Dunaújvárosban is bizonyítana a szülinapos gödöllői tehetség

Valósággal berobbant idén a honi strandröplabda-élmezőnybe Vecsey Fanni. Először azzal tűnt ki, hogy a tavalyi U17-es teremröplabda Európa-bajnokságon való részvétel után kiharcolta az indulási jogot az idei U18-as strandröplabda Eb-n, s így ő az első magyar, aki mindkét szakágban szerepelhetett kontinenstornán. Ráadásul nem is akárhogyan, hiszen Vasvári Zsófival minden idők legjobb magyar Európa-bajnoki helyezését érték el azzal, hogy a nyolcadik helyen végeztek. Fanni a múlt szombaton megszerezte első felnőtt tornagyőzelmét is, miután Gubik Hannával diadalmaskodtak a csepeli Breakout Tour A-kategóriás versenyen, mindezt úgy, hogy pénteken ünnepli 16. születésnapját.

 

Fanni természetesen ott lesz az MKB-Pannónia Strandröplabda Magyar Bajnokság dunaújvárosi fordulóján is, ráadásul a felnőtt mezőny mellett – itt Tátrai Nikolettel indul – vasárnap U18-ban is rajthoz áll Vasvári Zsófival, ahol az első kiemeltek lesznek.

De miért váltott az ifjúsági teremválogatott egyik legjobbja, a felnőtt NB I-ben 14 évesen bemutatkozó tehetség a strandröplabdázásra?

„Először 2016 nyarán kezdtem strandröplabdázni Gödöllőn. Úgy gondoltam, hogy ez remek kiegészítő lesz nyárra a teremröpi mellé. Ráadásul kiderült, hogy jó szórakozás is, nagyon megszerettem és Kleczli Csaba irányítása mellett abban az évben Sorompó Kingával mindjárt ezüstérmesek is lettünk az U14-es országos bajnokságon. A következő esztendőben azonban a korosztályos teremválogatottban szerzett kartörés miatt ki kellett hagynom a nyarat és a sérülések sajnos végig kísérték a termes pályafutásomat. Legutóbb tavaly novemberben szakadt el a bokaszalagom, és az orvosok javasolták, hogy próbáljam meg puhább talajon, azaz homokon terhelni a lábamat. A két hónapos kihagyás alatt végig gondoltam a lehetőségeket, és szüleim egyetértésével úgy döntöttem, hogy a felépülésem után a következő félévet a strandröplabdának szentelem.”

Erre mondják azt, hogy bejött: Fanni februárban kezdte meg újra az edzéseket, majd először áprilisban indult két korosztályos tornán Vasvári Zsófival, és mindkettőt meg is nyerték, ezzel gyakorlatilag kiharcolva az U18-as Eb-n való indulás jogát. Ott az első helyen kiemelt osztrák és egy brit páros legyőzésével hajszál híján megnyerték csoportjukat – mérkőzéslabdájuk is volt a végül csoportgyőztes norvég ellenfelükkel szemben –, de aztán egy ciprusi, majd egy dán páros legyőzésével így is bejutottak a legjobb nyolc közé, ami korábban még egyetlen magyar párosnak sem sikerült Európa-bajnokságon.

De nem csak az utánpótlásban, hanem már a felnőtt versenyeken is letette névjegyét. Élete első felnőtt tornáján, a csepeli ob-fordulón Tátrai Nikivel megnyerték első meccsüket, s bár Siófokot kihagyta az Eb miatt, Tatán előbb a tavalyi ob-döntőn bronzérmes Dénesi Dalmát és Kiss Viktóriát, majd a siófoki negyedik Lutter Lizát és Szombathelyi Kittit győzték le, s lettek így hetedikek. A múlt hétvégi A-kategóriás verseny megnyerése során pedig olyan skalpokat gyűjtött, mint a siófoki bronzérmes Divényi Zitáét és Réthelyi Zsófiáét, valamint a korábbi négyszeres bajnok, erre a versenyre visszatérő Lakatos Enikőét.

„Amikor eldöntöttem, hogy idén strandröplabdázni fogok, eszembe sem jutott, hogy a felnőttek között is ilyen sikereket érhetek el, én abban gondolkoztam, hogy a korosztályos versenyeken igyekszem majd eredményes lenni. De szerencsére Tatán nagyon jó napot fogtunk ki Nikivel, ahol felszabadultan és teher nélkül játszottunk. Azonban így már nem is szeretnénk ennél alább adni Dunaújvárosban és az ob-döntőn sem. Emellett a Lupa tónál U20-ban Tátrai Nikivel, U18-ban pedig Vasvári Zsófival fogok indulni, s mindkét korosztályban igyekszem majd mindent kiadni magamból, ami remélhetőleg érmet fog érni” – mondta el szerényen a Gödöllői RC versenyzője, aki a múlt héten már felnőtt nemzetközi világranglista-pontszerző versenyen is indult, mégpedig a szlovéniai MEVZA-torna selejtezőjében. Az Eb-nyolcadik helyük elismeréseképpen pedig Vasvári Zsófival szabadkártyát kaptak az ugyancsak a Lupa tónál megrendezésre kerülő World Tour-verseny főtáblájára is.

„Szlovéniában Nikivel indultunk, de sajnos elég sokat hibáztunk és mivel ezen a szinten már nagyon stabilak az ellenfelek, ez ott már nem fért bele. A World Touron majd Vasvári Zsófi lesz a párom, akivel sajnos elég keveset tudok edzeni, mert ő a felsőbb korosztályokban a nővérével indul, úgyhogy az U18-as döntő tulajdonképpen egyben egy kicsit a World Tourra is felkészülés. Gubik Hannával most indultam először versenyen, ami meg is látszott az első meccsünkön, mert azt elvesztettük. Azt követően viszont a vigaszágon mérkőzésről mérkőzésre egyre jobban összecsiszolódtunk és a végén már nagyon jól ment vele is a játék.”

A gödöllőiek tehetsége a távolabbi terveiről is beszélt.

„A következő egy évben még mindenképpen maradok kint homokon, hiszen még jövőre is indulhatok az U18-as Eb-n, és nagyon szeretnék eljutni az U19-es világbajnokságra is. Hogy azt követően mi lesz, azt még nem döntöttem el, mert a tanulást sem akarom elhanyagolni, viszont télen egyelőre csak a BME-n tudunk tréningezni. Mivel én Gödöllőn járok iskolába, amellett pedig heti négyszer bejárni Budapestre edzeni, az elég megterhelő és nagyon időigényes. Ha lenne Gödöllőn is egy fedett pálya, az sokat könnyítene a helyzeten…”

Az MKB-Pannónia strandröplabda-ob negyedik, dunaújvárosi fordulóját péntektől vasárnapig a Szalki szigeten rendezik meg. A programot pénteken az U18-as fiúk kezdik 8:45-től, majd 13:30-tól rendezik a férfi és női főtábla selejtezőit, a tervek szerint nagyjából este hétig. Szombaton 8:30-kor kezdődnek a férfi és női főtábla küzdelmei, amely vélhetően ugyancsak este hétig húzódnak majd. A vasárnapi program 8:30-kor a női elődöntőkkel kezdődik, majd 9:20-tól a férfiak lépnek pályára. A leány U18-osok majd ezt követően, 10 órától kezdik a küzdelmeket, déltől pedig jönnek a felnőtt döntők, 14 órától pedig a bronzmérkőzések. A hétvégét az U18-os lányok döntője, és az eredményhirdetés zárja 18 óra körül.