Vezetett is és emelt fővel búcsúzott a Diamant a Challenge Kupától

Remekül kezdett az 1. MCM-Diamant Kaposvár csapata a török Türk Hava Yollari elleni Challenge Kupa visszavágón, és bravúros teljesítménnyel meg is nyerte az első szettet. Sajnos a következő kettőben viszont összesen nem szerzett annyi pontot, mint az elsőben, és ezzel el is dőlt a továbbjutás sorsa. A negyedik felvonásban aztán megint tartotta a lépést a kaposvári csapat, s végül ugyan veszített, de emelt fővel búcsúzott az európai porondtól.

 

Női Challenge Kupa-selejtező, visszavágó:

Türk Hava Yollari (török) – 1. MCM-Diamant Kaposvár 3:1 (–23, 9, 9, 21)

Isztambul, 500 néző: V: Koiv (észt), Brlas (horvát).

THY: Kirdar 3, Rishel 21, Yurtdagülen 5, Kocmanová Havlicková 19, Ercan 3, Aelbrecht 1. Csere: Yildirim, Bilgi (liberók), Arisan, Germen, Buijs 8, Aydinlar 1. Vezetőedző: Mustafa Suphi Doganci.

KAPOSVÁR: Tálas 1, Matics 16, Sipic 2, Szűcs K. 7, Kliszura 12, Djurics 4. Csere: Szpin (liberó), Horváth A., Hegyi. Vezetőedző: Szasa Nedeljkovics.

Az eredmény alakulása. I. játszma: 5:8, 13:16, 21:20, 23:24. II. játszma: 8:2, 16:4, 21:5. III. játszma: 8:5, 16:8, 21:9. IV. játszma: 8:5, 16:11, 21:15, 24:19.

Továbbjutott a Türk Hava Yollari kettős győzelemmel (6:1).

 

A szabályoknak köszönhetően a hazai 3:0 arányú vereség sem jelentette azt, hogy esély nélkül lépett pályára az 1. MCM-Diamant együttese az isztambuli visszavágón. Ehhez „mindössze” az kellett, hogy a nemzetközi porondon újonc kaposvári csapat három vagy négy szettben nyerjen, majd az aranyjátszmában is felülkerekedjen. Reálisan felmérve az erőviszonyokat, persze a Türk Hava Yollari számított favoritnak, de a Diamant-lányok már az első játszmában megmutatták, hogy igenis tartani kell tőlük.

Az Eczacibasi–Fenerbahce Bajnokok Ligája csoportmérkőzés öt szettet és nagy csatát hozott, el is húzódott rendesen, így tizenöt perces csúszással kezdődött a mieink összecsapása. Szasa Nedeljkovics tanítványai türelmesen és pontosan röplabdáztak, és már a szett elején kézbe vették az irányítást. A jó mezőnymunkának és a pontos támadásoknak köszönhetően többször is sikerült négy ponttal ellépni (5:9, majd 13:17), aztán belemelegedett a házigazda, így izgalmasan alakult a folytatás. 17:18 után Sipic szerzett fontos pontot, 19:19-nél mégis egyenlített az ellenfél. Matics ütése után került újból előnybe a Diamant, majd több parádés labdamenet végén tapsolhatott a közönség. 23:23 után a kaposváriak jutottak játszmalabdához, majd több bravúros mentést követően sikerült kiharcolni a 25. pontot is.

Az 1. MCM-Diamant a térfélcsere után eleinte még nagy küzdelemre késztette a török együttest, a támadások befejezése azonban ezekben a percekben a házigazdáknak sikerült jobban. 6:2-es állásnál kénytelen volt időt kérni a vendégek szakvezetője. Kliszura fújt ébresztőt a társaknak, az elbizonytalanodó nyitásfogadást viszont könyörtelenül kihasználta a Hava Yollari. A két csapat közti különbség egyre csak nőtt, így a lányok már csak futottak az eredmény után. A harmadik játékrész forgatókönyve is hasonlóan alakul, ezzel pedig a továbbjutás sorsa is eldőlt.

A negyedik szettre újból összekapták magukat Szasa Nedeljkovics tanítványai, és ekkor már ismét nagy volt a harc a pontokért. A győztes kiléte 85 perces csata végén derült ki, a Kaposvár pedig, amellett, hogy szimpatikus vesztes volt, elkönyvelhette története első európai kupaszereplését is. Ha a csapat a mostani szezonban is az elvárások szerint teljesít, nem marad el a folytatás sem, immár nemzetközi tapasztalattal felvértezve.

Mustafa Suphi Doganci: – A találkozó elején ránk ijesztett a Kaposvár, ezután rendeztük sorainkat, és bebiztosítottuk a továbbjutásunkat. Szimpatikus csapatot ismertünk meg a magyar együttesben, sok sikert kívánok nekik a folytatásban!

Szasa Nedeljkovics: – Az első szettben pontosan játszottunk, a folytatásban aztán sebességet váltottak a hazaiak, és már nem tudtuk tartani velük a lépést. Tanulságos párharcon vagyunk túl.

 

HETI PROGRAM:
November 20., szerda
17:00 Dunaferr – Vegyész RC Kazincbarcika (férfi Magyar Kupa-negyeddöntő, 1. mérkőzés)
19:00 Kecskeméti RC – Debreceni EAC (férfi Magyar Kupa-negyeddöntő, visszavágó)
19:00 MÁV Előre-Bericap – Fino Kaposvár (férfi Magyar Kupa-negyeddöntő, 1. mérkőzés)
20:00 MAFC BME – Pénzügyőr (férfi Magyar Kupa-negyeddöntő, 1. mérkőzés); Tv: sportstream
November 21., csütörtök
18:00 Békéscsabai RSE – Fatum-Nyíregyháza (női Extraliga); Tv: M4 Sport
November 22., péntek
18:00 UTE – Hungast-Haladás (női Extraliga); Tv: sportstream
November 23., szombat
15:00 Vasas Óbuda – 1. MCM Diamant Kaposvár (női Extraliga) – Fáy utca; Tv: sportstream
16:00 DEAC – Fino Kaposvár (férfi NB I)
16:00 MTK Budapest – Jászberény (női Extraliga)
17:00 Palota – Szent Benedek RA (női NB I)
18:00 Gödöllői RC – Diósgyőri VTK-Fux (női NB I) – Szamos utca
18:30 Budaörs – MÁV Előre (női NB I)
18:30 DSZC-Eötvös DSE – TFSE (női NB I)
November 24., vasárnap
16:00 MÁV Előre-Bericap – Szolnok (férfi NB )
17:00 Dunaferr – Pénzügyőr (férfi NB I)
17:00 Vegyész RC Kazincbarcika – PTE-Pécsi EAC (férfi NB I)
17:00 Vidux-Szegedi RSE – Sümeg (férfi NB I)
18:30 Kecskeméti RC – MAFC BME (férfi NB I)