Akinek a röplabda az élete: Nyári Virág

Kottából a mai napig tud gitározni, röplabdásként pedig igazi virtuóz volt Nyári Virág. A korábbi 145-szörös válogatott játékos több mint 25 évig a Vasas családot erősítette, napjainkban viszont az MTK szakosztály-igazgatójaként dolgozik. Pályafutása mellett a tv-s szakértői munka, az MTK vezetőedzője, Alberto Salomoni, a strandröplabdázás, valamint lánya, Lilla is szóba került a vele készített interjúban…

Mikor kezdődött ez a nagyívű pályafutás?
10 éves koromban kezdtem el röplabdázni a NIM SE-ben. Történt, ugyanis hogy Vihar Levente bácsi a III. kerület környékén járta a testnevelés órákat és a Kerék utcai Általános Iskolában fedezett fel engem és vitt a NIM SE-be. Így mivel a Folyondár utcába jártam edzésekre a klasszikus gitár órák abbamaradtak, pedig az is jól ment. Sőt, kottából a mai napig tudok játszani!
Hamar az első csapat tagja lett, ráadásul fiatalon, 14 évesen.
Az első felnőtt idényem a ’82/83-as szezon volt a Vasasban, majd 1986-ban már a válogatott tagja lehettem. A legnagyobb siker a nemzeti csapatnál egyértelműen az 1987-es Eb volt, ahol kilencedik helyen végeztünk. Ebben az időszakban még nagyon magas szinten volt a női röplabda. Dr. Kotsis Attiláné kezei alatt kerültem be a válogatott keretébe, de az Eb-n már Kasziba István irányított bennünket.
Klubszinten milyen eredményekkel büszkélkedhet?
Az 1996-os CEV Kupa négyes döntő volt a legnagyobb nemzetközi eredmény a Vasassal, de persze a francia évek mellett sem mennék el szó nélkül. Itthon kétszer nyertem bajnokságot (1989, 2005), négyszer pedig Magyar Kupát. A francia Cannes csapatával pedig 2000-ben sikerült a duplázás.
Innentől viszont már nem csak a röplabdázásból állt az élete…
Nem, hisz elgondolkoztam, hogy mégis mi lesz velem a röplabda pályafutásom után? Az Államigazgatási Főiskola Igazgatásszervező szakán tanultam tovább még korábban és az új évezred elején, miután visszatértem Franciaországból egy óbudai mérnök cégnél helyezkedtem el ingatlanfejlesztési irodavezetőként. Természetesen játszottam továbbra is, a Vasas tárt karokkal várt engem.
Strandröplabdában is szép sikereket ért el. Mik voltak ezek?
1993-ban kezdtem el strandröplabdázni. Ötszörös Magyar Bajnok vagyok és kétszeres egyéni győztes (Queen of the Beach). 1996-ban 13. helyen végeztünk az Ostende-i világszérián Mátrai Beával, 1999-ben megnyertük a siófoki Nemzetközi Tornát Dambendzet Natalival. 2003-ban az év strandröplabda párosa voltunk Héjjas Valival. Utoljára 2012-ben indultunk a Magyar OB-n, ahol bronzérmesek lettünk.
Gyermeke, Porubek Lilla szintén játszott a Vasasban. Bajnok és kétszeres kupagyőztes lett, junior EB 8. helyezett, strandröplabdában utánpótlás bajnok…
Egy évig még együtt is edzettünk a Vasasban, voltak kellemetlen szituációink. (nevet) Érdekes helyzet, amikor anya-lánya egy csapatban mozog, igaz én már akkor csak edzettem amolyan levezetésképpen. Lilla már 7 éve az Egyesült Államokban él, lediplomázott és májusban megy férjhez Ryanhez, aki építőmérnökként dolgozik. Már alig várom, hogy kiutazhassak hozzájuk, mert sajnos ritkán találkozunk!
Hogy lett Önből TV-s szakértő?
Az első visszavonulásom után jött a lehetőség. Szeretem a mérkőzéseket szakértőként figyelni a stúdióból. Korábban, például amikor a lányom is játszott a Vasas csapatában, a Magyar Kupa döntőjében nehezen tudtam elvonatkoztatni és az érzéseimet hátrahagyni, de mindenesetre nagyon élvezem ezt a tevékenységi kört.
Szakosztály-igazgatóként nagy szerepe volt Alberto Salomoni szerződtetéséhez. Hogyan történt mindez?
Amikor tavaly nyáron készültünk a mostani bajnoki idényre, akkor a korábbi edző Hollósy László számára érkezett egy kihagyhatatlan ajánlat és ő Ciprus felé vette az irányt. Sajnos nem éppen a legjobb időszakban távozott Laci, így gyorsan kellett dönteni. A korábbi szövetségi kapitánnyal Jan de Brandt-tal jó kapcsolatot ápolok és tőle kértem segítséget, hogy ajánljon egy jó szakembert a felnőtt csapat élére. Ő jelezte, hogy Alberto váltani szeretne, hiszen öt éve már a német elsőosztályú Potsdam vezetőedzője volt és szeretett volna egy új közegbe lépni. Gyorsan ment minden, könnyen megegyeztünk.
Szokott még röplabdázni?
A 2013/2014-es szezonban játszottam utoljára NB I-ben. Mostanság hetente egyszer, péntekenként összejárunk játszani korábbi válogatott társaimmal. Nyolcan vagyunk, vegyesen fiúk-lányok. Tornákon egy ideje már nem indulunk, de remélem lesz még erre is lehetőség.