Grózer Gyurci az ász az olimpiai selejtezőn

Vasárnap kezdődött meg Berlinben a férfiak, kedden pedig a hollandiai Apeldoornban a nők európai olimpiai selejtezője. Előbbi eddig hatalmas meglepetéseket hozott.

 

A B-csoport nyitómeccsén az Eb-címvédő szerb válogatott ugyanis 3:0-s vereséget szenvedett a 2015-ös kontinensbajnok Franciaországtól, akik viszont a második napon kaptak ki 3:2-re Bulgáriától, míg a szerbek ekkor a hollandokat verték három játszmában.

Az A-csoportban viszont menetelnek a házigazda németek, akik előbb Csehországot, majd Belgiumot győzték le 3:0-ra, s ezzel gyakorlatilag már kiharcolták az elődöntőbe kerülést. A hazaiak legjobbja mindkét meccsen ifjabb Grózer György volt, aki a csehek ellen 21, a belgák ellen 22 pontot szerzett – úgy, hogy utóbbi meccs végén kisebb sérülés miatt le kellett cserélni. A csoport eddig lejátszott harmadik meccsén az Eb-ezüstérmes szlovénok nyertek 3:0-ra Belgium ellen. A német–cseh és a bolgár–francia mérkőzésen Adler László volt az egyik játékvezető.

A női selejtezők – amelyen pedig Mezöffy Zsolt működik közre játékvezetőként – kedden kezdődnek, a B-csoportban egy német–török meccsel (előbbieknél a magyar származású Pogány Anna léphet pályára), majd az A-csoport meccsei közül a lengyel–bolgár és a holland–azeri találkozót játsszák le. Utóbbiak soraiban a Vasas centerével, Ayshan Abdulazimovával és a Jászberény feladójával Shafagat Alishanovával. A B-csoportban a belgák és a házigazda hollandok szerepelnek még.

A lebonyolítás mindkét nemnél ugyanaz: a négy tagú csoportokból az első kettő jut az elődöntőbe, amelynek győztesei játsszák a finálét, s az azt megnyerő válogatottak jutnak ki a tokiói olimpiára. Az európai válogatottak közül a férfiaknál eddig a világbajnok lengyel, az olasz és a 2017-es Eb-győztes orosz, míg a nőknél az orosz és a vb-ezüstérmes olasz mellett a világbajnok szerb válogatott szerzett már részvételi jogot a nyári ötkarikás játékokra. Mindkét nemnél indul az olimpia japán házigazdái mellett az amerikai és a brazil csapat, emellett a férfiaknál az argentinok, a nőknél pedig a kínaiak, s a 12 csapatos mezőnyök az afrikai, az ázsiai, a dél- és az észak-amerikai selejtező győzteseivel lesz teljes. Utóbbin a MÁV Előre női csapatának mexikói feladója, Ivone Martinez Villareal léphet pályára a hétvégén.