MEVZA-tornára és Eb-selejtezőre készülnek az utánpótlás válogatottak

Ahogyan azt már a korábbi években megszokhattuk, a két ünnep között, illetve január elején az utánpótlás-válogatottaké lesz a főszerep. Bár még be sem fejeződtek idén a bajnoki és a nemzetközi kupaküzdelmek, korosztályos csapataink már edzőtáborba vonultak.

 

A tavaly áprilisban az ifjúsági Európa-bajnokságon részt vevő, decemberben pedig a maribori MEVZA-tornán bronzérmet szerző leány junior-válogatott Horváth András irányításával jelenleg az új Szilágyi utcai UTE-csarnokban készül, rájuk majd december 28-30. között Dunaújvárosban vár egy MEVZA-torna.

A névsor alaposan kicserélődött az elmúlt másfél évben, a szófiai csapatból már csak hatan tagjai a mostani csapatnak: négy békéscsabai játékos, illetve Stollár Szonja sérülés miatt nem áll rendelkezésre, míg Vecsey Fanni már „főállású” strandröplabdázóként készül. Jelenleg a fehérvári különítmény – Berkó Lili, Orosz Bianka, Sziládi Viktória és a közben az UTE-ba igazolt Kiss Anna – képviseli még a másfél évvel ezelőtti gárdát, míg Manninger Luca (UTE) és Szabó Lili (Fatum-Nyíregyháza) később csatlakozik, ők ugyanis a héten még klubjuk nemzetközi kupamérkőzésén szerepeltek.

A MEVZA-bronzérmes csapatból Boros Réka (UTE), Csóri Flóra (UTE), Ratkai Panni (Gödöllő), Rády Boglárka (Békéscsaba), Szerencsés Mimi (Vasas) és Szűcs Gréta (Békéscsaba) erősítik a keretet és hozzájuk csatlakozott még Correa Nadine (UTE), Kis Dorottya (UTE), Kump Alíz (Gödöllői RC), Molnár Zsófia (Vasas), Szatmári Lilla (MTK) és Takács Viktória (UTE).

A 18 fős keret december 23-ig készül Újpesten, majd három nap pihenő után 14 játékos folytatja az edzéseket, de immár Dunaújvárosban, a korosztályos MEVZA-torna helyszínén. A tornán hét válogatott (Ausztria, Csehország, Horvátország, Izrael, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia) vesz részt és körmérkőzéses alapon rendezik, azaz a három nap folyamán minden csapat játszik mindenkivel.

A magyar csapat mérkőzései:
December 28. 10:30 Magyarország – Ausztria
December 28. 19:00 Magyarország – Horvátország
December 29. 11:30 Magyarország – Szlovénia
December 29. 17:00 Magyarország – Szlovákia
December 30. 11:00 Magyarország – Csehország
December 30. 14:30 Magyarország – Izrael

A szakmai stáb: Horváth András (szövetségi edző), Czímer Attila, Pápai Péter, Bene Róbert (edzők), Kovács Zoltán (erőnléti edző), Mondl Viktória (masszőr)

 

A junior fiúk Tomanóczy Tibor irányításával csütörtöktől készülnek Rácalmáson, ahol két bajnoki meccset is lejátszanak majd a Kecskeméttel és a Kazincbarcikával. Ők majd Szlovéniában, Mariborban szerepelnek a két ünnep között MEVZA-tornán. A fiúkra és a lányokra majd áprilisban vár Európa-bajnoki selejtező.

A fiú junior-válogatott kerete: Balázs Bálint, Boa Szabolcs, Csendes Csaba, Iván Bence, Iván Gergő, Laczi Dominik, Majoros Balázs, Mikuláss Marcell, Péter Benedek, Sümegi Kristóf, Szabó Vilmos, Tomanóczy Bálint.

A szakmai stáb: Tomanóczy Tibor (szövetségi edző), Demeter András (edző), Balázs István (masszőr)

Az ifjúsági válogatottak viszont januárban szerepelnek majd az Eb-selejtezők első fordulójában – ami egyébként ugyancsak egy MEVZA-torna lesz.

A Kőnig Gábor által irányított lánycsapat péntektől Tatán készül a január 9-11-én a horvátországi Zadarban esedékes tornára, ahol és Izraellel, Szlovéniával, valamint Szlovákiával szerepelnek egy csoportban. A csoportból az első kettő az elődöntőbe jut, a többiek az 5-8. helyért játszanak, s a tornáról az első helyezett közvetlenül kijut az augusztusi montenegrói Európa-bajnokságra, a 2-5. helyezett pedig majd áprilisban, a második fordulóban folytatja a küzdelmeket.

A leány ifjúsági válogatott kerete: Darvas Hanna, Imre Zsófia, Kindrusz Doroti, Kucsera Jázmin, Ligárt Anna, Märcz Mira, Radnai Lili, Radnai Csenge, Regős Fanni, Rieder Evelin, Sinka Dalma, Stankovics Alinda, Szatmári Júlia, Tóth Luca, Turcsányi Zita.

A szakmai stáb: Kőnig Gábor (szövetségi edző), Batári Csaba, Csépke Gábor (edző), Soós Ivett (erőnléti edző), Soós Adrienn (masszőr)

A csapat csoportmérkőzései:
Január 9. 11:30 Magyarország – Izrael
Január 9. 19:30 Magyarország – Szlovénia
Január 10. 11:30 Magyarország – Szlovákia

A Bodonyi Ákos által vezetett fiúk Kunhegyesen edzőtáboroznak, ők majd a juniorokhoz hasonlóan Mariborban szerepelnek Eb-selejtezőn, de addig a héten két bajnoki mérkőzést is játszanak a Szegeddel és a DEAC-cal.

A fiúknál csak hét válogatott vesz részt a tornán (Ciprus nem indul) és a mieink az osztrákokkal és a szlovénokkal szerepelnek egy csoportban. Az első kettő itt is elődöntőzik, a harmadik pedig az 5-7. helyért játszik. A képlet hasonló, mint a lányoknál: az első automatikusan Eb-résztvevő, de az utolsó kettőt leszámítva mindenki továbbjut a második fordulóba.

A fiú ifjúsági válogatott kerete: Acsai Bálint, Bogdán Bence, Dulcz Bende, Fenyvesi Barnabás, Fenyvesi Dániel, Hajagos Rajmund, Kasnyik Bence, Kecskeméti Bálint, Kiss Bendegúz, Óhidi Richárd, Quintz Tamás, Sümegi Kristóf, Szabó Kornél, Szentesi Bálint, Tamási Dávid, Tóth Kristóf.

A szakmai stáb: Bodonyi Ákos (szövetségi edző), Bartal Gergely, Elbakour Bernard (edző), Árpás Géza (masszőr)

A csapat csoportmérkőzései:
Január 9. 11:30 Magyarország – Ausztria
Január 9. 18:30 Magyarország – Szlovénia