Strandröplabda: továbbjutások az Eb-n, megkezdődött a siófoki ob-forduló

Eseménydús napon van túl a magyar strandröplabdázás: a mieink sikerével zárult a badeni U18-as Európa-bajnokság csoportköre, lebonyolították a siófoki ob-forduló selejtezőjét és ugyanitt összemérték erejüket az U20-as fiúk is.

 

Kezdjük a remek badeni hírekkel: a lányoknál Vasvári Zsófi és Vecsey Fanni nem bízta a véletlenre a továbbjutást és az első játszmában valósággal leiskolázta angol ellenfelét (21:14), és a második játszmában is vezettek már 8:2-re, azonban ekkor elpattant valami, mert a technikai szünetben már csak egy pont volt a különbség – egy-két rossz szerva, téves bírói döntés, rossz megoldás és elég volt, hogy kicsit elbizonytalanodjon fiatal párosunk –, aztán pedig fordított is az ellenfél és végül ki is egyenlített. Azonban ettől sem omlottak össze a mieink, a döntő szettet 6:0-val kezdték, még egyszer pedig nem adták meg az esélyt az angoloknak és végül izgalommentesen nyerték a játszmát.

A másik meccsen a norvégok az osztrákokat is legyőzték, így a mieink a csoport második helyén végeztek. A sorsolásnál pedig Vasvári Zsófi a ciprusiakat húzta ki a harmadikak közül, így holnap velük mérkőznek majd lányaink. Azért mielőtt egy legyintéssel bárki elintézné az ellenfelet, felhívjuk a figyelmet arra, hogy az egyik játékos neve Daria Gusarova, ez pedig orosz felmenőkre utal, ami cseppet sem lebecsülendő tény. Ettől függetlenül lányaink számítanak a találkozó esélyeseinek, s ha győznek, már legalább a kilencedik helyen végeznek, ami a nőknél minden idők legjobb magyar utánpótlás Eb-helyezése, s beállítanák a Hajós/Stréli duó 2017-es rekordját. Ha sikerül a továbbjutás, akkor a dánokkal játszanak majd a nyolc közé kerülésért.

Pénteken a fiúknak volt több dolga, pontosabban két meccse. Előbb az esélyesebb és végül a csoportot is megnyerő hollandok következtek, ám Dóczi Domonkos és Mikuláss Marcell ezúttal is remekül kezdett, a technikai szünetben is vezettek a fiúk, s bár a végjátékban fordítottak a hollandok és 20:18-nál két szettlabdájuk is volt, mindkettőt hárították a mieink, majd a ráadásban meg is nyerték az első játszmát. A második szett közepéig tudták tartani az iramot, ott azonban gödörbe kerültek, s ebből már nem is sikerült kilábalniuk – sajnos a döntő játszmában sem. Ettől függetlenül bravúros volt a játszmanyerés, s ennek tükrében várhatták a délutáni, románok elleni ki-ki meccset.

Keleti szomszédjaink alaposan meglepték a mieinket, de még saját edzőjüket is, ugyanis elfelejtettek bemelegíteni, gyakorlatilag a kezdés előtt két perccel estek be a pályára. Ez azonban nem látszódott a teljesítményükön, a szett közepéig tartani tudták a lépést a mieinkkel, akik azonban innentől kezdve elhúztak és remek játékkal nyerték a játszmát, s a második szett is csak az elején volt szoros. A magyar fiúk ezzel a sikerrel ugyancsak kiharcolták a továbbjutást és a folytatásban a görögökkel meccselnek majd 11:30-tól, siker esetén pedig a németek következnek a nyolcba kerülésért.

U18-as Eb, Baden, a magyarok mérkőzései
Vasvári/Vecsey csoportmeccsek:
– Janka/Rihs (osztrák) 2:0 (17, 16)
– Maaseide/Kaleo (norvég) 1:2 (–14, 20, –17)
– Keefe/Tucker (angol) 2:1 (14, –15, 8)
Keresztjáték:
– 9:50 Gusarova/Siakidou (ciprusi)
Dóczi/Mikuláss csoportmeccsek:
– Fusco/Hanni (olasz) 0:2 (–14, –17)
– Versteegen/Ooijman (holland) 1:2 (22, –14, –9)
– Ciubotariu/Creta (román) 2:0 (16, 17)
Keresztjáték:
11:30 Kourtidis/Chandrinos (görög)

Siófokon a selejtezőkkel megkezdődött az MKB-Pannónia országos bajnokság második fordulója. A férfiaknál az Eke/Szabó, a Bitó/Filius, a Papp/Török és a csepeli fordulón is főtáblára jutó Ghazal/Solti párosok harcolták ki a továbbjutást, míg a nőknél a Lakatos/Juraszik, Divényi/Réthelyi, Bálint/Horváth és Kincses/Schmidt kettősök mérethetik meg magukat a szombati főtáblán is.

Az U20-as fiúk küzdelmeit a Czeilinger Bálint/Iványi Máté Pénzügyőrös kettős nyerte Udvarhelyi Márton/Zarka Márton, Petik Csanád/Péli Rudolf, valamint Tari Bence/Veress Ákos párosok előtt (mindhárom SRSE).

A centerpálya szombati mérkőzéseit a Beach Volleyball Hungary facebook- és youtube-oldalán lehet megtekinteni.

A pénteki eredmények:
2019_SIOFOK_LEBONYOLÍTÁS-2