CEV Kupa: nekik nyolc!

A szerb listavezető Stara Pazova kiejtése után a francia bajnokság második helyen álló Beziers Angels együttesét is búcsúztatta a CEV Kupában a Linamar-Békéscsabai RSE női röplabdacsapata, ezzel fennállása legnagyobb sikerét elérve bejutott a legjobb nyolc közé a második számú európai kupasorozatban. A Beziers elleni meccs franciaországi visszavágóján – akárcsak hazai pályán – 3:1-re nyert a BRSE! Magyar női röplabdacsapat 18 éve nem ért el ekkora sikert klubszinten.

Női CEV Kupa-nyolcaddöntő, visszavágó:
Beziers VB (francia) – Linamar-BRSE 1:3 (–23, 18, –22, –9)
Beziers, 850 néző. V: Burheim (norvég), Varbanov (bolgár).
Beziers: Zongo 4, Kauffeldt 9, Möllers 2, Liliom 8, Martin 6, Haak 19. Csere: Camberabero (liberó), Thompson 8, Soto, P. Martin, C. Martin 2. Vezetőedző: Cyril Ong Vathanara.
Békéscsaba: Szakmáry 16, Bodnár 11, Tálas 7, Soós 6, Clement 7, Szmirnova 16. Csere: Molcsányi, Szpin (liberók), Matics 1, Nazarenko 1, Petrenkó. Vezetőedző: Szasa Nedeljkovics.
Az eredmény alakulása: I. játszma: 5:8, 16:14, 21:19. II. játszma: 8:7, 16:15, 21:17. III. játszma: 7:8, 13:16, 16:21. IV. játszma: 3:8, 5:16, 8:21.

Szasa Nedeljkovics (vezetőedző): Múlt év elején nagyon merész célokat tűztünk ki magunk elé, nagyot álmodtunk, s azt gondolom, hogy most, ebben a pillanatban, ennek a párharcnak a végén a másfél éves munka gyümölcsét learattuk! Az út elején sokan csak megmosolyogtak bennünket, de bebizonyítottuk, hogy óriási dolgokra vagyunk képesek. Ez a győzelem mindenkié, a városé, a szurkolóké, a klubvezetőké, a szponzoroké, az egész magyar röplabdáé. 18 év után ismét van magyar együttes a CEV Kupában, a második legrangosabb kupasorozatban a legjobb nyolc között. Nagyszerű érzés, hogy ezt a mi csapatunk érte el! Ami a visszavágót illeti: óriási mentális teher alatt volt a hazai csapat, az első játszmában 23:22-nél átvették a vezetést, de nagyon magas szintű játékkal sikerült fordítanunk. A második szettben 16:15-ig jól tartottuk magunkat, de nem sikerült megakadályoznunk a francia részsikert. A harmadik játszmában ismét magabiztossá vált a játékunk, remekül fogadtunk, jók voltak a nyitásaink is és összejött a hőn áhított siker. A negyedik szettben pedig már csak egy csapat volt a pályán, remekeltünk, s örömteli számomra, hogy nemcsak otthon, hanem idegenben is nyertünk!

Soós Nikolett (csapatkapitány): Hihetetlen boldogság lett úrrá rajtunk a harmadik játszma megnyerése után. A mérkőzés elején úgy éreztem, hogy a franciák és mi is idegesen kezdtünk. Szerencsére, sikerült megnyugodnunk, s a fontos pillanatokban jól döntöttünk az egész párharc alatt. A mindent eldöntő harmadik játszmában végig jól nyitottunk és fogadtunk is, illetve minden taktikai utasítást betartottunk, fegyelmezettek voltunk, ennek köszönhető a siker! Kilenc éve vagyok már a Békéscsaba játékosa, amikor idejöttem álmodni sem mertem arról, hogy ekkora sikereket érek majd el. Elképesztő érzés, hogy sikerült a negyeddöntőbe jutnunk!

Tálas Zsuzsanna: Klubszinten úgy érzem, ez a legnagyobb siker amit elértem. Kicsit furcsa is, hisz úgy érzem 23 évesen, hogy elég magasra tettem a lécet. Remélem azonban, hogy innen is van feljebb… Ha a párharc egészét nézem, akkor talán az otthoni mérkőzést mondanám a nehezebbnek. Akkor találkozott először egymással a két csapat, hatalmas taktikai csata volt, s látszott, hogy ellenfelünk is nagyon egységes és jó erőkből álló együttes, ezért is nagy dolog, hogy sikerült kiejteni őket. Mindez a szurkolóink nélkül nem sikerült volna, akik fergeteges hangulatot varázsoltak a békéscsabai sportcsarnokba, s tudjuk, hogy most is, a visszavágó alatt is rengetegen szorítottak értünk. Nyugodtan mondhatom, hogy Velük együtt mi mindig heten vagyunk a pályán!  

Szakmáry Gréta: Remekül sikerült a felkészülésünk a visszavágóra. Az utazás is kellemesen telt és az edzések is jók voltak. A mérkőzés előtt láttam a csapattársaimon, hogy tudják, mekkora dolog küszöbén állunk, s hogy Franciaországba is mindenki nyerni érkezett. A visszavágón kevés hibánk volt, ami akadt, azt ütésekkel,  jó mezőnyözéssel kompenzáltuk, így sikerült is győznünk az első játszmában. A másodikban volt egy kis megingás, de ezt követően ismét mi irányítottunk és megérdemelten nyertünk. Örülök, hogy ismét ponterős játékot tudtam nyújtani, de ez a siker nem egy vagy két játékos érdeme, hanem az egész csapaté! A nyolc között valószínűleg az olasz sztárcsapat vár majd minket. Az Arsizio ellen örömjátékot várok a csapattól, hisz már ez óriási teljesítmény, ahol most vagyunk. Az olaszok több röplabdása is kétméter fölötti magassággal bír, ettől függetlenül meg akarjuk mutatni, hogy nem véletlenül jutottunk a legjobb nyolc közé!

Baran Ádám (elnök, Linamar-BRSE): Nehéz ilyenkor szavakat találni. Egy vidéki forráshiányos klubként indultunk, s most eljutottunk oda, hogy kiejtsünk egy európai sztárcsapatot, s bejussunk a legjobb nyolc közé a második legrangosabb európai kupasorozatban. Félelmetes teljesítmény és hihetetlen öröm mindez! Már amikor megérkeztünk a visszavágóra láttam a csapaton a hitet, a magabiztosságot az erőt, s éreztem, hogy ezt a párharcot mi nem veszíthetjük el! Azt is nagyon nagy sikernek éltem meg, hogy több olyan játékost sikerült felhoznunk erre a nagyon magas szintre, akik pár éve még nem hittek abban, hogy ekkora eredmények elérésére képesek! Fantasztikus érzés most a Linamar-BRSE vezetőjének lenni… És még valami: tudjuk jól, hogy a közelmúltban kétszer is CEV Kupát nyert olasz sztárcsapattal, az Arsizioval találkozhatunk – a párharcuk első meccsét 3:0-ra nyerték a Minszk ellen – a következő körben. Ezúton üzenjük a kiváló együttesnek, hogy “kössék fel a nadrágot”, jönni fogunk! Hajrá Csaba!