Egy Super Bowl-győztes lánya Újpesten

Az 1986-ban NFL-t nyert Andy Headen lánya lassan két éve erősíti az Újpest női röplabdacsapatát. Ashley Headen a Virginia állambeli Alexandria szülöttje, 14 éves kora óta röplabdázik, az évek során center vált belőle, nem is akármilyen, hisz emelkedése, valamint érintő és blokk magassága is kiváló. Ashley Headennel beszélgettünk…    

Igaz a hír, miszerint édesapád korábbi amerikaifutball-játékos volt?
Igen. Édesapám a New York Giants csapatában játszott az NFL-ben, még a ’80-as években.
Milyen poszton?
Linebacker (sorhátvéd – a szerk.) poszton szerepelt az óriásoknál. Édesapám egyébként az én példaképem, aki amellett, hogy jó sportoló volt, remek ember is.
És a Giants játékosaként rendkívüli eredményekkel is büszkélkedhet…
Valóban, 1986-ban megnyerték a Super Bowl-t. Ráadásul edzője volt az a Bill Belichick is, akivel mostanság szárnyal a New England Patriots.
Édesapád miatt lettél sportoló?
Nem mondanám, hogy kifejezetten csak miatta, a sportos életmód az egész családunkra jellemző.
Mikor kezdtél röplabdázni?
14 éves korom óta röplabdázom, de igazából csak két éve vagyok profi játékos itt az Újpestnél. Amerikában ugyanis nincs arra lehetőség, hogy profi szinten tudjuk űzni a sportágat.
Center a posztod. Aki látott már játszani, tudja jól, hogy az emelkedésed átlag feletti a magyar mezőnyben, az érintő és a blokk magasságod a legjobbak között van. Lehet ezt tanulni vagy az ember a génjeiben hordozza?
A röplabda előtt atletizáltam, főleg síkfutásban, távolugrásban és hármasugrásban mérettettem meg magam. Ezek jó alapot jelentettek, de nyilván ez genetika is…
Milyen itt nálunk Magyarországon?
Nagyon jól érzem magam Budapesten. Eleinte elkélt a segítség, hogy be tudjak illeszkedni, de mára már minden rendben van. A közeg is megfelelő, szerencsésnek érzem magam, hogy itt játszhatok. Bár a magyar nyelv nagyon nehéz, tavaly számomra ez okozta a legnagyobb nehézséget, de mindennap próbálom elsajátítani valamilyen szinten.
Végül csapatodról, az Újpestről: a kupában nem sikerült, a bajnokságban összejöhet a négy közé jutás?
Sajnos, a kupában megint balszerencsések voltunk, de az már a régmúlt. Ugyan a bajnokságban legutóbb kikaptunk Jászberényben, de azon vagyunk, hogy minél előrébb zárjunk a NB I-ben!