Nemzetközi szinten egyeztetett az MRSZ a hóröplabdáról

Március végén volt egy éve, hogy az ausztriai Wagrainban megrendezték az első hóröplabda Európa-bajnokságot, amely a 2018-as év legjobb európai röplabdarendezvényének kijáró díjat is megkapta a CEV-től. Talán nem véletlen, hogy ugyanezen a helyszínen rendezték meg két hete a szakág első FIVB által szervezett World Tour-versenyét is, amelyen találkoztak a különböző nemzetek hóröplabda szakágának– köztük természetesen az MRSZ – képviselői is.

 

A hóröplabda komoly fejlődési tendenciáját mutatja, hogy egy évvel az első Európa-bajnokságot követően már a Nemzetközi Röplabda Szövetség is elindította versenysorozatát. A szakág tavalyi sikeres bemutatót tartott a pjongcsangi téli olimpián, s ennek is köszönhetően, várhatóan 2026-ban már önálló olimpiai sportágként szerepel majd a téli ötkarikás programban.

A magyar küldöttség számos megbeszélést folytatott a sportág nemzetközi képviselőivel, így az FIVB New Events Business igazgatójával Angelo Squeoval, Anton Fichtingerrel az esemény versenyigazgatójával és a tavalyi Európa-bajnokság, valamint az idei World Tour állomás promóterével, a Chaka2 cég képviselőjével, Martin Kaswurmmal.

A delegáció a hóröplabda sportág arcaival, a brazil olimpiai bajnok és a világ legjobb röplabdázója címet hatszor is kiérdemlő Gibával, valamint az olimpiai ezüstérmes és világbajnok Márcio Araújoval is egyeztetett jövőbeli együttműködési lehetőségekről, hó- és strandröplabda területén egyaránt (ezekről a későbbiekben számolunk be majd részletesebben).

A megbeszélések számos jövőbeli a hazai hóröplabda sportágat érintő lehetőség megnyílásával és a közös célok meghatározásával zárultak. Például szóba került koprodukcióban nemzetközi utánpótlás hóröplabda események szervezése belföldön és külföldön egyaránt, illetve részint érintették a felek a jövő évi országos bajnokságot is, amelynek győztese – a tavalyi évhez hasonlóan – kvalifikálja magát a 2020-as hóröplabda Európa-bajnokságra.

Egy éve a magyar bajnoki címet megszerző Győri Panna és Lutter Eszter, valamint Bán Viktor és Soós Izsák egyaránt a 9. helyet szerezték meg a 24-24 tagú mezőnyben. Akkor még párosok számára rendezték a versenyeket, tavaly ősztől azonban már három játékos alkot egy csapatot.

A magyar delegáció egy nagyszerű ajándékkal is gazdagabb lett a megbeszéléseket követően, a szervezőktől egy egyelőre tesztfázisban lévő, kereskedelmi forgalomban nem kapható Mikasa Snow Volleyball-t kaptak, egy kis szeletet hazahozva a pazar környezetből és az idén is remek hangulatú versenyről.