Megvan az Európa Liga csoportbeosztása

Luxemburgban tartott ülést az Európai Röplabda Konföderáció (CEV), amelyen kisorsolták a 2020-as Európa Liga csoportjait is. Az is eldőlt, hogy mely országok lesznek majd a házigazdái a 2021-es férfi és női Európa-bajnokságnak.

 

Ami számunkra a legfontosabb, hogy a magyar női válogatott az Arany Európa Liga A-csoportjába került Bulgáriával, Fehéroroszországgal és Franciaországgal együtt. A franciák már régi ismerőseink, hiszen a legutóbbi két kiírásban is találkoztunk velük, s mind a négy meccsen legyőztük őket, az más kérdés, hogy az augusztusi Savaria Kupán viszont sikerült visszavágniuk.

A bolgárokkal a 2018-as Európa Liga budapesti döntőjében találkoztunk, s akkor 3:0-ra ők győztek, míg a fehéroroszokkal legutóbb a 2016-os Európa-bajnokság előtt játszottunk felkészülési mérkőzést Minszkben, ahol gyakorlatilag egy centerrel is csak 3:2-re kaptunk ki.

Az első fordulóban, május 23-án, vagy 24-én Franciaországot fogadjuk, majd 27-én Bulgáriát látjuk vendégül. Május 30-án, vagy 31-én Fehéroroszországba látogat csapatunk, egy héttel később pedig Franciaországba. Június 10-én Bulgáriában lép pályára a válogatott, a záró fordulóban pedig Fehéroroszországot fogadjuk június 13-án, vagy 14-én.

A három csoportból a győztesek jutnak a finálé házigazdája mellett a bulgáriai négyes döntőbe. Ha a bolgárok is köztük vannak, akkor a legjobb második csatlakozik még. Az MRSZ elnökségének döntése értelmében a férfiválogatottat idén nem nevezték az Ezüst Európa Ligába.

Az ülésen – amelyen Ludvig Zsolt főtitkár képviselte az MRSZ-t – azt is bejelentették, hogy Észtország, Finnország, Csehország és Lengyelország közösen rendezheti meg a 2021-es férfi röplabda Európa-bajnokságot. A lengyel szövetség jelezte, hogy – negyedikként – ők csatlakoztak a két év múlva esedékes kontinensviadal rendezőihez. Az európai szövetség a másik három házigazdát már korábban bejelentette. A 2021-es tornán Lengyelországban összesen 25 mérkőzést rendeznek, közte az elődöntőket, a bronzmérkőzést és a döntőt.

A női Eb-nek négy balkáni ország, Bulgária, Görögország, Románia és Szerbia lesz majd a házigazdája. Az Eb-kre 24 csapat jut ki, a válogatottak négy hatos csoportban küzdenek a továbbjutásért. A selejtezőcsoportok sorsolását januárban tartják, a selejtezőket pedig augusztus közepétől szeptember közepéig bonyolítják le.