Szakmáry Gréta önkéntes karanténba vonult Nyíregyházán

Női válogatottunk egyik legbiztosabb pontját, Szakmáry Grétát Németországban érte a világjárvány. Klubja, a Palmberg Schwerin azok után, hogy már megnyerte a német szuperkupát, bejutott az elődöntőbe a CEV Kupában és egy fordulóval az alapszakasz vége előtt vezette a német bajnokságot. Ráadásul Gréti idén remek formában játszott, végig alapembere volt csapatának. A járvány hatására azonban a német szövetség március közepén azonnali hatállyal befejezettnek nyilvánította pontvadászatot.

 

– Gondolkoztam rajta, hogy kint maradok, és megpróbálom Németországban átvészelni ezt az időszakot, de a szívem hazahúzott a családomhoz, a szüleimhez és múlt szombaton visszajöttem Nyíregyházára. A repülőtéren ugyan senki nem mondott semmit, de úgy gondoltam, hogy mint külföldről hazatérő, vállalom a kéthetes önkéntes karantént. Úgyis van mit bepótolni a szüleimmel, na meg kaptunk edzéstervet is az erőnléti edzőtől, még úgy is, hogy ott nem szüneteltetik a bajnokságot, hanem befejezettnek nyilvánították.

– Pedig nagyon jó formában voltál te is és a csapatod is.

– Nagyjából együtt maradt az előző évi keret, úgyhogy elég jól ismertük már egymást és nagyon jó társaság volt. Szerencsére ezúttal semmilyen sérülés nem akadályozott, sőt, tudtam, hogy mi az, amiben még fejlődnöm kell, úgyhogy plusz edzéseket is csináltam még és sokat dolgoztam azért, hogy ilyen formában játsszak.

– De most mindez gyakorlatilag hiábavalónak tűnik.

– Ha azt vesszük, hogy nem fejeződik be a bajnokság, akkor igen, de ezek a tapasztalatok a továbbiakban a válogatottban és a következő klubidényben még nagyon jól jönnek, szóval egyáltalán nem tartom elfecsérelt idénynek. Sőt, igyekszem karbantartani magam ebben az időszakban is, pont most fejeztem be a napi tréningemet.

– Abból, hogy a Schwerin edzéstervet adott, azt szűröm le, hogy már tárgyaltatok a folytatásról.

– Én és a menedzserem tárgyalásban vagyunk a Schwerinnel, de más klubokkal is. Az egészen biztos, hogy a járvány komoly, negatív hatással lesz a világ gazdaságára, az pedig a sportéletre, hiszen így várhatóan sokkal kevesebb pénz jut majd a cégeknél is szponzorációra. Ez meg a játékosok pénztárcájára lesz hatással, szóval arra kell készülnünk, hogy a következő idényben szerényebbek lesznek a játékosfizetések. Így viszont nyilván a lehető legjobb ajánlatot kell majd elfogadni.

– Hogy látod most a válogatott programját?

– Az sajnos szinte biztos, hogy az Európa Ligából nem lesz semmi, de azért abban reménykedem, hogy az Európa-bajnoki selejtezőket legalább meg lehet majd tartani. Az más kérdés, hogy abban egyáltalán nem vagyok biztos, hogy egy hónap elegendő lesz-e ahhoz, hogy formába lendüljünk és összeszokjunk egymással és az új kapitánnyal. De a többi válogatott pont ugyanebben a cipőben jár majd, szóval egyenlőek lesznek a feltételek. Mindettől függetlenül nagyon szeretnék minél előbb visszakerülni a terembe és újra rendesen edzeni. Nagyon várom már, hogy vége legyen ennek a járványnak, de ezzel persze nem vagyok egyedül. A legfontosabb azonban az, hogy egészségesek maradjunk, figyeljünk, vigyázzunk magunkra, a családunkra és egymásra, valamint minden körülmények között maradjunk pozitívak…