Ülőröplabda Eb: nyolcadikak lettek a hölgyek

A férfiválogatott utolsó helye után a női szombaton még megküzdhetett azért, hogy előrébb lépjen az utolsó előtti nyolcadik pozícióból, de ez sajnos nem sikerült, a látottak alapján esélye sem volt erre a végül a hatodik helyezést megkaparintó finnekkel szemben.

Ülőröplabda Európa-bajnokság, nők, az 5–9. helyért:

MAGYARORSZÁG – FINNORSZÁG 0:3 (–10, –9, –15)

Budapest (Ludovika Aréna), 50 néző. V: Kosztopulosz (görög), Fischer (német).

Magyarország: Juhász, Nebehaj, Szabó É., Kovács É., Szilágyi, Szabóné. Csere: Szücs, Szabó Z., Csillag, Bárdos. Szövetségi kapitány: Raska Gyula.

Az eredmény alakulása: I. játszma: 0:5, 3:6, 6:8, 6:18, 8:18, 8:21, 10:21. II. játszma: 3:4, 3:8, 5:9, 5:13, 6:17, 8:17, 8:22. III. játszma: 0:2, 2:2, 2:5, 4:5, 4:8, 5:14, 6:16, 9:16, 9:18, 10:19, 12:19, 12:21, 14:21, 15:23.

A hatodik hely várományosa, Finnország ellen azzal a tudattal játszhatott női válogatottunk, hogy győzelem esetén még úgy is megelőzheti az 5–9. helyért kiírt rájátszásban Horvátországot, hogy hétfőn és pénteken is kikapott tőle.

Nos, nem kellett izgulniuk déli szomszédainknak, mert már a mérkőzés elejétől látszott, esélyünk sincs – pedig jobb időszakainkban győztük már le a hölgyek között a finneket, nem is egyszer. Az első öt labdamenet kapásból elment, aztán hamar kialakult a közte tíz, és a biztonságos előnyt nemcsak megtartották, még növelték is az északiak (10:25).

A második játszma még lehangolóbb volt, olyan alapvető hibákat követett el együttesünk, amilyeneket ezen a szinten, egy Európa-bajnokságon már nem szabadna: rossz nyitásfogadások, kevés mozgás… Ebben a szettben még a tíz pontot sem sikerült elérni az egyébként semmi különöset nem csináló, csak pontosan, megbízhatóan röplabdázó finnek ellen (9:25).

A harmadikban valamelyest kisebb volt a különbség, de ekkor már az ellenfél is sokat cserélt. Ezzel együtt szomorú volt megállapítani, hogy egyszer sem vezettünk a meccsen, még a szetteken belül sem. Sima 0:3 lett a vége, és ennek eléréséhez mindössze 42 percre volt szükségük a finneknek, akik összességében több mint kétszer annyi labdamenetet nyertek meg, mint a mieink (15:25).

A magyar válogatott ezzel egy győzelemmel és hét vereséggel a nyolcadik helyen zárt az Európa-bajnokság kilenccsapatos női mezőnyében. Amelynek végső győzelmét Oroszország szerezte meg, miután a döntőben 3:0-ra verte Olaszországot, a kontinenstorna legutolsó mérkőzésén, a férfiak fináléjában pedig némi meglepetésre ugyancsak Oroszország nyert 3:2-re Bosznia-Hercegovina ellen – azután, hogy a csoportküzdelmek során 3:0-ra kikapott tőle.

Raska Gyula: – Sokkal jobb képességű finn csapattal játszottuk az utolsó mérkőzést. Azt gondolom, nagyon sok volt a ki nem kényszerített hibánk, amit figyelmetlenség miatt, koncentráció hiányában követtünk el. Talán szorosabb lett volna a mérkőzés, ha picit jobban odafigyelünk a potyán átjött labdákra, bejátszásokra. Gyakorlatilag nem volt támadásunk, nyitásfogadásunk, így nagyon nehéz nyerni.