Kamionos erőpróba az augusztusi Európa-bajnokság előtt

A felkészülés hétköznapinak egyáltalán nem nevezhető módját választotta csütörtök kora délután a női röplabda-válogatott néhány kulcsjátékosa, akik a kétszeres Európa-bajnok kamionversenyző Kiss Norberttel mérték össze erejüket. Bár a ló- és ütőerők küzdelmében győztest nem hirdettek, az esemény nagyon jól szolgálta mindkét sportág, valamint a nyár végi női röplabda Európa-bajnokság népszerűsítését.

A röplabdázók képviseletében elsőként Ludvig Zsolt, a Magyar Röplabdaszövetség főtitkára érkezett meg a Pappas Auto XI. kerületi telephelyére, ahol már javában folyt a kétszeres Eb-bajnok kamionversenyző Kiss Norbert kamionjának előkészítése. A bőgő motor zaja és a jármű lenyűgöző látványa annyira elvonta a bámészkodók figyelmét, hogy szinte a meglepetés erejével hatott, amikor Dobi Edina csapatfőnök, valamint a játékosok képviseletében Dékány Bernadett, Tálas Zsuzsanna és Szakmáry Gréta észrevétlenül előbukkant. Bár az észrevétlenséget sokan az egyik legnemesebb emberi tulajdonságnak tartják, a szurkolók jobban örülnének, ha a magyar csapat nem maradna észrevétlen az augusztus 23-án, Budapesten kezdődő női röplabda Európa-bajnokságon.

A nem mindennapi rendezvény apropóját az adta, hogy Kiss Norbert, a gyorsasági kamion Eb egyetlen magyar versenyzője június 22−23-án a Hungaroringen Európa-bajnoki futam keretében gördül kamionjával a forró aszfaltra, míg a női röplabdázókra a nyár végi melegben vár hasonlóan nehéz Eb-megméretés, amely a sportág történetének legrangosabb hazai sporteseménye lesz.

Ludvig Zsolt nyitóbeszédében megemlítette, hogy Kiss Norbert Európa-bajnoki teljesítménye nemcsak figyelemre méltó, hanem egyben a női válogatott által követendő példa. A főtitkár bizakodását fejezte ki avval kapcsolatban, hogy a lányok – Norbihoz hasonlóan – szintén sikeresen szerepelnek majd a kontinenstornán.

Kiss Norbert elmondta, hogy a kamionsport mellett a röplabdát is kemény és küzdelmes sportnak tartja, ezért kifejezetten örül annak, hogy személyesen is találkozhat a magyar női röplabda neves képviselőivel. Az Eb-bajnok szavait mi sem támasztja alá jobban, minthogy augusztus végén szabadságot vesz ki, hogy ki tudjon látogatni a Papp László Sportarénába a női csapat mérkőzéseire.

Ezt követően Dobi Edina csapatfőnök vette át a szót, aki röviden – ámde lényegre törően – annyit mondott, nagyon boldogok lennének, ha Norbi Eb-sikereit meg tudnák közelíteni.

Dobi Edina, Tálas Zsuzsanna, Szakmáry Gréta, Dékány Bernadett és a kamion

A nyitóbeszédek befejeztével elkezdődött a Kiss Norbert  – Magyar női röplabda-válogatott mérkőzés első félideje: kétszeres Eb-bajnokunk beült a kamionjába, majd a gázra lépett, Grétiék pedig minden erejükkel azon voltak, hogy a kocsi végére rögzített kötélbe kapaszkodva visszatartsák a több tonnás járművet. A kiélezett küzdelemnek a benzingőz és a kamion motorjának bőgő zaja vetett véget. A félidőben a lányok közelebbről is megismerkedtek a kamion vezetőfülkéjével, ahol Tálas Zsuzsi kifejezetten otthonosan mozgott.

„Édesapám buszsofőr, így nagyon sokat tanultam tőle a vezetésről és az autókról is, tehát elmondhatom magamról, hogy kicsivel többet tudok az autókról, mint egy átlagos nő. Ezen kívül van némi vezetői rutinom is, hozzászoktam a nagyobb távokhoz, a Békéscsaba-Székesfehérvár útvonal már a kisujjamban van, de amikor Lengyelországban játszottam, többször is előfordult, hogy hat-hét órákat vezettem. A hosszú távok sokkal közelebb állnak hozzám, mint a városi vezetés. Alapvetően türelmes és óvatos vezetőnek tartom magam” – vallotta be az Extraligában szereplő 1. MCM-Diamant Kaposvár frissen igazolt feladójátékosa.

A lányok nem hazudtolták meg sportolói mivoltukat, hiszen elsősorban a kamion teljesítményével, annak erejével és végsebességével kapcsolatban tettek fel Norbinak kérdéseket. A rövid szünet után folytatódott a mérkőzés, ezúttal Eb-bajnokunknak kellett röplabdatudásáról tanúbizonyságot tennie. Dékány Bernadették türelmesen magyarázták a versenyzőnek a különböző ütésfajták helyes kivitelezésének módját, és őszintén meg kell mondani, Norbi kifejezetten otthonosan mozog a sportágban. Egyedül akkor lepődött meg egy kicsit, amikor megtudta, a labdába lábbal is bele lehet érni.

Az esemény végén Ludvig Zsolt igazságos döntetlent hirdetett, majd amikor a felek átvették az egymástól kapott ajándékokat, a főtitkár a lányok által dedikált röplabdával kapcsolatban mindössze ennyit jegyzett meg: „Norbi, ezt tedd be a vezetőfülkébe, és vidd magaddal az Eb-futamra, meglátod, szerencsét fog hozni.”

Hasonlóképpen reméljük, hogy a Norbi által a lányoknak ajándékozott baseballsapka szintén jó kabalának bizonyul majd az augusztus 23-án, Budapesten rajtoló női röplabda Európa-bajnokságon.

Márványkövi Ferenc