Már csak matematikai esély maradt a továbbjutásra

Horvátország ellen folytatta Európa-bajnoki szereplését női válogatottunk szerdán. A mieink végül az Eb eddigi leghosszabb játszmáját produkálva szenvedtek háromjátszmás vereséget a Papp László Budapest Sportarénában. A csapatnak így már csak az Eb-ezüstérmes hollandok legyőzésével van esélye a továbbjutás kiharcolására.

 

MAGYARORSZÁG – HORVÁTORSZÁG 0:3 (–20, –23, –33)

Papp László Sportaréna, 4000 néző. V: Schürmann (liechtensteini), Temelisz (görög).

MAGYARORSZÁG: Sándor 8, Nagy E. 1, Németh 11, Szakmáry 19, Pekárik 8, Tálas. Csere: Molcsányi, Tóth F. (liberók), Török 1, Dékány, Gyimes 5, Bleicher, Bokorné Liliom 2. Szövetségi kapitány: Jan De Brandt.

HORVÁTORSZÁG: Mlinar 5, Butigan 4, Brcic 3, Klaric 16, Samadan 3, Fabris 25. Csere: Sain (liberó), Popovic-Gamma, Dumancic 3, Deak, Ikic 2. Szövetségi kapitány: Daniele Santarelli.

Az eredmény alakulása: I. játszma: 4:3, 7:10, 8:12, 11:13, 12:16, 14:16, 15:21, 18:21, 19:24. II. játszma: 3:7, 9:10, 11:17, 21:21, 22:24. III. játszma: 2:4, 8:5, 8:7, 11:7, 14:9, 18:17, 20:17, 22:23, 24:23.

 

Nem kezdtek rosszul a mieink, egy darabig fej fej mellett haladt a két csapat, de 7:7 után elég volt sajnos egy kisebb nyitásfogadási hullámvölgy, és máris hárommal vezettek a horvátok, amit az egész szett során nem sikerült ledolgozni már a mieinknek. Jan De Brandt próbálta keverni a lapokat, Török Kata állt be nyitást fogadni, Dékány Bernadett és Gyimes Zsófi jött nyitni, de a különbség nem csökkent, s így végül 25:20-ra a horvátok meg is nyerték a játszmát.

Innentől a mieink már nem veszthettek szettet a továbbjutáshoz – bár természetesen egy hollandok elleni csütörtöki siker még azt érhet is érhet –, de a második szett nem kezdődött jól, villámgyorsan elhúztak a horvátok néggyel, úgyhogy a kapitány feladót és átlót cserélt. Gyimes Zsófi két ászával sikerült is visszazárkózni egy pontra, de csak ideig óráig, a szett közepén megint hat pontra nőtt a különbség. Ezúttal szerencsére innen is volt visszaút, és Sándor Renáta nyitássorozatával sikerült 21-nél egyenlíteni. Sajnos így is két szettlabdája lett a horvátoknak, s bár az elsőt Szakmáry Gréti parádés bombájával sikerült hárítani, a másodikat már kihasználták a vendégek (23:25).

Ezzel gyakorlatilag már csak matematikai esélye maradt a mieinknek a továbbjutásra. Viszont mintha ettől megszabadult volna a béklyóitól a csapat, végre úgy játszottak Szakmáry vezérletével, ahogyan azt megszoktuk tőlük. A szett közepén öttel is vezettek a mieink, de a végjátékra így is visszazárkóztak a horvátok, sőt 23:22-re már ők vezettek. Egy sikeres Challenge után így is a mieinknek volt először játszmalabdája, de aztán nem sikerült kihasználni és ezt követően a horvátoknak is többször volt meccslabdája (volt, hogy ismét a Challenge mentett meg minket), de a mieink is nyithattak a szettért. Végül az Eb eddigi leghosszabb játszmáját produkálta a két csapat, de ekkor sem volt szerencsénk, 35:33-ra ebből is a horvátok jöttek ki jól.

Jan De Brandt: – Az első szettben nem voltunk jók, szenvedtünk fogadásban, de aztán a cserékkel feljavultunk, a második szettől megtaláltuk a jó ritmust, pech, hogy olyan kevéssel elveszítettük azt a felvonást. A közönség hosszabb meccset érdemelt volna, köszönet a szurkolóknak a biztatásért, a játékosaimnak elképesztő élmény volt ilyen tornán szerepelniük.