáról.