Európa Liga: Mi borzolta fel a válogatott kedélyét?

dav

Már valóban célegyenesben válogatottjaink Európa Liga-rajtja, hiszen már csak egy nap van hátra Nyíregyházán a franciák és a bosnyákok elleni találkozóig, úgyhogy a kapitányok az utolsó simításokat végzik a csapatokon.

 

Péntek délelőtt, csak női válogatottunk számára volt edzés, mert Bogdan Tanase ezúttal hagyta pihenni a csapatot. Így aztán Jan De Brandt az ő idejét is kihasználva túlóráztatta a lányokat, akik aztán a délelőtti tréning után még a csarnok melletti parkröplabda-rendezvényt is meglátogatták.

Délben aztán a csütörtök este befutó bosnyákok is kaptak egy kis plusz edzésidőt, amit alaposan ki is használtak. Jegyezzük meg, ezt nem szokták biztosítani az ellenfelek számára, csak a kötelező két edzést, ilyenkor általában egy tornatermet adnak az ellenfélnek, de a szövetség nagyvonalú volt ezen a téren is.

Délután aztán megint a lányok kezdték a tréninget, ennyivel a meccs előtt már a csapatjátékon volt a fő hangsúly, s a lányok láthatóan jókedvűen és tettre készen várják a szombati franciák elleni mérkőzést.

A tréning után Jan De Brandt azt is kijelölte, hogy melyik 14 játékos szerepelhet majd a nyíregyházi meccsen: Bleicher Réka, Bokorné Liliom Rita, Dékány Bernadett, Miklai Zsanett, Molcsányi Rita, Nagy Eszter, Németh Anett, Pallag Ágnes, Pekárik Eszter, Pintér Andrea, Sándor Renáta, Szakmáry Gréta, Tálas Zsuzsanna, Tóth Fruzsina.

Ott lesz tehát a csapatban a két nyíregyházi születésű játékos, Szakmáry és Tóth, viszont ezen a meccsen biztos nem játszik Bodovics Hanna, Dégi Barbara, Takács Doroti és Török Kata, valamint a csapattal készülő, de egyelőre még nem „röplabda-magyar” Varga Eliza.

A férfiválogatott is egymás elleni játékkal töltötte az edzés nagyrészét, mivel azonban jelenleg csak tizenegy játékos áll Bogdan Tanase rendelkezésére, így Nacsa Gábor másodedző szállt be, hogy teljes legyen mindkét csapat. Náluk nem volt kérdés, hogy kik lesznek nevezve a holnapi meccsen. A névsor: Bán Viktor, Bozóki Bence, Dávid Csanád, Flachner Dániel, Flachner Kornél, Gergye Roland, Horváth Kristóf, Kalmár Ákos, Keen Cameron, Magyar Bálint, Szabó Alpár, míg Blázsovics Péter egészségügyi problémák miatt csak a következő meccsen csatlakozik.

Ezzel kapcsolatban azonban valami alaposan felborzolta a kedélyeket: mégpedig a békéscsabai Országos Ifjúsági Bajnokság döntője. A fiúknál a kecskemétiek mindkét csoportmeccsüket megnyerve végeztek első helyen a csoportjukban, ami nem azért érdekes mert hogy a keret kecskeméti játékosai izgultak volna értük.

Nem, a kupagyőztesből meghívott öt játékos közül ilyen-olyan okokra hivatkozva egy sem vállalta a válogatottságot. Közülük a fiatal Pesti Marcell vizsgáira hivatkozott, és jelezte, hogy csak június 6. után tud a válogatott rendelkezésére állni. Ehhez képest most viszont ő a kecskemétiek ifjúsági csapatának kapitánya.

Ez csapta ki a férfiválogatott tagjainál a biztosítékot, hiszen nekik még azzal is problémáik vannak, hogy egy edzésre fel tudjanak állni, más viszont inkább az ifjúsági bajnokságot választja a nemzeti csapat helyett.

Pedig akár választhatta volna mindkettőt is, mint egy évvel ezelőtt a kaposvári Bögöly Gábor és Kalmár Ákos – utóbbi most is itt van a válogatottal –, akik akkor szombaton még Albánia ellen vívtak ötszettes, győztes mérkőzést az Európa Ligában, hogy másnap hosszú, egész éjszakán át tartó buszozást követően Budaörsön lépjenek pályára a juniorbajnokság döntőjében, amelyet ugyancsak megnyertek.

Szóval Pesti akár ezt az utat is választhatta volna, s ez esetben mindenki hősként ünnepelné. Így viszont ítélje meg mindenki saját maga…

Karádi Zoltán