Légiósok nélkül – a bentmaradás a célja az MTK-nak

Már egy hónap sincs hátra a bajnokság rajtjáig, a csapatok zöménél kialakultak a játékoskeretek és már javában zajlik a felkészülés. A női Extraliga csapatait bemutató sorozatunk második részében az MTK Budapestet mutatjuk be.

 

A fővárosi kék-fehérek az NB I-ből harcolták ki az Extraligában való indulás jogát, mégpedig úgy, hogy abban a sorozatban a második helyen végeztek, majd a hatcsapatos osztályozón is másodikak lettek, megelőzve többek között a Jászberényt és a Haladást is, így összességében a hatodik helyen végeztek a bajnokság előző idényében.

Ez azért is nagy szó, mert Tóth Gábor vezetőedző hitvallása, hogy tehetséges magyar röplabdázóknak adjanak játéklehetőséget, mint hogy légiósokat foglalkoztasson a klub, így az előző bajnokságban sem volt, és a mostaniban sem lesz a csapatnak egyetlen külföldije.

„A legfontosabb, hogy tehetséges magyar fiataloknak adjunk játéklehetőséget, fejlesszük a technikai képességeiket és fizikumukat, és hogy színvonalas és szép röplabdát játsszon a csapat – mondta el ezzel kapcsolatban a nyáron a válogatott mellett is tevékenykedő Tóth Gábor. – Ennek szellemében határoztuk meg a célkitűzést, amely annyi, hogy stabilan maradjon bent a csapat az Extraligában. Így nincs felesleges teher a játékosokon, de mégis van azért motiváció. Jó ütemben halad a felkészülésünk, a terhelést pedig decemberig fokozatosan emeljük. Sokan panaszkodnak amiatt, hogy a nagy légiósdömpingben a magyar játékosok nem kapnak elég lehetőséget, nálunk ebben nem lesz hiány és minden meccs fantasztikus eseménynek számít, ahol bizonyíthatják tudásukat.”

A keretet négy új játékossal erősítették meg: több év után visszatért a legutóbb Jászberényben szereplő Petőváry Panni, hozzájuk igazolt a Vasas eddigi feladója, Durst Anna, illetve két junior-válogatott érkezett, a gödöllői Király Anna és a kecskeméti Kökény Petra személyében. Utóbbi nővére, Nóra már tavaly is az MTK-t erősítette.

A csapat az elmúlt hétvégén részt vett a jászberényi Szeles Péter Emlékversenyen, ahol öt klub közül a negyedikek lettek, megelőzve az UTE-t, a bajnoki küzdelmeket október 12-én kezdik Békéscsabán.

Ami még különlegesség, hogy a csapat nem a Szamos utcában játssza Extraliga mérkőzéseit, mert a feltételek szinte egyikének sem felelt meg: tv-közvetítésre nem alkalmas, nincs elég férőhely, a világítás sem megfelelő, és a kiszolgáló helyiségek (mosdók, játékvezetői öltöző, orvosi szoba, stb.) tekintetében is bőven hagy kívánnivalót maga után.

A meccsek helyszíne a budaörsi Aramis-csarnok lesz, mert minden más – a budaörsinél közelebbi – csarnok be volt már táblázva, irreális bérleti díjat kért, vagy egyszerűen csak nem felel meg az Extraliga követelményeinek.

 

Az MTK játékoskerete: Durst Anna (feladó), Godó Panni (ütő), Király Anna (center), Kiss Gréta (ütő), Kökény Nóra (feladó), Kökény Petra (ütő), Nagy Fanni (liberó), Petőváry Panni (átló), Szalai Anna (liberó), Szatmári Lilla (center), Takács Doroti (ütő), Vezsenyi Adrienn (átló), Zólyomi Rebeka (center)

A szakmai stáb: Tóth Gábor (vezetőedző), Schildkraut Krisztián (másodedző), Pavetits Bálint (statisztikus), Sass-Gregori Martina (fizióterapeuta)