Eb-főpróba Szombathelyen – rajtol a Savaria Kupa

Az augusztus 23-án kezdődő Európa-bajnokság főpróbájaként női röplabda-válogatottunk szombattól jövő szerdáig Szombathelyen vesz részt a Savaria Kupán, négy ugyancsak Eb-résztvevő válogatott – Franciaország, Görögország, Spanyolország és Szlovénia – társaságában. Ebből az alkalomból tartottak sajtótájékoztatót a vasi megyeszékhelyen.

 

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere azt emelte ki, hogy a Savaria Kupa immár egy fogalom, hiszen 1973 rendezik meg Szombathelyen, amely 38 alkalommal kerül idén megrendezésre. „Könnyű kiszámolni, hogy volt 8 olyan esztendő, amikor foghíjas volt a sorozat. Ennek nyilvánvalóan részben anyagi, részben szervezésbéli oka volt. Mindenesetre egy a lényeg: az idei esztendőben ismét lesz Savaria Röplabda Torna és büszkélkedhetünk ismét azzal, hogy több ország válogatottja mérkőzik meg egymással. Azt szeretném kérni az ide látogatóktól, hogy nézzék meg Szombathely látnivalóit és jöjjenek vissza a későbbiekben is magánemberként.”

A magyar válogatott belga szövetségi kapitánya, Jan De Brandt a Savaria Arénában szeretné szimulálni azokat a körülményeket, amelyek majd a 10.000 fős Papp László Sportarénában is lesznek, amihez alkalmazkodni kell és szerinte ez a torna alkalmas lesz erre. „Először is szeretném megköszönni Szombathely városának és a Polgármesternek, hogy megtarthatjuk itt ezt a kupát. Számunkra ez ideális edzőtábor és verseny az Európa-bajnokságra. Nekem ez a negyedik alkalom, hogy Szombathelyre jövök a csapattal és ez mindig nagy öröm számomra, hisz remek ez a csarnok és az ellátás is mindig tökéletes. Azért is mondom, hogy ez az ideális felkészülés számunkra, mert négy meccset játszunk öt nap alatt, ami tökéletesen szimulálja az Eb időbeosztását. És ez tényleg az utolsó felkészülési lehetőség, ahol meghozom a döntést, hogy a jelenlegi 18 játékosból, ki lesz az a 14, aki részt vesz majd az Eb-n.”

A válogatott egyik centerének, Bodovics Hannának Szombathely a szülővárosa, ahová most válogatottként tér vissza. „Ez egy leírhatatlan érzés, hiszen amikor még itthon játszottam és volt a Savaria Kupa és láttam játszani az akkori válogatottat, akkor nehéz volt elképzelni, hogy én is visszajövök ide. Van olyan játékos, akit akkor még néztem, mint például Liliom Rita, akivel most egy csapatban játszom. Nagyon remélem, hogy van olyan kislány, akik szintén néznek engem és remélik, hogy egyszer ők is itt lehetnek.”

A verseny egyik megálmodója, Dancs János arról mesélt, hogy 1973-ban és azt követően a világ minden tájáról jöttek a válogatottak a tornára, így például megfordult Szombathelyen a perui, a brazil, az amerikai, a kanadai, a kubai, a japán, az észak-koreai, vagy például a szovjet válogatott is. „Általában 5-6, de volt olyan amikor tíz csapat is volt itt Szombathelyen. Nagyon érdekes, hogy Kuba, amikor először idejött, egy tinédzser csapatott hozott, és úgy ment el, mint a világ egyik legjobbja.”

A sajtótájékoztató moderátora, Kalmár Attila elmondta, hogy cégének, a Pannonsportnak is különösen közel áll a szívéhez a Savaria Röplabda Torna. „Azért hoztuk létre 1990-ben, tehát csaknem 30 éve az akkori Vas megyei sportigazgatóval közösen a céget, hogy a Savaria tornát minél magasabb színvonalon rendezhessük meg.”

A szombaton kezdődő Savaria Kupa ingyenes lesz, a Magyar Röplabda Szövetség így szeretne a közönség kedvében kíván járni, s a szervezők remélik, hogy minél több Szombathelyi kijön majd a találkozókra.

 

Savaria Kupa programja:
Augusztus 10., szombat
17:00 Franciaország – Szlovénia
19:30 Magyarország – Görögország
Augusztus 11., vasárnap
17:00 Magyarország – Franciaország
19:30 Szlovénia – Spanyolország
Augusztus 12., hétfő
17:00 Görögország – Szlovénia
19:30 Spanyolország – Franciaország
Augusztus 13., kedd
17:00 Magyarország – Spanyolország
19:30 Franciaország – Görögország
Augusztus 14., szerda
17:00 Görögország – Spanyolország
19:30 Magyarország – Szlovénia

A magyar női válogatott kerete
Feladók: Bleicher Réka, Tálas Zsuzsanna
Ütők: Bokorné Liliom Rita, Dékány Bernadett, Miklai Zsanett, Németh Anett, Pallag Ágnes, Sándor Renáta, Szakmáry Gréta, Török Kata, Villám Lilla
Centerek: Bodovics Hanna, Gyimes Zsófia, Nagy Eszter, Pekárik Eszter
Liberók: Molcsányi Rita, Lékó Lilla, Tóth Fruzsina