Női EL: nagyot küzdött és megint nyert válogatottunk

Győzelemmel fejezte be Európa Liga-szereplését női válogatottunk, miután küzdelmes mérkőzésen 3:1-re legyőzte Ausztriát a Ludovika Arénában. Hogy ez elég-e a négyes döntőbe jutáshoz, az a későbbi találkozókon dől majd el.

 

Női Európa Liga, 6. forduló:

MAGYARORSZÁG – AUSZTRIA 3:1 (–18, 16, 18, 23)

Ludovika Aréna, 850 néző. V: Gudmundsson (izlandi), Halász T. (magyar)

MAGYARORSZÁG: Tálas 5, Sándor 18, Nagy E. 8, Bokorné Liliom 10, Szakmáry 17, Pekárik 8. Csere: Molcsányi (liberó), Németh A., Cicic, Török. Szövetségi kapitány: Jan De Brandt

AUSZTRIA: Schmit 3, Chrtianska 12, Oiwoh 3, Maros 17, Holzer, Müller. Csere: Huber (liberó), Wallner, Katz 1s, Nesimovic. Szövetségi kapitány: Svetalana Ilic

Az eredmény alakulása: I. játszma: 3:0, 5:7, 10:9, 13:14, 14:17, 17:24. II. játszma: 3:1, 4:5, 8:7, 14:11, 16:12, 21:14, 24:16. III. játszma: 4:1, 10:4, 14:6, 16:10, 18:14, 23:17, 24:18. IV. játszma: 2:7, 5:12, 10:14, 15:17, 20:19, 24:22.

 

Úgy folytatta a csapat, ahogyan Grazban abbahagyta, de csak 3:0-ig, utána magukra találtak az osztrákok és meg is fordították az állást. Szerencsére gyorsan kilábaltak a mieink a hullámvölgyből és Tálas Zsuzsi ászával vissza is vették a vezetést. Felváltva vezettek ezt követően a csapatok, 14:14 után azonban hárommal is megléptek az osztrákok. A csapat most valahogy nem pörgött fel igazán, és az osztrákok pontról pontra növelték az előnyt és a végén hét játszmalabdájuk volt, amelyből a másodikat értékesítették is (18:25).

Nem várt hidegzuhany volt ez kezdésként, és bár a második szettet megint a mieink kezdték jobban, nem tudtak meglépni a szívósan küzdő osztrákoktól. Szenvedett a csapat, de ők is foggal-körömmel harcoltak és ezt siker koronázta: a szett közepén fokozatosan sikerült belelendülni a játékba és ellépni a sógoroktól. A végén már fölényes volt a vezetés, nyolc szettlabdája is volt a csapatnak, s már az elsőt értékesítette Pekárik Eszter (25:16).

Az egyenlítéstől megnyugodott a csapat, ráadásul az osztrákok nyitásfogadása pedig megingott és Sándor Reni nyitásaival meg is léptünk az elején öt ponttal. Innentől egyoldalúvá vált a szett, s bár a végjáték felé közeledve picit tudtak zárkózni az osztrákok, de négy pontnál közelebb nem sikerült nekik, így gyakorlatilag izgalommentesen nyerték a szettet a mienk, úgy is, hogy az osztrákok több challenget is megnyertek a végén, de még ez is belefért, s a végén Nagy Esztó blokkja tett pontot a játszma végére (25:18).

A negyedik játszma viszont elég siralmasan indult, s hiába hajtott végre kettős cserét is Jan De Brandt, ezúttal nem tudott közelebb zárkózni a csapat. Pedig egy újabb szettvesztés végzetes lehet a továbbjutás szempontjából. A csapat megint elővette a küzdősebb arcát, és hétről visszabrusztolták magukat döntetlenre, sőt a vezetést is átvették. A végjáték óriási csatát hozott, a mieink vezettek egy-két ponttal és Pekárik Eszter parádés centertámadása után két meccslabdához is jutottunk. Az elsőt hárították az osztrákok és a másodiknál Szakmáry Gréta ütése után outot ítélt a játékvezető, azonban a challenge egyértelműen mutatta, hogy a labda érte a vonalat (25:23).

Jan De Brandt: – Nagyon rosszul játszottunk az első szettben, a sok utazás, hotelváltás visszaütött kicsit. Tudtuk, hogy az osztrákok sokat kockáztatnak majd a nyitásokkal, szenvedtünk is, és nem szerváltunk jól. Ugyanakkor nyugodtak maradtunk, és a második felvonástól irányítottuk a meccset, örülök a győzelemnek.

 

Az esti mérkőzések után eldőlt, hogy nem jutott be az Európa Liga négyes döntőjébe. A mieink hihetetlenül balszerencsés módon, gyakorlatilag az osztrákok ellen elvesztett szett miatt maradtak le a horvátországi Final Fourról.

A mieinknek két lehetősége lett volna a bejutásra: az egyik, ha a franciák megint legyőzik a horvátokat bármilyen arányban, ez esetben ugyanis a mieink nyerték volna a csoportot. A horvátok azonban simán 3:0-ra nyertek, így ez a kapu bezárult.

A másik esély az lett volna, ha a C-csoportban a fehéroroszok 3:0-ra, vagy 3:1-re győznek Spanyolországban, s ebben az esetben a mieink a legjobb másodikak. Sokáig úgy tűnt, ez lesz a járható út, mert a fehérorosz válogatott már 2:0-ra vezetett, és a harmadik szettben 24:24 volt az állás. A spanyolok azonban végül nyerték a szettet a következőben pedig egyenlítettek, s ezután már hiába nyerték meg a következő szettet, a spanyoloknak eggyel jobb volt a szettaránya a mieinknél.

Ettől függetlenül csapatunk így is minden elismerést megérdemel az idei EL-szereplésért, amelyben így végül az ötödik helyen zártak a lányok.