Férfiválogatott: rövid felkészülés – mindenkire számít az új kapitány

Múlt pénteken, a kecskeméti kupadöntő előtt nevezte ki a Magyar Röplabda Szövetség elnöksége Koch Róbertet a férfiválogatott szövetségi kapitányának. A korábbi 91-szeres válogatott, Eb-résztvevő szakember – aki személyesen tekintette meg a finálét – azóta gyakorlatilag folyamatosan ingázik Magyarország és Ausztria között, hiszen klubcsapatával, az UVC Holding Grazzal vasárnap megnyerte az Osztrák Kupa döntőjét, hétfőn azonban már megint Budapesten volt, ahol új pozíciójában médiaszerepléseknek tett eleget, majd a hét közepén megint Graz felé vette útját.

 

– Számított rá, hogy hirtelen ennyi minden szakad majd a nyakába?
– Ebbe így nem gondoltam bele, de azzal tisztában voltam, hogy nem lesz egyszerű a helyzet. De nincs ezzel probléma, ez a kinevezés ezzel jár, ez nem egy nyugodt állás, nincs mese csinálni kell. Úgy gondolom, hogy ez egy olyan lehetőség, amit meg kell ragadni.

– Ausztriában mit szóltak, amikor kiderült, hogy magyar szövetségi kapitány lesz?
– Ketté kell választani a dolgot. Grazban, a klubomnál már jeleztem előre, hogy várhatóan megkapom a kinevezést. Nem akartam, hogy esetleg az újságokból tudják meg a dolgot. Ott bizony volt megrökönyödés. Ugyan megfér a két állás egymás mellett, de azért alaposan át kell gondolni a helyzetet, mert szövetségi kapitánynak lenni számomra sokkal többet jelent, mint egy mellékállás. Én azt is vállaltam, hogy részt veszek az itthoni edzőképzésben és az utánpótlás koordinációjában is. Szakmai előadásokra meg edzőtáborokba kell majd járnom, így nyilván kevesebb időm jut majd a klubmunkára, de szerencsére Mózer Zoltán személyében van egy remek segítőm, akire nyugodtan rá merem majd bízni a csapatot, amikor idehaza lesz dolgom.

– És az osztrák válogatottnál, amelynek másodedzőjeként tavaly az Európa-bajnokságon is ott lehetett?
– Azt már korábban, még a magyar pályázat előtt eldöntöttem, hogy nem fogom vállalni a további munkát. Náluk is új kapitány lett, akinek személyét még nem ismertem – ők is a hétvégén jelentették be az új edzőt – és azt is tudtam, hogy elég húzós lesz a nyári programjuk, amit már nem szívesen vállaltam volna. Ugyan nyitva hagytam a kapukat, de már korábban is úgy terveztem, hogy ha nem magyar kapitány leszek, akkor idén nyáron a strandröplabdára koncentrálok.

– Kinevezésével viszont egészen máshogy alakul majd a nyara. Van már elképzelése arról, hogy mi lesz a menetrend?
– Természetesen nagyjából már összeállt a program, ami lényegesen rövidebb lesz, miután a csapat nem indul az Európa Ligában. Ettől függetlenül tervezek egy két-három napos csapatépítő jellegű összetartást májusban, de ott nem a röplabdán lesz a hangsúly, legfeljebb a lányok valamelyik Európa Liga-meccsén tartunk majd bemutatót. Aztán hagyom a fiúkat pihenni, de persze mindenki kap majd személyre szabott edzéstervet a nyárra és interaktív módon is tartani akarom velük a kapcsolatot a pihenő alatt. Például a taktikai elképzeléseimet már ekkor eljuttatom nekik, amit már ismerniük kell a július közepén-végén kezdődő edzőtábor kezdetére.

– Nem lesz rövid a felkészülés?
– Vannak olyan jók a játékosok, hogy nincs szükség hosszabb időre. Persze úgy kell jönniük, hogy fizikálisan már rendben legyenek és taktikailag is fel legyenek készülve.

– Júliusban hogyan zajlik majd a program a tervei szerint?
– Van egy spanyolországi meghívásunk, azon múlik a kezdés, hiszen oda azért nem mehetünk el úgy, hogy előtte nem készültünk már együtt. Ha ez realizálódik, akkor egy héttel korábban kezdünk Szombathelyen. Aztán részt veszünk a Savaria Kupán, tervezünk három edzőmérkőzést is és augusztus közepétől jönnek a selejtezők.

