Fiatalos bravúrgyőzelem a World Touron

A fiatal Vecsey Fanni, Vasvári Zsófia páros nagy bravúrral továbbjutott a csoportból a Lupa-tónál zajló egycsillagos strandröplabda World Tour-versenyen. A magyarok tizenegy mérkőzésből összesen egy meccset nyertek.

 

Ki gondolta volna, hogy a szabadkártyával induló Vecsey Fanni, Vasvári Zsófia páros szállítja a Lupa-tónál zajló egycsillagos World Tour-verseny pénteki játéknapjának egyetlen magyar sikerét. A Gödöllői RC és a Strandröplabdázásért SE múlt héten az U18-as országos bajnokságot megnyerő párosa összesen 31 éves, míg holland ellenfeleik, Annamieke Driessen (38) és Ilke Meertens (36) önmagukban idősebbek a lányoknál, az idei U18-as Eb-b nyolcadik helyet szerző kettős azonban remek játékkal, két szettben győzött ellenük.

„Az első meccsünk nem úgy sikerült, ahogyan akartuk, még nagyon görcsösek voltunk – fogalmazott társa nevében is Vecsey Fanni. – A második mérkőzésig aztán sikerül feloldódnunk, sokkal felszabadultabbak lettünk. Igazából nem is néztük az eredményt, nem gondolkodtunk, hol tartottunk, csak a következő pontra figyeltünk. Megbeszéltük, hogy nincs miért idegeskedni, mert teher sincs rajtunk, nekünk ez jó gyakorlás. A második mérkőzésünkön minden bejött, innentől örömjáték következik.”

A lányok szombaton a 9. kiemelt japán páros ellen játszanak majd 14 órától.

A nőknél a Lutter Eszter, Szombathelyi Szandra, a Szabó Dorottya, Háfra Dominika és a Lutter Liza, Szombathelyi Kitti egység is két vereséget szenvedett, így nem jutott tovább a csoportból. A férfiaknál három magyar páros lépett pályára, és csak egy mérkőzést játszottak, ám a Hajós Artúr, Benkő Balázs, az Oláh Botond, Stréli Bence és a Soós Izsák, Rozgonyi Bálint duó is kikapott. Szombaton mindegyikük a csoportból való továbbjutásért küzd meg.

Egyébként, ha csak a környezetet, a miliőt nézzük, akár két- vagy háromcsillagos versenyen is érezhetik magukat a versenyzők a Lupa-tónál.

„Japánban sokkal melegebb van, sokkal kellemesebb itt játszani – mondta Nisimura Koicsi, aki Sibata Dajszukéval együtt első kiemelt a férfiak között.  – Nagyon szeretem Magyarországot, többször is versenyeztem már itt. Klassz az ország, szépek az épületek és kedvesek az emberek. A tavalyi, siófoki helyszín is tetszett, de ez a mostani még annál is jobb. Első kiemeltként persze nyerni akarunk, remélem, sikerül is.”

Ugyan a tavalyi ifjúsági olimpián negyedik Hajós Artúr vesztesen hagyta el a pályát első meccse után, pozitívak a tapasztalatai a hazai World Tour-viadalról.

„Klassz a rendezés, ezt a múlt heti országos bajnokságon is megtapasztaltuk – mondta az első számú magyar páros egyik tagja. – Jó minőségűek a pályák, szerintem mindenki örömmel jön ide. Remélem, hogy idővel akár még több csillagos World Tour-versenynek, netán egy Európa-bajnokságnak is otthont adhat Lupa-tó és Magyarország, hiszen a játékosok szempontjából minden adva van a jó versenyekhez.”

A World Tour-versennyel párhuzamosan zajlik az U18-as MEVZA-torna is, ahol csütörtökön és pénteken a fiúk mérték össze erejüket. Itt izraeli siker született, akik a döntőben a ciprusiakat győzték le, míg a dobogó harmadik fokára a szlovénok állhattak fel. A mieink közül a Dóczi Domonkos, Busz Barnabás duó szerepelt a legjobban, akik a 8. helyen végeztek, a Petik Csanád, Udvarhelyi Márton kettős 10., a Sándor Bernát, Suba Róbert páros pedig 12. lett. Szombaton és vasárnap 16 leány páros lép majd homokra, köztük a felnőtteknél bravúrgyőzelmet arató Vasvári Zsófi és Vecsey Fanni, illetve az U18-as bajnokságon ezüstérmes Kovács Kata, Kun Stefánia, a bronzérmes Gyűrűs Boróka és Réthelyi Orsolya, valamint a negyedik Gubik Hanna és Puskás Sára.