CEV Kupa: ötszettes csatában, de kettős győzelemmel jutott tovább a Fatum

A Fatum-Nyíregyháza 3:2-re győzött a CSM Targoviste elleni első mérkőzésen, így szűk előnnyel várhatta a szerda esti visszavágót. A vendégek azonban lehengerlő játékkal nyerték meg az első játszmát, igaz, hasonló módon egyenlített és 2:1-es szettelőnybe is került Hollósy László csapata. A románok döntő szettre mentették a találkozót, amiben már 14:11-re is vezettek. Ekkor már mindenki az aranyszettre készült, ám a nyíregyházi együttes sorozatban öt pontot szerezve győzött.

 

CEV-KUPA, NŐI 1. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ
FATUM-NYÍREGYHÁZA – CSM TARGOVISTE (román) 3:2 (–14, 18, 14, –18, 14)
Nyíregyháza, 1200 néző. V: Mitev (bolgár), Mula (görög)
NYÍREGYHÁZA: G. Francesco 3, Limareva 17, Lohman 14, Varga E. 19, Victoria 16, Pintér A. 7. Csere: Tóth F. (liberó) 2, Tóth D., Szabó L. Lászlop, Koseková 1, Vasziljeva. Edző: Hollósy László
TARGOVISTE: Calota, Herrera Álvárez 27, Prokopic 12, Buterez 9, Trica 6, Szredics 6. Csere: Vukomanovics (liberó), Balae 1, Van de Vyver 3, Müller 1, Starcevic 4. Edző: Dragan Neszics
Az eredmény alakulása. I. játszma: 1:4, 3:9. 6:15, 9:18, 12:20. II. játszma: 5:2, 10:8, 14:10, 17:15, 22:17. III. játszma: 3:4, 8:5, 12:6, 17:9, 21:13. IV. játszma: 1:10, 8:12, 8:15, 10:18, 14:21. V. játszma: 2:3, 4:7, 7:8, 9:10, 9:12, 11:14
Továbbjutott: Fatum-Nyíregyháza, kettős győzelemmel (6:4)

Megnyugtatónak cseppet sem volt nevezhető a nyíregyháziak Targovistében megszerzett előnye, úgy meg különösen, hogy a magyar bajnoki ezüstérmes 2:0-s előnyről „csak” 3:2-re nyert a CEV-kupa első fordulójának első mérkőzésén. A hazai pályán megkezdett „felzárkózást” a Continental Arénában is folytatta a Targoviste, amely nagy fölénnyel nyerte az első szettet, így felcsillant előtte a továbbjutás megszerzésének lehetősége.

Az első térfélcsere után aztán rá sem lehetett ismerni a Fatumra, a szett elejének jó nyitásai megadták a kellő alaphangot, azok is feltámadtak, akik az első játszmában még keresték a helyüket. Lendületbe jött a nyíregyházi csapat, amely a harmadik felvonásban már nem csak Pilar Victoriá Lopez és Olena Limareva pontjaira támaszkodhatott, hanem centerposzton az első szettben még lecserélt Molly Lohman is belejött a játékba. Van az úgy, amikor kegyelmi állapotba kerül egy csapat, és minden arannyá, vagyis egy mentés is ponttá válik – így iratkozott fel a „gólszerzők” közé a liberó Tóth Fruzsina. Sikerült visszaadni a Targovistének az első játszma „mócsingját”, nem mellesleg a Nyíregyháza egyetlen játszmára került a továbbjutás bebiztosításához.

Ezt az esélyt nem sikerült megragadni, mert bár 1:10 után is kapaszkodott a Fatum (és megint jött a „menetrendszerű” Tóth Fruzsina-pont…), a román csapat a visszavágón is kiharcolta az ötödik játszmát.

Mindkét csapatnak volt egy-egy 25:18 és 25:14-re megnyert, illetve elvesztett játszmája, így nem nevezhetjük igazságtalannak, hogy az ötödik szettre maradt annak a döntése, hogy továbbjut-e a Nyíregyháza, vagy aranyszett határoz majd a továbbjutásról. Miután a Targoviste jól kezdte a játszmát, érett az aranyszett, főként, hogy 14:11-es vezetésnél három meccslabdához is jutott. Olena Limareva nyitásaival és Inneh-Varga Elizabet bombáival azonban feltámadt a Nyíregyháza, megfordította az állást, és végül kettős győzelemmel, de hatalmas csatában jutott be a legjobb 16 közé.

 

Hollósy László: – Hatalmas taktikai csata dúlt a pályán, a Targoviste új felállást választott, amit időben sikerült lereagálnunk. Óriási győzelmet arattunk, nemcsak Nyíregyháza, hanem az egész magyar sportélet büszke lehet arra, hogy kiejtettük a román sztárcsapatot. Lehet, hogy ez a meccs elvett tőlem két évet, de ha majd lepörög előttem életem filmje, ezek a pillanatok biztos benne lesznek.

Dragan Neszics: – Folytatódott az a nagy csata, amelyet Targovistében is vívott a két csapat. Már-már a kezünkben éreztük az aranyszett megszerzésének lehetőségét, amikor tizennégy tizenegyes vezetésünkről hihetetlen módon veszítettük. Ezért jár az elismerés a Nyíregyházának.

(Nemzeti Sport)

A nyolcaddöntőben a nyíregyházi csapat horvát ellenféllel találkozik, mégpedig a Mladost Zagreb és az OK Kastela párharcának győztesével meccselnek. Az első mérkőzést Nyíregyházán játsszák majd január 21-23-án, a visszavágóra pedig Horvátországban kerül majd sor február 4-6-án.