A nők után a férfiaknál is a szerbek nyerték az Eb-t

Szerbia válogatottja nyerte a férfi röplabda Európa-bajnokságot, miután a vasárnapi, párizsi döntőben 3:1-re legyőzte Szlovéniát. A bronzérem a világbajnok lengyeleké lett.

 

A 2015 után második fináléját játszó szlovén csapat – amely a negyeddöntőben a címvédő oroszokat, az elődöntőben pedig a világbajnok lengyeleket győzte le – jól kezdte az aranycsatát, Klemen Cebulj és Mitja Gasparini ütéseire nem találta az ellenszert a szerb válogatott.

A második játszmában javult a szerbek támadójátéka, elsősorban a feladóátló poszton szereplő Alekszandar Atanaszijevics volt elemében, vezérletével simán egyenlített csapata.

A harmadik játszmára sem változott a játék képe, Atanaszijevics mellett már Uros Kovacsevics is termelte a pontokat, így a szerbek 84 perc után már előnyben voltak.

A negyedik felvonás is hasonló forgatókönyv szerint alakult, a szlovénok csak az elején tudták tartani a lépést riválisukkal, ám a szerbek egyre felszabadultabban játszottak, a szlovénok pedig érezhetően elfáradtak, így Szerbia a női Eb után a férfiaknál is diadalmaskodott.

A találkozó legeredményesebb játékosa a 22 pontos Atanaszijevics volt, Kovacsevics 20-ig jutott.

A két éve bronzérmes szerb csapat története során másodszor lett Európa-bajnok, ezt megelőzően 2011-ben ünnepelhetett aranyérmet.

A bronzérmet a világbajnoki címvédő lengyelek szerezték meg, miután a bronzmérkőzésen három játszmában nyertek a társházigazda franciák ellen Párizsban.

 

DÖNTŐ
Szerbia–Szlovénia 3:1 (–19, 16, 18, 19)
A 3. HELYÉRT
Lengyelország–Franciaország 3:0 (24, 22, 21)

 

Az olimpiai címvédő kínai csapat nyerte a női röplabdázók Japánban rendezett világkupáját.

A négyévente megrendezett eseményen 12 válogatott – minden kontinens két legjobbja, plusz a házigazda és a világbajnok – vetélkedett egymással, de a hosszú nyári program után több csapat is a második sorát szerepeltette.

A vasárnap véget ért versenyre a kínaiak, az amerikaiak és az oroszok ugyanakkor a legjobbjaikkal érkeztek, ennek megfelelően ez a három csapat végzett a dobogón.

A körmérkőzéses rendszerben lebonyolított eseményen – amelyen a végső siker a korábbiaktól eltérően ezúttal nem ért olimpiai kvótát – a kínaiak hibátlan teljesítménnyel végeztek az élen. Az amerikaiak 10–1-es mérleggel lettek másodikak, míg az oroszok 8–3-mal zártak.

Az olimpiai címvédő ázsiai együttes ötödször nyerte meg a világkupát. A világ- és Európa-bajnok szerbek – akik második sorukat küldték el – a kilencedik helyen végeztek.