Új szintre emelte a parasport versenyrendezést a budapesti Eb

Izgalmas mérkőzésekkel és fantasztikus szurkolói hangulatban zajlott július 15-20. között a legnépszerűbb paralimpiai csapatsport, az ülőröplabda kontinens bajnoksága. Tizenhat ország férfi és női csapatai mérkőztek meg egymással, sokszor az utolsó, ötödik szettben is az utolsó pontokig küzdve egymással.

 

A ParaVolley Europe (PVE) elnöke, Branko Mihorko etalonként, követendő példaként értékelte a magyar szervezést: „Köszönjük a szervezőbizottságnak, a Magyar Röplabda Szövetségnek és a Magyar Paralimpiai Bizottságnak, hogy új szintre emelte a nemzetközi versenyszervezést a para csapatsportban. Nehéz dolga lesz a következő európai szervezőnek, hiszen innentől ez a szint az elvárás. Nehéz olyan helyszínt találni, ahol a mozgáskorlátozottak kényelme ilyen magas szinten biztosított, gördülékenyek az edzések, óramű pontossággal van megtervezve a versenyrend és a környezet is gyönyörű. Bátran mondhatom minden csapat nevében és a ParaVolley Europe munkatársai nevében: köszönjük, Budapest!”

A Magyar Röplabda Szövetség a 2013-as sportági integráció óta vesz részt az ülőröplabda fejlesztésében. A budapesti ülőröplabda Európa-bajnokság a magyar rendezők számára is számos tanulsággal szolgált, Ludvig Zsolt, a Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ) főtitkára szerint megérte a rendezés. „Ez az első nagy rendezvény, amelyet a Magyar Paralimpiai Bizottsággal közösen szerveztünk, a visszajelzések alapján sikeresen. Büszkeség, hogy a helyszínen a sportolóktól, sport vezetőktől kapott visszajelzések pozitívak, ugyanakkor az eseményt pénzügyileg is rentábilisan, rendezetten tudtuk lebonyolítani. Külön öröm számunkra, hogy a rendezvény miatt nagyobb figyelem irányult a mozgáskorlátozottak sportjára, azon belül az ülőröplabdázásra, amely legdinamikusabb, legélvezetesebb para-csapatjáték. Hat éve integráltuk be az ülőröplabda sportágat, ennek eredményeként most férfi és női csapat is tudott indulni a kontinens bajnokságon. A következő hat év célkitűzése az lesz, hogy a Magyar Paralimpiai Bizottsággal közösen a paralimpiai kvótaszerzők közé emeljük a csapatainkat.”

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke szerint az Európa-bajnokságnak nemcsak sportszakmai értéke van. „A parasport versenyrendezések elvárásai ugyanolyan magasak, mint az épek nemzetközi versenyeinél, kiegészítve azzal, hogy akadálymentes helyszínekre van szükség. Magyarország minden sportesemény megrendezésében remekel, készen állunk arra, hogy a fogyatékkal élö sportolók világversenyeinek rendezési jogait is megpályázzuk. Budapest csodás város, fejlődése figyelemre méltó, és ahogy minden városban, így itt is a parasportolók sikerei segítik azt, hogy az akadálymentesség terén is előrelépjen. Köszönjük a Paravolley Europe elnökének, Branko Mihorkonak és munkatársainak a bizalmat és a szakmai segítséget, a Sportért Felelős Államtitkárságnak és minden szponzornak a támogatást, a Magyar Röplabda Szövetség minden munkatársának és a szervezőbizottságnak az óriási munkát, amit a háttérben elvégeztek és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek, hogy tökéletes helyszínnel szolgálták a kényelmét ennek a versenynek. Nagyszerű élmény volt hazai környezetben szurkolni a magyar csapatoknak, láttuk mennyit jelent, hogy szurkolók között ott lehettek a családtagok, barátok.”

A magyar csapatok azonban a vártnál rosszabb helyen végeztek, Raska Gyula szövetségi kapitány szerint nagy csalódás a magyar eredmény. „A tokiói paralimpiára már biztosan nem utazik magyar ülőröplabda csapat, hiszen a nyári játékokra a világ legjobb 8-8 csapata tudja csak magát kvalifikálni. Sportszakmai szempontból muszáj változtatnunk, régóta érik a sportág fiatalítása. Sok új tehetséges játékosunk van, azonban idő, mire egy csapat összeszokik. A magyar csapatok összesen 15 mérkőzést játszottak, a fiúk 7-et, a lányok 8-at, volt, hogy egy nap kétszer is pályára léptek. Ez fizikailag és mentálisan is fárasztó volt, és nem tudtuk pihentetni játékosokat. 2024-re eltökélt célunk, hogy kijussunk a paralimpiára, és bár ezen az Európa-bajnokságon inkább a rendezésben remekeltek a magyarok, nem szabad leírni az ülőröplabda sportágat. Büszkén láttuk, hogy Európa összes csapata milyen jól érezte magát Budapesten. A magyar ülőröplabdázóink először játszottak ilyen szurkolás és ekkora közönség előtt, a lányok teljesítményét az első nap le is blokkolta, túlzottan akartak és ettől görcsössé vált a játékuk. Érdekes, hogy ugyanez a hangulat a férficsapatnak pozitív lendületet adott.”

 

Eredmények nők:
1. Oroszország
2. Olaszország
3. Ukrajna
4. Németország
5. Szlovénia
6. Finnország
7. Horvátország
8. Magyarország
9. Nagy Britannia

Best Server: Julia Mednikova/Russia
Best Receiver: Elina Bezprozvanna /Ukrain
Best Setter: Tatiana Ivanova/Russia
Best Blocker:  Andreja Giba/Croatia
Best Spiker: Michelle Schiffer/Germany
Best Scorer: Andreja Giba/Croatia
Best Hungarian Woman Player: Nebehaj Barbara
The Most Woman Valuable Player: Julia Mednikova/Russia

Férfiak:
1. Oroszország
2. Bosznia-Hercegovina
3. Németország
4. Ukrajna
5. Horvátország
6. Szerbia
7. Lettország
8. Hollandia
9. Törökország
10. Litvánia
11. Lengyelország
12. Magyarország

Best Server: Dragisa Zoric /Serbia
Best Receiver: Dominik Seitz/Germany
Best Setter: Evgenyii Volosnyikov/Rus
Best Blocker: Edvin Zdionika /Croatia
Best Spiker: Ivan Cosic /Croatia
Best Scorer: Róbert Kertész /Hungary
Best Hungarian Man Player is: Kertész Róbert
The Most Valuable Man Player: Viktor Milenin/Russia