Sport 2019 évkönyv – Idén kiemelt helyen a röplabda!

1988 óta immár hagyományosan minden évben – így most is – megjelent a Magyar Olimpiai Bizottság évkönyve, amely rendre a karácsonyi könyvpiac egyik slágerkiadványa. Azt már megszokhattuk, hogy az utóbbi esztendőkben mindig külön fejezet foglalkozik a röplabdával, idén azonban a hazai társrendezésű női Európa-bajnokságnak köszönhetően több önálló fejezetben is szerepel a sportág.

 

A röplabdával foglalkozó írásokat szokás szerint az MRSZ sajtósa, Karádi Zoltán írta az évkönyvbe, aki idén is a szövetségnek ajánlotta fel tiszteletpéldányát, s adta át azt Ludvig Zsolt főtitkárnak.

Ízelítőül az alábbiakban elolvashatják az év általános sportági értékeléséről szóló fejezetet.

 

Történelmi eredmények

Idén sem unatkozhattak a röplabda honi szerelmesei, ráadásul nem is kellett messzire menni a rangosabbnál rangosabb eseményekért, hiszen a Magyar Röplabda Szövetség idén felnőtt női Európa-bajnokságot és ülőröplabda Európa-bajnokságot is rendezett (utóbbit a Magyar Paralimpiai Bizottsággal karöltve), illetve, immár harmadik éve a strandröplabdázók World Tour-sorozatának egyik állomása is hazánkban volt, igaz, nem az előző két évben a tornának helyt adó Siófokon, hanem a Lupa-tónál.

 

Űröm az örömben, az éppen az elmúlt években a sportág zászlóshajójának számító női válogatott Eb-szereplése lett. A legutóbbi két Európa-bajnokságra is kijutó, az elmúlt öt évben Európaligát és World Grand Prix-t nyerő, az El-ben pedig még 2018-ban is ezüstérmet szerző csapat ugyanis nem tudott bejutni a nyolcaddöntőbe a magyar–lengyel–szlovák–török társrendezésű kontinenstornán.

Pedig a május–júniusi Arany Európaliga-sorozatban még minden rendben volt, a mieink oda-vissza verték a franciákat és az osztrákokat, s a horvátok ellen is pontot szereztek, a végén pedig mindössze egy szetten múlt, hogy 12 csapat közül lemaradtak a négyes döntőről. Az augusztusi Eb-n, a Papp László Sportarénában azonban csak Észtországot tudták legyőzni a mieink, így csoportjuk ötödik helyén végeztek, ez pedig mindössze a csalódást jelentő 20. helyhez volt elég – szereplésükkel könyvünk másik fejezetében részletesen foglalkozunk.

A januári Eb-selejtezőkön férfiválogatottunknak sem sikerült megváltania a világot: hiába vezettek 2:0-ra Kazincbarcikán Svájccal szemben, vereség lett a vége, csakúgy, mint a Macedónia elleni idegenbeli találkozón, így csapatunk a csoport negyedik helyén zárt (Ukrajna volt még a négyes tagja). A nyári Ezüst Európaliga-csoportkörében is csak harmadik hely jutott, ahol Görögország, Ausztria és Bosznia-Hercegovina volt a mieink ellenfele, s utóbbiakat sikerült csak legyőzni az első fordulóban.

 

Ülőröplabda-válogatottjaink számára sem termett sok babér: a férfiak és a nők is mindössze egy-egy meccset tudtak nyerni a Ludovika Akadémián megrendezett kontinensbajnokságon, ez előbbieknek a 12., utóbbiaknak pedig a 8. helyhez volt elegendő, az amúgy minden idők legjobb szervezésűnek Európa-bajnokságán – erről az eseményről is olvashatnak részletesen könyvünk másik fejezetében.

 

Szerencsére akadt azért olyan válogatott is, amely sporttörténelmet írva remekül szerepelt. Eddig kétszer indult a magyar női röplabda-válogatott Universiadén: először még 1965-ben Budapesten, ahol az 5., nyolc évvel később, Moszkvában pedig a 11. helyen zártak. Több mint négy és fél évtized után nevezett újra csapatunk a tornára, az egyetemi válogatott irányítására pedig Leiszt Mátét, a Békéscsaba fiatal másodedzőjét kérte fel a szövetség. Sikerült egy kifejezetten veretes keretet összehozni, zömében az Extraligában edződött játékosokból, míg ketten – Németh Anett és Gyimes Zsófia – az Egyesült Államokban tanultak. A csapatból hárman szerepeltek a 2016-os győri junior Európa-bajnokságon, hárman pedig ott voltak a két évvel ezelőtti felnőtt Eb-n, Bakuban, a csapat fele pedig tagja volt a budapesti Eb-re készülő válogatott bő keretének is.

Hogy mennyire komoly megbecsülésnek örvendtek a röplabdázók, azt az is jól jelezte, hogy a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség az ünnepélyes eskü szövegének elmondására a válogatott csapatkapitányát és feladóját, Bleicher Rékát kérte fel.

