Frissült a ranglista – halvány remény az olimpiai selejtezőre

A női Európa-bajnokság befejezésével a CEV frissítette az európai ranglistát, amelyen a mieink egy pozíciót csúsztak hátra. Mindezek ellenére van egy halvány esély arra, hogy válogatottunk részt vegyen a januári olimpiai selejtezőn.

 

A ranglistán a 2017-es és 2019-es Európa-bajnokság, a 2018-as világbajnokság, illetve – némi meglepetésre – a 2017-es Európaliga és World Grand Prix-eredményeket vették figyelembe. ez utóbbi évben a mieink megnyerték a WGP III. osztályát, amiért több pont jár, mint amennyit az Európaligában az idei szereplésért kapott volna csapatunk.

Így a 13. helyről egyet visszacsúszva, Fehéroroszországgal holtversenyben állnak a mieink a 14. pozícióban. Ha sikerült volna kivívni a továbbjutást az Európa-bajnokságon, akkor minimum a csehekkel lenne válogatottunk holtversenyben a 13. helyen.

A ranglista frissített állása több dolog miatt is fontos: egyrészt ez alapján sorsolják majd a következő Európa-bajnokság selejtezőcsoportjait, emellett ez alapján alakítják majd ki a jövő évi Európaliga kiemelését is, amelyre várhatóan válogatottunk is nevezni fog.

És ez alapján jelölik ki a januári nyolc csapatos olimpiai selejtező mezőnyét is. Három nemzet: Szerbia, Olaszország és Oroszország már megszerezte az indulás jogát, s rajtuk kívül a ranglistán a legjobb helyen álló hét nemzet, illetve a selejtező házigazdája vehet részt a tornán, azonban jó esély van arra, hogy a rendező is közülük kerül majd ki.

Azaz várhatóan Hollandia, Törökország, Németország, Bulgária, Lengyelország, Belgium, Horvátország és Azerbajdzsán lehet résztvevő, akik közül azonban csak egy jut ki Tokióba. Éppen emiatt előfordulhat, hogy nem minden válogatott vállalja majd a januári megmérettetést. A mieinket még Ukrajna és Csehország előzi meg, tehát több visszalépőre is szükség lenne válogatottunk indulásához.

Vagy a torna házigazda szerepének bevállalására – ilyen szándéka azonban jelenleg nincs az MRSZ-nek. Az esély tehát inkább csak matematikai, de néhány héten belül fény derül majd rá.