Férfi felkészülés: Pénzügyőr- és kaposvári tornagyőzelem

Természetesen nem csak a női csapatok felkészülése zajlik javában, hanem a férfiaké is, annál is inkább, mert náluk már szeptember végén is elkezdődik a pontvadászat alapszakasza. Kecskeméten és Dunaújvárosban zajlottak négyes tornák, míg a címvédő Kazincbarcika külföldön vendégszerepelt.

 

Kecskeméten a hagyományos Hírös Kupát rendezték meg három NB I-es csapat és a romániai Baia Mare részvételével. Az első helyet a rekordbajnok kaposváriak szerezték meg, akiknél pályára lépett az argentin-olasz feladó, Martinez, valamint a két orosz szerzemény, Ilia Makarov és Jurij Kruzskov is, de figyelemre méltó volt Kalmár Ákos teljesítménye, aki három mérkőzésen összesen 51 pontot termelt. A Fino mindhárom meccsét megnyerte, igaz, a nagybányaiak ellen csak a döntő játszmában sikerült kicsikarniuk a győzelmet.

Így utóbbiak végül a második helyen zártak, míg a harmadik a Nagy Péter által irányított MAFC lett, amely ugyancsak döntő szettben maradt alul a Baia Mare ellen, viszont ugyanígy győzték le házigazda kecskemétieket, így Dávid Zoltán csapatának meg kellett elégednie a negyedik hellyel.

Hírös Kupa, végeredmény:
1. Fino Kaposvár
2. Baia Mare
3. MAFC-BME
4. HÉP-Kecskemét

 

A Dunaferr SE röplabdaszakosztálya négy csapat részvételével rendezte meg fiatal játékosának és edzőjének emléket állítva a Szász Antal Emléktornát, immár a kilencedik alkalommal.

A Dunaferr, mint házigazda, a Pénzügyőr, a Szolnok és a szlovákiai Komarno együttesei alkotta négyes játszott egymás ellen körmérkőzéseket. A hazaiaknál bemutatkozott a magyar röplabdázás ikonja, Mészáros Dömötör, valamint a Kazincbarcikáról két év után hazatérő Gebhardt Áron.

A torna kiélezett, gyakran látványos labdamenetekkel tarkított mérkőzéseket hozott, amelynek végeredménye az utolsó pillanatig kérdéses volt. A végső összegzésnél végül a Pénzügyőr SE csapata vehette át az első helyért járó serleget, megelőzve a komárnóiakat, a házigazdákat és a Szolnokot.

Szász Antal Emléktorna, végeredmény:
1. Pénzügyőr SE
2. VK Spartak UJS Komárno
3. Dunaferr SE
4. Szolnoki Főiskola RKSI

Eközben a bajnoki címvédő Vegyész RCK a csehországi Brnóban játszott felkészülési mérkőzéseket, ahol a hazaiak mellett még egy cseh, valamint a német Bundesliga egyik élcsapatával találkozott a Karla Lázničky emléktornán.

Az Európa-bajnokság miatt a Vegyész két, a német Bundesligában szereplő Hypo Tirol Alpenvolleys Haching (sokak számára csak Innsbruck) még ennél is több játékosát nélkülözte, habár ausztrál, kanadai és brazil légiósai is ott voltak Brnóban. Ráadásul betegség is tizedelte a csapatokat, így a Brno két játékosát a VRCK-nak, egyet pedig az osztrákoknak adta kölcsön a torna idejére.

Mindezek ellenére a Vegyész három remek mérkőzést játszott: a Bundesliga legutóbbi elődöntősét ötszettes csatára késztette, míg a Brnótól és a Blackvolley Beskydytől egyaránt 3:1-re kapott ki.

Szeptember 20-án Kassára utazik a VRCK, hogy két szlovák élcsapattal játsszon egy-egy mérkőzést, majd szeptember 28-án már a bajnokság kezdődik az újonc szegediek ellen.