Dávid Csanád és a belga küldetés…

Bízik benne, hogy idén is válogatott lesz, klubjával a 7. helyért küzd a belga bajnokságban, figyeli a Kecskemét és korábbi edzője, Szasa Nedeljkovics miatt a Békéscsaba szereplését is, dícséri a kinti körülményeket, de reméli, hogy hamarosan Magyarországon is sikerül felpezsdíteni a férfivonalat… Dávid Csanáddal, a VBC Waremme egyik magyar légiósával beszélgettünk. Merthogy játszik még ott két korábbi kecskeméti fiú, Farkas Péter és Gacs Dániel is.

Belga sör vagy belga csoki?
A belga csoki sem rossz, de inkább a sör… A tulajdonosunk már az első nap az egyik legnemesebb fajtából kínált bennünket. Az erősebbet szeretem, a Duvel nevezetű a kedvencem, azt egyébként Magyarországon is lehet kapni. Ez a nemzeti italuk a belgáknak. Természetesen, nem azt kell elképzelni, hogy víz helyett is azt iszom, nem, szigorúan csak egy pohárral, azt is meccs után, ha engedi az edzőm…
Követed még előző csapatod, a Kecskemét szereplését?
Amikor időm engedi igen. Van, hogy interneten is megnézem a meccseiket. Nemcsak az ő szereplésüket követem, hanem a Békéscsaba női csapatáét is. Büszke vagyok korábbi edzőmre, Szasa Nedeljkovicsra, amit elért a BRSE-vel is, az szinte csoda. Annak idején Kecskeméten én is rengeteget tanultam tőle, mentálisan és technikailag is.

 

Hogy érzed magad légiósként, első külföldi csapatodban?
Waremme egy nagyon szép, tizennégyezer lakosú belga kisváros. Szeretek itt játszani, örülök neki, hogy sikerült Belgiumba igazolnom.
Csapattársaiddal milyen viszonyban vagy?
A csapaton belül nagyon jó a hangulat! Az együttes tele van  fiatal játékossal, akik probálják mindig a legjobbat nyújtani!
Leginkább miben különbözik egymástól a magyar és a belga bajnokság?
Teljes más háttérrel rendelkeznek a csapatok itt, mint otthon! Mikor kijöttünk az első edzésre, tátott szájjal figyeltük, hogy milyen körülmények közé csöppentünk. Hogy itt a tavalyi utolsó helyezett csapat is rendelkezik statisztikussal, gyúróval, minden olyannal ami otthon még talán az élcsapatainknál sincs! Az utánpótlás képzés pedig lenyűgöző itt Belgiumban! A játékot illetően pedig annyi a különbség, hogy a védekezésre nagyobb hangsúlyt fektetnek.
Hogy alakul a szezon számotokra? A play-off elúszott…
Valóban, de a 7. helyet van esélyünk megszerezni, az a célunk mindenképp, hogy ezt teljesítsük. Az első fordulóban a dominikai feladónk lesérült ami meghatározta a további heteket, de most kezdjük újra összeszedni magunkat.
Új szövetségi kapitánya lesz hamarosan a magyar férfi válogatottnak is. Mit szólsz hozzá?
Reméljük sikerül neki felpezsdíteni a férfi vonalat is! Bízom benne, hogy idén is bent leszek a válogatott keretben!