Strandröplabda elnöki látogatás Hollandiában és Ausztriában

Nagy hévvel vetette bele magát a munkába Dr. Bánki Ágnes, a Strand- és Szabadidős Röplabda Bizottság decemberben megválasztott elnöke. Már javában zajlik – és a tervek szerint ebben a hónapban véglegessé is válik – az idei, hazai versenynaptár kialakítása, de az elnök asszony a nemzetközi és a külföldi szövetségekkel való kapcsolatokat is igyekszik ápolni.

Az elmúlt hetekben Ausztriában és Hollandiában is járt, ahol magas rangú strandröplabda-vezetőkkel találkozott. Hollandiában Idősebb Grózer György segítségének köszönhetően Michel Everaerttel találkozott, aki a Nemzetközi Röplabda Szövetség (FIVB) strandröplanbda bizottságának tagja, és az Európai Röplabda Konföderáció (CEV) strandröplabda-vezetője, emellett pedig a holland szövetség sportigazgatója, akivel több órás eszmecserét folytattak.

„Hollandiában több, mint háromszáz strandröplabda klub létezik – mondta el ezzel kapcsolatban Dr. Bánki Ágnes –, s bár eredetileg náluk is a teremjátékosok kiegészítő sportága volt, mostanra már eljutottak odáig, hogy már nagyon sok olyan fiatal versenyzőjük van, akik már kifejezetten strandröplabdára specializálódtak. Kaptunk is egy meghívást, pontosabban lehetőséget tőlük, mely szerint az év folyamán utánpótlás válogatottunk is készülhet majd ott. Emellett szakemberképzés lehetőségeiről, illetve többek között a holland strandröplabdázás szervezeti felépítéséről is beszéltünk, s az ő tapasztalataik nagyon komoly segítséget jelentenek nekünk. Ezzel kapcsolatos olyan írásos dokumentumokat is a rendelkezésünkre bocsátottak, amelyeket érdemes tanulmányoznunk.”

Ausztriában az ottani röplabda szövetség teljes vezérkarával találkozhatott az elnökasszony. Itt is elsősorban a tapasztalatszerzés, illetve a szakemberképzés volt a fő téma, de ígéretet kaptunk arra is, hogy a nyári, bécsi strandröplabda világbajnokságra is kiutazhat majd egy magyar küldöttség.

Itthon már javában zajlik az idei versenynaptár véglegesítése: nagy valószínűség szerint három ob-fordulón kvalifikálhatják magukat a versenyzők a nagy döntőbe, emellett az ifjúsági olimpia selejtezőjét és egy CEV Satellite-verseny megrendezését is megpályázta a szövetség. Ezekkel kapcsolatban a legfontosabb kérdések február végéig eldőlnek, s akkor bővebb tájékoztatást is adunk majd a 2017-es versenyekről.