Bagics Bence az első magyar strand- és hóröplabda CEV-supervisor

Nem mindennapi sportdiplomáciai sikernek lehettünk részese azzal, hogy Bagics Bence is bekerült a CEV (Európai Röplabda Konföderáció) strand- és hóröplabda supervisorok közé. Korábban ugyanis még soha nem volt egy magyar sem ezen szakág versenyeit ellenőrző tisztségviselők között.

 

Bagics Bence nem lehet ismeretlen a strandröplabdát kedvelők között, hiszen 2009-ben, 18 évesen felnőtt országos bajnok lett. Még most sincs 30, de volt már az MRSZ Strand- és Szabadidős Röplabda Bizottságának elnöke és az elmúlt évek hazai World Tour-versenyeinek versenyigazgatója is.

– A kinevezésem egy hosszabb folyamat része volt. Előbb nemzetközi tornák versenyigazgatójaként kellett bizonyítanom – ilyen volt a 2016-os korosztályos MEVZA-torna a Margitszigeten, illetve a siófoki World Tour-tornák –, emellett a nemzeti szövetségnél is szakmai munkát kellett végeznem. Szükség volt az MRSZ, illetve a CEV ajánlására is, majd tavaly Badenben egy három napos továbbképzésen is részt kellett vennem, illetve egy belgiumi tornán teljesítettem a gyakorlatot. Azt követően, hogy ezek megvoltak, az európai szövetség decemberi ülésén vettek fel egy másik supervisorral együtt. Ez azért is nagy szó, mert ez egy elég szűk kör, amelynek létszámát legutóbb négy éve bővítette a CEV.

De mi is a feladata egy strand- és hóröplabda supervisornak?

– Segítenünk kell a verseny szervezőinek a tornák minél jobb, minél zavartalanabb lebonyolításában, ilyenkor mi képviseljük az európai szövetséget, s tartatjuk be a rendezőkkel az előírt normákat. Hogy mikor lesz a debütálásom, azt még nem lehet tudni, mert még nincs meg a CEV idei versenynaptára, de egy hónapon belül várhatóan elkészül, s onnan kezdve már lehet készülődni.

Bagics Bence supervisori kinevezése egyébként egyben a Magyar Röplabda Szövetség elismerése is.

– Az MRSZ nélkül nem juthattam volna el idáig, úgyhogy mindenképpen szeretném megköszönni a szövetségnek a támogatást. Emellett bízom benne, hogy a nemzetközi szintéren megszerzett tapasztalatokat és tudást valamilyen formában itthon is kamatoztatni tudom a sportág érdekében. Idővel pedig szeretném majd megszerezni az FIVB supervisori minősítését is.