Megemlékezés Szalayné Sebők Éva születésének 70. évfordulóján

Ma 70 éve született Szalayné Sebők Éva, a XX. század legjobb magyar röplabdázónőjének választott egykori kiváló játékos. A sajnos immár nyolc éve elhunyt sportember emlékére szervezett a Magyar Röplabda Szövetség vezetése és Hagyományőrző ad-hoc Bizottsága megemlékezést Rákospalotán, ahol bejelentették, hogy a továbbiakban az Év női játékosa díj Szalayné Sebők Éváról lesz elnevezve.

 

A megemlékezést Rákospalotán, a Szalayné Sebők Éva által alapított Palota VSN csarnokában, a Károly Róbert Gimnázium tornatermében tartották, amelyen a XV. kerületi önkormányzat részéről Németh Angéla polgármester mondott beszédet, Szalayné Sebők Éva pályafutását pedig Podani István elevenítette fel, de az egykori játékostársak közül Lengyel Gabriella, Bardi Gyöngyi, Síry Emerencia, Radó Lúcia, Biszku Éva és Marczis Katalin is elmondta egy-egy emlékét csapattársával kapcsolatban.

Az eseményen Ludvig Zsolt, az MRSZ főtitkára bejelentette, hogy a továbbiakban az „Év női játékosa díjat” Szalayné Sebők Éváról, a férfiakét pedig Tatár Mihályról nevezik el. Záróakkordként a Palota VSN utánpótlás-játékosai tartottak bemutatót.

Szalayné Sebők Éva klubcsapataival 13 magyar bajnoki címet és 10 Magyar Kupa-győzelmet szerzett, emellett olasz bajnok és kupagyőztes is, 1973-ban pedig BEK-győztes lett. 1968 és 1983 között 236 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban, tagja volt az 1976-os és 1980-as olimpián negyedik, illetve az 1972-ben ötödik magyar válogatottnak. Két világ- és négy Európa-bajnokságon képviselte színeinket, amelyek közül 1975-ben a dobogó második, hat évvel később pedig a harmadik fokára állhatott fel.