Magabiztos győzelem – BL-főtáblán a Vasas

Tiranában sem vesztett játszmát a Vasas Óbuda, s ezzel kiharcolta a Bajnokok Ligája főtáblájára kerülést. A Partizani a visszavágón még kevesebb ellenállást tudott kifejteni, mint az első, budapesti mérkőzésen, pedig a piros-kékek a továbbjutás kiharcolása után, a harmadik játszmára gyakorlatilag sort cseréltek. A magyar bajnok ezzel készülhet a csoportkörre, ahol az idei BL-döntős olasz Conegliano, a tavalyi román Alba Blaj, valamint a francia Nantes lesz az ellenfelük.

 

Bajnokok Ligája, selejtező, 2. forduló, visszavágó:

Partizani Tirana (albán)–Vasas Óbuda 0:3 (–19, –17, –16)

Tirana, 700 néző. V: Nastase (román), Porvaznik (szlovák).

Partizani: Kushi 8, Manns 1, Hudecová 12, Picaku, Basa 14, Kilic 2. Csere: Gjermeni, Fagu (liberók), Nezaj 2, Mukandayisenga, Beshiri 1. Vezetőedző: Nejat Sancak

Vasas: Ana Tiemi 3, Kostelanská 13, Kalicsanyin 5, Kjelstrup 9, Török 10, Abdulazimova 8. Csere: Juhár, Mihály (liberók), Gyimes 4, Bleicher R. 1, Ambrosio 3, Villám L. 3, Dékány 4, Hajós 1. Vezetőedző: Jakub Głuszak

Az eredmény alakulása: I. játszma: 4:0, 6:8, 12:16, 14:21. II. játszma: 4:4, 8:6, 10:11, 12:16, 17:21. III. játszma: 4:8, 11:16, 13:21.

Továbbjutott a Vasas kettős győzelemmel.

 

Az első pontot az albánok szerezték egy látványos labdamenet végén, a közönség pedig az első pillanattól kezdve 1000 fokon égett, és pokoli hangulatot teremtett az Olimpik Parkban. Talán ennek is köszönhetően 4-0-s villámrajtot vett a Tirana, a lengyel mester pedig időt kért. Ezután Kalicsanyin azonnal megszerezte a Vasas első pontját, még mielőtt nagyobb lett volna a baj. A magyar csapat nyitóit folyamatosan fújolták a nézők, de Kjelstrupot nem tudták kizökkenteni, az ő remek szerváival, valamint a parádés blokkmunkával a Vasas 6:6-nál egyenlített. Az albánok is időt kértek, de a dán átló erre egy ásszal válaszolt, majd Tiemi is sáncolt egy szépet. Kostelanská tűpontos leütésével már három volt közte, erre már a közönség is elkezdett halkulni. 8:10-nél a román vezetőbíró érthetetlen módon a hazaiaknak adott egy pontot, ami a Vasast illette volna meg, de ez sem zavarta össze a magyar együttest, 11:15-nél újabb albán időkérés következett. Kezdett egysíkúvá válni a játszma, de ezt egyáltalán nem bánhattuk. Török zsinórban szállította a pontokat, 19:12-re vezetett ekkor a Vasas, amely állandósította a 6-7 pontos különbséget, majd 24:17-nél szettlabdákhoz jutott. Az első kettőt még hárította a Tirana, de Kjelstrup ütését már nem sikerült (19:25).

A második felvonást erőteljesen kezdte az óbudai csapat, és 3:0-s előnyre tett szert, de a Partizani pontosan tudta, hogy több játszmát már nem veszíthet, először 4:4-nél egyenlített, majd 7:5-re vezetett, amikor Gluszak időt kért. Jött is a Török-pont, de jobban, koncentráltabban játszott ekkor a Tirana. 9:6-nál hősies pontot szerzett Kostelanská, majd ugyanő ismételt, ez pedig lendületet adott az óbudaiaknak. Hiába kértek időt a hazaiak, a Vasas először egyenlített, majd Abdulazimova nyitott ászt, amivel a vezetés is megvolt. 10:13-nál megint időt kellett kérniük a hazaiaknak, de ez is hasztalannak bizonyult, a Vasas ellentmondást nem tűrően masírozott a Bajnokok Ligáját jelentő második nyert szett felé. Nagyot küzdött a Tirana, amely két pontra is feljött, de mindig volt egy-egy villanás a magyar csapatból, ami megtolta a szekeret. 24:17-nél ismét hét szettlabdája, valamint BL-indulást érő labdája volt a Vasasnak, amit Tiemi már az első nyitásból megszerzett. Ezzel a ponttal eldőlt, hogy a Vasas Óbuda ott lesz a 2019-2020-as Bajnokok Ligája csoportkörében, és első magyar csapatként ezt a selejtezőből vívta ki (17:25).

Persze a meccs még nem ért véget, a harmadik szettben pedig azok is lehetőséghez jutottak, akik eddig nem, vagy csak kevéshez. Pályára lépett Hajós Aliz, Gyimes Zsófia, Ambrosio Melani, Dékány Bernadett, Villám Lilla, Bleicher Réka, és Mihály Dorka is. Ez a sor is felülkerekedett eleinte a Tiranán (amely szintén cserélgetett), és 8:4-re vezetett játszmában. A különbség később öt pontra nőtt, és bár a Partizani néha faragott belőle, a vasasos lányoknak eszük ágába sem jutott kiengedni. Talán a Tirana is feladta már a meccset, de a vége igazi örömjátékot hozott, miközben csak a magyar szurkolók és játékosok hangját lehetett hallani a csarnokban, ami egy órával korábban még igazi katlan volt. Hajós ászával meccslabdákhoz juttatta a Vasast, és bár az elsőt még kivédekezték a hazaiak, Dékány végül lezárta a meccset (16:25).

(forrás: origo)

Jakub Głuszak: – Idegesen kezdtünk, mert rajtunk volt a teher, de amikor hozzászoktunk a csarnokban hangulathoz, elkezdtünk olyan agresszívan játszani, ahogy azt kellett. A siker kulcsa a jó blokkvédekezés volt, gratulálok a lányoknak a győzelemhez, sokat tettek azért, hogy főtáblára jussunk.

 

A Vasas 3:0-ra nyert, akárcsak az előző három mérkőzésén a selejtezőben, azaz szettveszteség nélkül, teljesen megérdemelten jutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe, első magyar csapatként a selejtezőből. Az elitkörben a 2019-es döntős olasz Conegliano, a 2018-as finalista román Alba Blaj, és a francia Nantes lesz a Vasas Óbuda ellenfele. Első mérkőzésüket Olaszországban játsszák majd november 19-én, majd a hónap végén és december közepén két hazai találkozóra kerül sor, amelyek az Érd Arénában kerülnek megrendezésre.

Főtábla, csoportkör:
11.19 20:30 Conegliano (olasz) – Vasas Óbuda
11.26-28 Vasas Óbuda – Nantes (francia), Érd
12.17-19 Vasas Óbuda – Alba Blaj (román), Érd
01.21-23 Nantes (francia) – Vasas Óbuda
02.04-06 Vasas Óbuda – Conegliano (olasz), Érd
02.18 Alba Blaj (román) – Vasas Óbuda