Női BL: remek mérkőzés és négy szett a Nantes otthonában

A női röplabda Bajnokok Ligája negyedik fordulójában a francia Nantes otthonában vendégszerepelt a Vasas Óbuda együttese, és 3:1 arányban maradt alul.

Jakub Gluszak vezetőedző két helyen változtatott a szombati kezdőcsapatán, ezúttal Török Kata, Mária Kostelanská, Ana Tiemi, Trine Kjelstrup, Ayshan Abdulazimova, Sanja Kalicanin játszott, a liberó Juhár Dalma volt. A továbbra is bokasérülésével küzdő Villám Lilla el sem utazott, Mihály Dorka pedig – akit az éjszaka kórházban ápoltak, mert nem maradt meg benne sem étel, sem ital – a hotelben tudta csak nézni az összecsapást.
Annak ellenére sem kezdett megilletődötten a Vasas, hogy közel telt ház, azaz majdnem 2500 néző volt a Mangin Beaulieu Sportközpontban. Kjelstrup és Kostelanská is jól támadott, de hiába mutatott be a magyar együttes több bravúros mezőnyvédekezést, a buta hibák miatt két pontnál nem tudtak jobban ellépni a házigazdától. A Vasas egyenrangú riválisa volt a hazaiaknak, sőt, Vathanarának hamarosan megint időt kellett kérnie (17-19). A végjátékban az érdi mérkőzéshez hasonlóan nagyon sokat hibáztak a piros-kékek, ez pedig a magyar bajnokságban sem fér bele, nemhogy a Bajnokok Ligájában (25-23, 1-0).
A második felvonást is ponterősen kezdte a vendéggárda (2-5), Kalicanin sánca után pedig néggyel is vezetett már – ekkora különbség még nem volt a csapatok között (4-8). Tovább nőtt a differencia, a hazai mester mínusz nyolcnál ismét időt kért (5-13), de ezzel sem tudta felrázni együttesét. A mieink remekül és végig koncentráltan játszottak, tartották a megszerezett előnyt, így villámgyorsan egyenlítettek (15-25, 1-1).
A harmadik etapban is kiválóan és agresszívan nyitott a Vasas, emellett pedig jól ment a blokk is (3-6). Amikor felpuhultak a szervák és kicsit visszaesett a fogadási hatékonyság, egyből egyenlített a Nantes (10-10). A folytatásban kétszer is egalizáltak a hazaiak, de Gluszak csak akkor kért időt, amikor a vezetést is átvették (19-18). Kostelanská egyenlített, majd az ő bombájával vette vissza az előnyt a magyar bajnok (21-22). A kétpontos előnyért támadhatott a csapat, az ütés azonban a hálóban végezte, és mivel a következő labdamenet is a Nantes-é lett, Gluszak megint időt kért (23-22), ám már csak a hazaiak szereztek pontot (25-22, 2-1).
A negyedik szettben a hazaiak vezettek, és egy sikeres blokkjuk után a lengyel szakvezető magához rendelte tanítványait (8-5). A Vasas tartotta a különbséget, olykor mínusz egyre vissza is jött, de amikor néhány rossz támadás becsúszott, Gluszak megint időt kért (16-12). A folyatásban már egyértelműen a vendéglátó akarata érvényesült, de lányaink így is minden dicséretet megérdemelnek a kedd esti teljesítményükért: közönségszórakoztató, küzdős, jó mérkőzést vívtak a francia együttes otthonában (25-18, 3-1) – írta a Vasas honlapja.

BAJNOKOK LIGÁJA, D CSOPORT, 4. FORDULÓ
Nantes VB (francia) – Vasas Óbuda 3-1 (23, ­-15, 22, 18)
Mangin Beaulieu Sportközpont, 2300 néző. Vezette: Burkiewicz (lengyel), Mokry (szlovák)
Nantes: Alanko 3, Vander Weide 12, Sylves 8, Gicquel 22, Schwabe 14, Schad 6. Csere: Burmazovic (liberó), Ndoye 1, Druenne 1. Vezetőedző: Cyril Ong Vathanara
Vasas: Kostelanská 17, Kalicanin 7, Kjelstrup 21, Török 16, Abdulazimova 9, Ana Tiemi 5. Csere: Juhár (liberó), Dékány, Gyimes. Vezetőedző: Jakub Głuszak

Cyril Ong Vathanara: – Fontos győzelmet arattunk egy nagyon jól játszó csapat ellen. Kemény mérkőzés volt, sokszor nem találtuk a vendégek remek blokkjának ellenszerét, de ha nehezen is, sikerült mindhárom pontot megszereznünk.

Jakub Gluszak: – Azt hiszem, jó meccset játszottunk, ezt mondhatom a saját szempontunkból, de akár a szurkolókéból is. Többnyire remekül röplabdáztunk, valamint végig óriásit küzdöttünk, ez mindenképp pozitív, és büszke is vagyok emiatt a csapatra. Megint közel voltunk, de nem eléggé, remélem, hogy a jövőben ezen tudunk majd változtatni. A tapasztalat döntött most is, viszont az érdi meccshez képest abban tudtunk javulni, hogy jobban reagáltunk egy szorosan elveszített játszma után. Ezt most ki kell pihenni, aztán arra, ahogyan ma játszottunk, hiszen rengeteg meccs vár még ránk.