– Az idő rövidsége miatt nyilván nem volt még ideje egyeztetni a játékosokkal. Nem fél attól, hogy megint sorozatos lemondások lesznek?
– Az a véleményem, hogy azzal, hogy most gyakorlatilag lerövidül a felkészülés, a kifogások tárháza eléggé leszűkül. Így most mindenkinek lesz ideje pihenni és a sérülése után regenerálódni. Ilyenkor már vizsgák sincsenek, szóval aki így is lemondja a válogatottságot, az magáról állít ki bizonyítványt.

– Meghívja azokat is, akik tavaly nem vállalták a válogatott felkészülést?
– Nálam mindenki tiszta lappal indul, én nem igazán adok más véleményére. A külföldön játszókra pedig kifejezetten nagy szükség van, nekik ugyanis nem csak az a feladatuk, hogy pályára lépjenek a címeres mezben, hanem hogy a tapasztalataikat átadják az itthon játszó fiataloknak is. Az viszont előfordulhat, hogy nem mindenki a saját posztján szerepel majd, nekem ugyanis az a véleményem, hogy a legjobb játékosoknak kell majd a meccseken a pályán lenniük.

– Mire gondol?
– Például átlókból kifejezetten el vagyunk kényeztetve, de egy csapatnak csak egy játékosra van szüksége ezen a poszton, míg más posztokon meg hiányoznak klasszis játékosok. Természetesen ezt mindenkivel meg fogom előtte beszélni, most még nem akarok részletekbe belemenni.

– Nincs mit szépíteni, az elmúlt évek nem a férfiválogatott sikereiről szóltak, sőt… A szövetség most egy többéves programban gondolkozik, amelynek a végén a csapatnak ki kellene jutnia a 2023-as Európa-bajnokságra. Van erre esély?
– Azt tudni kell, hogy a 24-es mezőnyből 18-20 hely az esélyek alapján gyakorlatilag le van játszva. Nekünk a maradék helyek valamelyikére kell odaérnünk. A mostani selejtezőcsoportban a tavalyi Eb-résztvevő portugálokkal és a fehéroroszokkal vagyunk egy csoportban, ami nem egyszerű, de egyáltalán nem lehetetlen, mert szerintem a játékosanyag megvan hozzá. Egy szép, de inspiráló kihívás nekem és a játékosoknak is, de ha most mégsem sikerül, akkor sincs veszteni valónk, hiszen az idei nyárra az a cél, hogy egy morálisan és mentálisan erős csapat álljon ki, amely újra prezentálni tudja a magyar válogatottat és élvezetes meccseket játsszon. Persze ehhez mindenkire szükség van, de én bízom benne, hogy van annyi önérzetük, hogy nem utasítják vissza ezt a lehetőséget, mert egy válogatottal az országot képviselni mindig az a csúcs. Én egyébként látok biztató jeleket, mint például a Pénzügyőr negyeddöntőbe jutása a nemzetközi kupaporondon. Náluk kialakult egy rendkívül jó csapategység, és ez a sikereik egyik kulcsa. Hasonlót szeretnék én is kialakítani a válogatottban.

– Arról már van valamilyen elképzelése, hogy kik lesznek majd a segítői?
– Van, akivel már meg is egyeztem, van, akivel még egyeztetek, az erőnléti edző viszont még kérdőjel, az pedig nálam kulcskérdés. Neveket majd akkor mondanék, ha már teljes lesz a stáb. Fontos még az is, hogy szeretném majd fokozatosan a fiatalokat is beépíteni a válogatottba, ezért jövőre lesz majd egy úgynevezett B-válogatott is, amelyben az 1999 és 2002 között született játékosokra számítok. Láttam köztük is több ígéretes tehetséget, akikkel el kell majd kezdeni dolgozni, hogy ők is minél előbb a csapat hasznos tagjai lehessenek.

 

A férfiválogatott újdonsült szövetségi kapitányával – aki egy éve az Észak-Dunántúli Röplabda Akadémián is dolgozik – március 13-án pénteken, Kaposváron a regionális szakmai napon találkozhatnak az érdeklődők, amikor előadást tart, majd megtekinti a Fino és a Vegyész férfi, illetve a Diamant és az UTE női Extraliga összecsapást is.