Továbbjutott és nyert is a Békéscsaba a Challenge Kupában

Bár az első játszmában kissé ránk ijesztett, ezt követően fordított és ezzel kiharcolta a nyolc közé jutást a Swietelsky-BRSE a békéscsabai visszavágón, a szlovén Calcit Kamnik ellen a női Challenge Kupában. Bár hazai sorcserét követően a vendégek még egyenlítettek, a végégen a győzelemnek is a csabaiak örülhettek, így egyedüli magyar női csapatként szerepelnek majd a nemzetközi kupák negyeddöntőjében.

 

Női Challenge Kupa-nyolcaddöntő, visszavágó:

Swietelsky-BRSE–Calcit Kamnik (szlovén) 3:2 (–22, 16, 21, –23, 12)

Békéscsaba, 1000 néző. V: Pajvszkij (ukrán), Folgar Fraga (spanyol).

Békéscsaba: Grbics 3, Klaric 14, Pekárik 11, Collar 11, Jerkov 22, Bodnár 3. Csere: Molcsányi, Rády (liberók), Glemboczki 7, Sebestyén 1, Fábián 1, Szedmák 7, Bodovics 2, Szűcs. Vezetőedző: Vasja Samec Lipicer.

Kamnik: Pogačar 1, Kotnik 9, Kaker 3, Brulec Kosztics 9, Vovk 5, Charuk 12. Csere: Janezic (liberó), S. Marusic 2, Mihevc 3, P. Marusic 3, Zatkovic 13, Jerala 3. Vezetőedző: Gregor Rozman.

A mérkőzés alakulása. I. játszma: 4:7, 9:10, 12:17, 15:19, 19:24. II. játszma: 0:2, 4:2, 10:5, 15:7, 24:15. 3. játszma: 2:5, 6:5, 12:7, 12:10, 16:11, 20:13, 23:20. IV. játszma: 0:2, 4:4, 4:7, 9:9, 14:12, 17:21, 23:24. V. játszma: 3:1, 6:7, 9:7, 13:8, 14:12.

 

Nagyon felszívta magát az új igazolást, az Olaszországból visszatérő fiatal feladót, Eva Pogačart is bevető Kamnik, amely korán ellépett három ponttal. Collarék eszméltek, és próbáltak faragni az nem túl nagy hátrányon, de továbbra is a szlovén csapat irányított, sőt a játszma közepén vissza Brulec Kosztics vezérelte együttes visszaállította a korábbi differenciát. Vasja Samec Lipicernek rövid időn belül kétszer is időt kellett kérnie, hogy megnyugtassa lányait és helyes mederbe terelje a csapat játékát. Valamiért a máskor oly magabiztos Collar ütései sem értek célt a rendkívül lelkes, nagyon küzdő Kamnik ellen, melyet több véleményes bírói ítélet is támogatott. A remekül mezőnyöző és védekező szlovén együttes tartotta magát, és ami nem sikerült Kamnikban, az sikerült Békéscsabán, a 6 pontig jutó Charuk vezérletével játszmát nyertek nem egészen 25 perc alatt, méghozzá egészen könnyedén (22:25).

Szlovén pontokkal kezdődött a második játszma, de Klaric ászával, majd a csapat másik legponterősebb játékosa, Jerkov elementáris ütésével átvette a vezetést a BRSE. A tapasztalt Jerkov továbbra is remekül nyitott, egy ilyen, csabai ponttal végződő megmozdulás után a látogatók trénere volt kénytelen időt kérni. Hogy mennyire más hőfokkal játszott immáron a Békéscsaba, az egy megszerzettnek hitt, de elvett pont utáni Klaric-akció mutatta meg, aki olyan vehemenciával csapta át a labdát, amit az első szettben nem igazán láthattunk. 14:7-nél újabb szlovén időkérés következett, de a mérkőzés menetében ezután sem történt változás. Molcsányi hangyaszorgalommal szedegette össze a lehetetlenebbnél is lehetetlenebb labdákat, működött a sánc, és Grbics feladásai után a csabai ütők is tették a dolgukat. A vége nem is lehetett más, mint magabiztos csabai részsiker (25:16).

A harmadik játszma elejét is „átaludta” a BRSE, megnehezítve a saját dolgát. Szerencsére ez az időszak csak rövid ideig tartott, mert a rózsaszín mezesek ezután minden fegyverüket elővették a kelléktárból, Gregor Rozman edző pedig nem tudott mást tenni, mint megpróbálni felrázni lányait. Igyekezett felzárkózni a Kamnik, de csabai oldalon jókor jött egy sánc, egy pimasz ejtés. A szlovénok csak nem akarták feladni, nem voltak messze az egyenlítéstől, de végül a BRSE kihasználta a második szettlabdát (25:21) és a 2:1-es vezetésük azt jelentette, hogy ott van a csapat a legjobb nyolc között!

A negyedik felvonásra sorcserét hajtott végre a csabai edző. A szlovénok elléptek három ponttal, de a csabaiak fordítottak, előnyüket őrizték is a játszma közepéig. A vendégek azonban kihasználták Szedmákék megingásait és a játszma hajrájába már 4 pontossal vezetéssel fordultak. Izgalmasan alakult a folytatás, egy szettlabdát hárított a Csaba, amelynek volt esélye arra, hogy egyenlítsen, de az 5. játszmát mégsem sikerült elkerülnie (23:25).

A zárójátékban is voltak szép pillanatai az alaposan megfiatalított csabai csapatnak, amely a térfélcserénél vezetett. A játszma második szakaszában rátettek egy lapáttal és kiharcolták a győzelmet is (15:12).

Továbbjutott a Békéscsaba kettős győzelemmel, 6:2-es szettaránnyal. A legjobb 8 között a görög Olympiakosz Pireusz lesz az ellenfele.

Vasja Samec Lipicer: – Tudtam, hogy nem lesz könnyű mérkőzés, annál is inkább, mert egy más összetételű és felállású csapat érkezett Békéscsabára. Az első szettben nem úgy játszottunk, ahogy megszoktam, utána azonban kiismerve ellenfelünket, fölénybe kerültünk. Végül jó játékkal rukkoltak elő a lányok, elégedett vagyok teljesítményükkel, miként a továbbjutással is.

(beol.hu/Nemzeti Sport)

 

HETI PROGRAM:
Február 8., szombat
17:00 Fino Kaposvár – DEAC (férfi Extraliga); Tv: kapos.hu
18:00 Szent Benedek RA – DSZC-Eötvös DSE (női NB I)
18:00 DVTK Fux – Gödöllői RC (női NB I)
18:00 TFSE – Budaörs (női NB I)
18:30 MÁV Előre-Bericap – Palota (női NB I)
Február 9., vasárnap
15:00 PTE-PEAC – Sümeg (férfi NB I)
16:00 MÁV Előre-Bericap – Vidux-Szegedi RSE (férfi NB I)
16:30 Dunaferr – Szolnoki RA (férfi NB I)
17:00 Vasas Óbuda – Jászberény (női Extraliga); Tv: sportstream
17:00 Kecskeméti RC – Vegyész RC Kazincbarcika (férfi Extraliga)
18:00 Swietelsky-BRSE – UTE (női Extraliga)
19:00 MAFC BME – Pénzügyőr (férfi Extraliga); Tv: sportstream