Hajszálra a csoportgyőzelemtől az U18-as strandröplabda Eb-n

Az ausztriai Badenben megkezdődött az U18-as strandröplabda Európa-bajnokság, amelyen a lányoknál Vasvári Zsófia (SRSE) és Vecsey Fanni (Gödöllői RC), a fiúknál pedig Dóczi Domonkos és Mikuláss Marcell (SRSE) képviseli színeinket – nem is akárhogy.

 

Remekül kezdődött a magyar csapat számár a badeni U18-as Európa-bajnokság. A centerpályán mindjárt az első párban ugyanis Vasvári Zsófi és Vecsey Fanni lépett pályára az első helyen kiemelt osztrák duó ellen. A lányok kicsit idegesen kezdtek, ami persze nem csoda, hiszen Vecsey még nem töltötte be a 16. életévét, Vasvári pedig még nála is fiatalabb egy évvel. Az osztrákok 9:5-re is vezettek és a technikai szünetben is 12:9 volt a javukra. A magyar lányok azonban fokozatosan ledolgozták a hátrányt, remekül megszerválták az ellenfelet 15:15 után pedig a vezetést is átvették és végül 21:17-re nyerték az első játszmát. A másodikban aztán 3:0-val kezdtek, s bár a sógorok többször is egyenlítettek, a végén megint a mieink akarata érvényesült, s ezt a szettet még simábban 21:16-ra hozták, ezzel pedig a mérkőzést is.

Soós Izsák tanítványainak ilyen bemutatkozása több okból is rendkívüli. Egyrészt – amint arról már korábban is írtunk – Vecsey Fanni már a pályára lépésével is történelmet írt, hiszen ő az első magyar röplabdázó, aki terem és strandszakágban is részt vett Európa-bajnokságon. Másrészt, az elmúlt évtizedben, a nőknél mindössze kétszer fordult elő, hogy magyar páros mérkőzést tudott nyerni egy Európa-bajnokság főtábláján: 2013-ban Molnár Anna és Szabó Luca, 2011-ben pedig Ancsin Kitti és Lakatos Enikő szerzett győzelmet az U20-as Eb-n (2017-ben Tátrai Nikolett és Tóth-Lakits Petra, egy évvel később pedig Divényi Zita és Réthelyi Zsófia is nyert meccset U18-ban, de még a selejtezőben, a főtáblán már nem sikerült ugyanez).

A két lány pedig délután kis híján már a második győzelmét is megszerezte. Ekkor a másik csoportmeccsen győztes norvégok voltak a mieink ellenfelei, így gyakorlatilag ez a találkozó a négyes csoportdöntőjének is beillett. A kezdés megint nem volt túl jó, s ezúttal a szett is ráment. A lányok sok pontot ajándékoztak az északiaknak, sok nyitást rontottak, és gyakorlatilag körbelőtték a pályát. A másodikban sokat javult a hibaszázalékuk, de így is a norvégoknak volt meccslabdája, azonban ezt mieink hárították és két újabb ponttal kiegyenlítették a szettállást. A döntőben is óriási volt a küzdelem, fej fej mellett haladt a két csapat, megint a norvégoknak volt meccslabdája, de ezúttal is sikerült hárítani, majd fordítani. Sőt, a mieink meccslabdájánál Vecsey Fanni második érintésre úgy tette át a labdát, hogy az a háló túloldalán landolt, s már extázisban voltak a magyar drukkerek, de a labdát kísérő Vasvári Zsófi sajnos nem tudott lassítani és a hálóhoz ért. Ritka balszerencse, a norvégok pedig fellélegeztek, ezúttal ők fordítottak, s végül a sokadik meccslabdát értékesítve a döntő szettet 19:17-re nyerték.

A lányokat azonban minden dicséret megérdemelnek, mert ilyen fiatalon ilyen színvonalú meccsen csak egy hajszállal maradtak le a győzelemről. A mieinknek pénteken egy csoportmérkőzése lesz még az eddig nyeretlen angolok ellen 12:20-kor. A biztos továbbjutáshoz ezt nyerniük kellene (elvileg körbeverés esetén még kieshetnek), ám győzelem esetén akár még ők is lehetnek csoportgyőztesek (ugyancsak körbeverés esetén).

A fiúk is megkezdték szereplésüket: Dóczi Domonkos és Mikuláss Marcell egy olasz párossal nézett farkasszemet és a magyar fiúk kezdték jobban a meccset. Vezettek 7:5-re, ekkor viszont az olaszok egy ötös sorozattal fordítottak. A mieinknél a támadásbefejezéssel akadtak gondok és végül nem is sikerült ledolgozni a hátrányt. A második játszmában ugyan nem vezettek a mieink, de tartották a lépést velük, többször egyenlítettek is, a végét azonban ezúttal is az olaszok bírták jobban. Buday Balázs tanítványai azonban pénteken javíthatnak egy holland és egy román páros ellen. A csoportokból az első három helyezett jut a kieséses szakaszba, a csoportgyőztes egyből a legjobb 16 közé kerül, a másodikok és a harmadikak keresztjátékban folytatják a nyolcaddöntőbe jutásért.

 

Vasvári/Vecsey csoportmeccsek:
– Janka/Rihs (osztrák) 2:0 (17, 16)
– Maaseide/Kaleo (norvég) 1:2 (–14, 20, –17)
12:20 Keefe/Tucker (angol)
Dóczi/Mikuláss csoportmeccsek:
– Fusco/Hanni (olasz) 0:2 (–14, –17)
10:40 Versteegen/Ooijman (holland)
17:20 Ciubotariu/Creta (román)