A nyár közepén bezáratják a kispesti strandröplabda-komplexumot!

Szomorú információról tájékoztatta az MRSZ-t a Kispest SE elnöke, Kerekes Balázs: a klubvezető jelezte, hogy a kispesti önkormányzat döntésének értelmében a nyár közepén, július 13-tól bezárja a kapuit a legnagyobb múltú, és az ország jelenlegi legnagyobb területű strandröplabda bázisa a Kispesti Uszoda napozókertjében.

 

A magyar strandröplabdázás virágkorát éli: tavaly első magyar párosként Hajós Artúr és Stréli Bence indulhatott, s egyből a negyedik helyen végzett az ifjúsági olimpián, a múlt héten Vasvári Zsófi és Vecsey Fanni lett 8. az U18-as Európa-bajnokságon (amely minden idők legjobb magyar Eb-helyezése a szakágban), ezen a hétvégén pedig legjobb párosaink küzdenek az olimpiai selejtezőn való továbbjutásért a grúziai Kontinentális Kupán.

A múlt hétvégi siófoki országos bajnoki fordulón a Kispest SE is eddigi legjobb női eredményét érte el a 18 éves Divényi Zita és Réthelyi Zsófia révén, akik bronzérmet szereztek, a klubban azonban a siker ellenére sokkal inkább gyászos a hangulat.

Mindennek az az oka, hogy a múlt héten a XIX. kerület polgármestere bekérette a Kispest SE elnökét a polgármesteri hivatalba, ahol megdöbbentő hírt közölt vele: néhány helyi lakos tiltakozása miatt július 13-tól mindenféle strandröplabdázó tevékenységet be kell szüntetni a Kispesti Uszoda területén.

Mint az a tájékoztatás alapján kiderült, a lakosoknak az nem tetszett, hogy a versenyek és az edzések során száll a por és a labdák pattogásának hangja is zavarja őket. Az igazság az, hogy reggel 9 óra előtt nem kezdődnek sem versenyek, sem pedig edzések, és sötétedést követően pedig játszani sem lehet, tehát csendháborításról sem lehet szó (ezzel az erővel az utcán járó járművek közlekedése ellen is tiltakozhatnak a lakók, hiszen az is hanggal meg füsttel jár), azonban mindezek ellenére a polgármester a sportágra nézve hozott negatív döntést.

A döntésről Kerekes Balázs tájékoztatta az MRSZ Strand-, Hó- és Szabadidős Röplabda Bizottságát is, hiszen ennek következtében számos, már beregisztrált verseny is elmarad.

A Kispesti Uszoda napozókertjében épített pályákon 1992 óta rendeznek minden évben versenyeket, 2015-ben itt került sor például az országos bajnokság döntőjére is, de rendszeresen az ob-fordulók az egyik színhelye volt, és pénzdíjas nemzetközi versenyeket is rendeztek, a közben nyolcpályásra növelt létesítményben, amelynek bővítéséhez néhány éve a Magyar Röplabda Szövetség is sokmilliós támogatást nyújtott (ennek következtében akár anyagi követelés is keletkezhet).

De a legfontosabb, hogy mi lesz azzal a sok száz gyermekkel, akik eddig ott készültek és edzettek – hiszen több, igencsak eredményes klub (az egyaránt több bajnoki címig és éremig jutó Kispest SE, az ÓSSC és a Strandsport SE otthonának is számított) –, akik a döntés értelmében most gyakorlatilag utcára kerültek, csakúgy, mint jónéhány olyan felnőtt élversenyző is (a Kontinentális Kupán résztvevő válogatottak közül történetesen a tavalyi ob-n ezüstérmes Háfra Dominika és Szabó Dorottya), aki eddig Kispesten készült az ob-versenyekre. A létesítmény jelenleg is a legaktívabb a felnőtt és utánpótlásversenyek rendezésében, s gyakorlatilag minden hétvégén több száz fiatal lép pályára a kispesti homokon.

A pályabezárás több dolog miatt is aggályos, leginkább azért, mert a néhány tiltakozó lakó problémáját sem oldja meg. A homokot ugyanis egy darabig biztosan nem fogják elszállítani, azaz szélben ugyanúgy porzani fog. Az tény, hogy ezentúl talán csöndesebb lesz a környék, de erre meg lett volna más megoldás, ami viszont éppen az önkormányzat ellenállásán bukott meg. A létesítményt ugyanis két éve szerette volna befedetni a Kispest SE – ennek teljesülése esetén nem szűrődne ki a hang – ám éppen a kispesti polgármesteri hivatal nem járult hozzá az építkezések megkezdéséhez, melyek teljes mértékben az MRSZ által nyújtott támogatásból valósult volna meg.

Igyekszünk majd megszólaltatni az ügyben érintetteket is, jelenleg azonban biztosnak tűnik, hogy a július 13-tól ide szervezett versenyeknek – jelenleg öt ilyen is van – új helyszínt kell keresni, vagy törölni kell a naptárból. De ez a kisebb gond, a nagyobb az, hogy hol tudnak edzéslehetőséget találni a három egyesület több száz fiatal strandröplabdázójának.