Edzőcserék és játékosvándorlás a női NB I-ben

A téli szünetben két női NB I-es klubnál is edzőcsere történt: Budaörsön és a MÁV Előrében, a kettő azonban szoros összefüggésben van egymással, ráadásul a váltások jelentős játékosmozgást is előidéztek a két csapat keretében.

 

Az NB I újoncát, a székesfehérvári MÁV Előre-Bericapot az élvonalba vezető, s velük sokáig veretlenül a tabella élén álló Fésüs Irén decemberben adta be felmondását a klubnál, amelyet Nagy Róbert klubelnök elfogadott és azonnali hatállyal fel is mentette a trénert a munkavégzés alól, s az utolsó két decemberi bajnokin ő ült már a kispadon.

A vezetőedzőnő Budaörsre távozott – épp ahhoz a klubhoz, amely ellen eddigi csapata elvesztette veretlenségét –, ahol Fekete Krisztinát váltotta a kispadon, aki a továbbiakban Fésüs segítője lesz, míg az addigi másodedző, Torma Péter az NB II-es Tatabányai RSE vezetőedzője lett.

Amint arról már korábban hírt adtunk, az újévtől a MÁV Előre-Bericap vezetőedzőjének a korábbi női szövetségi kapitányt, Farkas Mihályt nevezték ki, aki 2011 után vállalt újra munkát az élvonalban. A tréner január 2-án kezdte meg a munkát új csapatánál, de eléggé megcsonkított kerettel, ugyanis a játékosok közül négyen is – Petri Izabella, Berkó Vivien, illetve a junior válogatott két korosztályos Eb-t is megjárt alapembere, Orosz Bianka és Sziládi Viktória – Fésüssel tartottak Budaörsre. Előbbi átigazolása már meg is történt, utóbbi háromról azonban még zajlanak a tárgyalások a két klub között.

Ugyanakkor a fehérváriaknak – akiknek helyzetét az is nehezíti, hogy mexikói feladójuk, Ivone Martinez Villareal éppen hazája válogatottjával olimpiai selejtezőn szerepel – pótolniuk kell a kieső játékosokat, ezért megegyeztek az UTE-val egy másik fehérvári nevelésű junior válogatott, Eb-résztvevő Kiss Anna visszaigazolásáról. Az ütő már hétfő óta Székesfehérváron edz és a hétvégén várhatóan pályára is léphet. Emellett tárgyalnak még a lila-fehérekkel, illetve a Szent Benedek RA-val egy center kölcsönvételéről, vagy leigazolásáról is.

A Budaörs szombaton a TFSE otthonában lép pályára, míg a sokáig éllovas, jelenleg harmadik helyen álló fehérváriak éppen egy rangadóval kezdenek Miskolcon, a második helyen álló DVTK-Fux ellen, amely jelenleg 3 ponttal előzi meg őket, s amennyiben Toma Sándor csapata hazai pályán nyer, úgy hat ponttal ugrik meg ami csaknem behozhatatlan előnynek tűnik három fordulóval az alapszakasz vége előtt. Vendégsiker esetén azonban nyílt marad a küzdelem az Extraliga osztályozójába jutást jelentő két helyért.

*****************

Ami egyébként a fehérváriakat illeti, a MÁV Előre-Bericap férficsapatánál is van mozgás a téli szünetben: távozott szlovákiai légiósuk, Németh Zsolt (a csapat korábbi edzőjének, Németh Ödönnek a fia), viszont két külföldi ütőjátékost is sikerült szerezniük: az ukrán Pavel Dikun és a brazil Renan Salton személyében.