Légióskörkép I. – ennyi külföldi szerepel a női Extraligában

Szokásainkhoz híven idén is elkészítjük körképünket arról, hogy mennyi külföldi röplabdázónak kérte játékengedélyt Magyarországon, illetve hány magyar játszik a külföldi bajnokságokban. Összeállításunkat a Magyar Röplabda Szövetséghez beérkezett transzferkérelmek alapján készítettük.

 

Sorozatunk első részében a női idegenlégiósokkal foglalkozunk, mivel azonban ezek száma már több kint félszáz, ezért ezt is két részre bontottuk, s elsőként a női Extraligában szereplőket vizsgáljuk.

Fatum Nyíregyháza: 7
A legnagyobb légióshalmozó jelenleg a kupagyőztes Fatum-Nyíregyháza, ahol hét külföldi is játszik. Ugyan közülük Genezis Francesco és Varga Elizabet magyar állampolgársággal is rendelkezik, azonban röplabdás szemszögből még mindig venezuelainak, illetve románnak számítanak. Amúgy elég színes a társaság, hiszen melléjük szlovák, ukrán, amerikai, bolgár és Puerto Ricói játékosokat is igazolt a jelenlegi éllovas.

Genesis Del Carmen Franchesco Machado (venezuelai)
Barbora Koseková (szlovák)
Olena Limareva (ukrán)
Molly Lohman (amerikai)
Varga Elizabet Lenke (romániai)
Ralica Vaszileva (bolgár)
Pilar Marie Victoria (Puerto Ricói)

 

Vasas Óbuda: 5
Utánuk négy olyan csapat is van, amely öt-öt külföldivel próbálja meg felvenni a harcot. Az előző bajnokság helyezései alapján a bajnok Vasas Óbudát vettük előre: a piros kékek amellett, hogy már gyakorlatilag majdnem egy csapatnyi magyar válogatott játékos – Bleicher Réka, Dékány Bernadett, Gyimes Zsófia, Török Kata, Villám Lilla – szerepel náluk, a Bajnokok Ligája-szereplés kivívásához, és remélhetőleg az ottani minél eredményesebb szerepléshez brazil feladójuk, azeri centerük és szlovák ütőjük mellé elhozták az előző bajnokságban még Nyíregyházán szereplő szerb Kalicsanyint, illetve leigazolták a dán Kjelstrupot. Ha sikerül kiharcolniuk a BL-főtáblát, akkor bizony valóban szükségük is lesz egy ilyen bombaerős keretre.

Ayshan Abdulazimova (azeri)
Szanja Kalicsanyin (szerb)
Trine Noer Kjelstrup (dán)
Maria Kostelanská (szlovák)
Ana Tiemi Takagui (brazil)

 

UTE: 5
Az előző bajnokságban az UTE végzett a negyedik helyen, azonban a nyáron alaposan kicserélődött a lila-fehérek játékoskerete. Ez vonatkozik a légiósaikra is, mindössze a fiatal kolumbiai center Carabali maradt náluk, viszont érkezett török, kubai, cseh és szerb játékos is hozzájuk.

Valerin Carabali (kolumbiai)
Petra Kojdova (cseh)
Danijela Nikics (szerb)
Dayami Sanchez Savon (kubai)
Melis Ece Yurtsever (török)

 

Hungast-Haladás Szombathely: 5
Az előző bajnokságban a Haladás volt az egyik legnagyobb légióshalmozó, ahhoz képest most kettővel csökkent a külföldi játékosaik száma. Az újdonsült vezetőedző, Leiszt Máté a tavalyi csapatból számít a kanadai Lojenre, az osztrák Walnerre és a Puerto Ricói Mirandára, akik mellé egy kubai és a Brit Virgin-szigeteki játékost igazoltak még.

Daymara Lescay Cajigal (kubai)
Stéphanie Lojen (kanadai)
Genesis Anais Miranda Rosario (Puerto Ricói)
Shoranda Pickering (Brit Virgin-szigeteki)
Sophie Wallner (osztrák)

 

Jászberény: 5
A jászberényiek is öt légióssal vágtak neki az idénynek, a tavalyi nyolcadik helyük után viszont egyedül a szerb Ivana Bulajics maradt hírmondónak. Érkezett viszont lengyel, ukrán, brazil és azeri játékos.

Shafagat Alishanova (azeri)
Ivana Bulajics (szerb)
Iga Piatek (lengyel)
Katerina Szilcsenkova (ukrán)
Jessica Lorena Ventura Ferreira (brazil)

 

1. MCM-Diamant Kaposvár: 4
A klub története során először nemzetközi kupában induló kaposváriaknál is volt nagy jövés-menés, hiszen két szerb légiósuk, Nevena Iricsanyin, és Krisztina Cseszljar távozott, azonban Szasa Nedeljkovics vezetőedző továbbra is honfitársait részesíti előnyben, így három új szerb is érkezett a csapathoz – köztük Nyíregyházáról Tatjana Matics, aki korábban Békéscsabán dolgozott együtt a trénerrel – akiket még egy horvát játékos egészít ki.

Dubravka Djurics (szerb)
Sara Klisura (szerb)
Tatjana Matics (szerb)
Lorena Sipic (horvát)

 

Békéscsabai RSE: 3
Az előző években számos légiós megfordult az ötszörös bajnok békéscsabaiaknál, az idei bajnokságnak azonban a második legkevesebb – ebben a tekintetben az MTK áll az élen nulla külföldivel, ott ugyanis Tóth Gábor vezetőedző hitvallása, hogy fiatal, tehetséges magyar játékosoknak adjon játéklehetőséget – külföldi náluk van jelenleg: egy amerikai és két horvát (egyikük az Eb-n ellenünk is játszó Karla Klaric).

Barbara Đapić (horvát)
Ashley Evans (amerikai)
Karla Klarić (horvát)

 

Ez szám szerint 34 külföldi a nyolc csapatra, azaz átlagosan 4,25 jut egy klubra, úgy, hogy ugye az MTK egyet sem foglalkoztat. A légiósok megoszlása is igencsak sokszínű, hiszen összesen húsz országból érkeztek, s mindössze kilenc olyan van, amelyikből legalább ketten. Jelenleg az éllovas Szerbia, amelynek hat játékosa erősíti a magyar bajnokságot, őket a horvátok követik hárommal. A jelenleg szót azonban mindenképpen szeretnénk nyomatékosítani, hiszen az január 31-i átigazolási időszak lejártáig ez bármelyik nap változhat.

 

Szerbia                           6
Horvátország                  3
Azerbajdzsán                  2
Brazília                            2
Egyesült Államok             2
Kuba                               2
Puerto Rico                     2
Szlovákia                        2
Ukrajna                          2
Ausztria                          1
Brit Virgin-szigetek          1
Bulgária                          1
Csehország                    1
Dánia                             1
Kanada                          1
Kolumbia                        1
Lengyelország                1
Románia                        1
Törökország                  1
Venezuela                      1
összesen                    34