A mieink Nápolyban mindjárt a legnehezebb csoportmeccsükkel kezdtek a csehek ellen, s csapatunk óriási csatában győzött végül 3:2-re. A második fordulóban Argentína ellen szettveszteség nélkül nyertek, majd az ugyancsak a továbbjutásért küzdő Tajvan következett, de ellenük is sikerült győzni 3:1-re. Így csoportgyőztesként jutottak a nyolc közé – ezzel egyébként megszerezve a jogot az egyetemisták két év múlva esedékes seregszemléjén való részvételre is –, ahol addigi szereplésük megkoronázásaként és az addigi legsimább mérkőzésükön 3:0-ra győzték le Kanadát, amivel az elődöntőbe kerültek. A fináléba jutásért a házigazda olasz csapat már túl nagy falatnak bizonyult, de a japánok elleni bronzmérkőzésen 0:2-ről sikerült egyenlítenie a lányoknak és a döntő szettben is sokáig vezettek. A vége azonban sajnos az ázsiaiaké volt, így az érem végül elmaradt, de a csapat így is minden idők legjobb Universiade-eredményét érte el, míg a torna legeredményesebb ütője Németh Anett lett.

Klubszinten is termett babér röplabdázóink számára: a tavalyi bajnok Békéscsaba a második legrangosabb európai klubsorozatba, a CEV-kupában magyar pályákon régen látott menetelésbe kezdett. Előbb az ukrán Himik Juzsnyijt aranyjátszmában, majd a svájci Sm’Aesch Pefeffingent, a negyeddöntőben pedig a francia Saint Raphaelt búcsúztatták kettős győzelemmel. Az elődöntőben a végső győztes olasz Busto Arsizio már túl nagy falatnak bizonyult, azonban az elődöntőbe jutás így is az elmúlt másfél évtized legjobb magyar kupaszereplése volt.

Igaz, rá is fért a csabaiakra, mert az ötszörös bajnok és kétszeres Magyar Kupa győztes csapat idén trófea nélkül maradt. Utóbbi döntőjében a tavalyihoz hasonlóan idén is alulmaradtak a Nyíregyházával szemben, a bajnokságban pedig ezúttal a fináléba sem tudtak bejutni, s meg kellett elégedniük a bronzzal. Az őket búcsúztató nyíregyháziak sem tudtak felülni a trónra, ugyanis hat év után 2019-ben a Vasas Óbuda nyerte a bajnokságot. A férfiaknál a Vegyész RC Kazincbarcika megvédte bajnoki címét, a Magyar Kupát pedig a HÉP-Kecskemét nyerte, mindkét csapat a Pénzügyőrt legyőzve a fináléban.

És minden jó, ha jó a vége: a női bajnok Vasas Óbuda sikerrel vette a Bajnokok Ligája selejtezőjét – négy mérkőzésből négyet nyertek a piros-kékek, úgy, hogy még játszmát sem veszítettek – és 15 év után az első magyar csapatként jutott be a BL csoportkörébe.

 

Strandröplabdázóink is egyre jobban villogtatják oroszlánkörmeit, igaz, egyelőre mégy csak az utánpótlásban. 2018-ban Hajós Artúr és Stréli Bence ért el sporttörténelminek nevezhető negyedik helyet a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián, most két ifjú hölgy írta át a honi strandröplabdázás történelemkönyvét. A 16 éves Vecsey Fanni már azzal megtette, hogy egyáltalán pályára lépett a badeni U18-as Eb-n, ő ugyanis tavaly az ifjúsági teremválogatott tagjaként szerepelt a szófiai kontinenstornán, így ő az első magyar, aki mindkét szakágban szerepelt Európa-bajnokságon. Azonban ő és párja, a 15 születésnapját augusztusban ünneplő Vasvári Zsófi nem érte be ennyivel: négyes csoportjukban legyőzték az első helyen kiemelt osztrákokat és a briteket, s meccslabdáról kaptak ki a norvégoktól, de második helyen így is bejutottak a legjobb 24 közé, ahol előbb egy ciprusi, majd egy dán kettőst búcsúztatva egészen a legjobb nyolcig meneteltek. Ott ugyan már nem nyertek meccset, de így is minden idők legjobb magyar strandröplabdás Eb-helyezését elérve lettek nyolcadikak.

És itt még nem volt vége számukra az évnek: a már említett budapesti World Tour-versenyen a magyar csapat egyetlen győzelmét megszerezve a 9. helyen végeztek. Pedig az indulók között ott volt a legutóbbi két országos bajnokságot megnyerő Lutter Eszter és Szombathelyi Szandra, illetve a mindkétszer ezüstérmes Háfra Dominika és Szabó Dorottya is, akik az olimpiai selejtezőnek számító Kontinentális Kupán is képviselték a színeinket.

Vasvári Zsófi emellett nővérével, Eszterrel megnyerte a strandröplabda országos bajnokság dunaújvárosi fordulóját, ezzel a legfiatalabb győztesnek mondhatja magát.

Ami a férfiakat illeti, új bajnokot avattak Bán Viktor és Kiss Dániel személyében, akik a döntőben Benkő Balázst és a címvédő Hajós Artúrt győzték le.

Októberben pedig az év eredményeinek megkoronázásaként a szicíliai középiskolai strandröplabda világbajnokságon a 15 év alatti korosztályban szerzett aranyérmet Bútor Anna, Kristóf Dóra és Szabó Anna. A gödöllői lányok mind a hét mérkőzésüket megnyerték a vb-n, az ezüstérmes brazilokat és a bronzérmes németeket kétszer is legyőzve, ezzel pedig a sportág első magyar világbajnoki címét szerezték meg. A magyar küldöttség – amely első alkalommal vett részt a vb-n – hat kategóriában egy arany- és egy bronzérmet szerezve a harmadik helyen zárt az éremtáblázaton a brazilok és az amerikaiak mögött.

 

A kötet – amely nem hiányozhat egyetlen sportrajongó karácsonyfája alól – ára 7940 forint.