Változott a szakmai stáb felállása Békéscsabán

Közleményt adott ki facebook-oldalán a Swietelsky-Békéscsaba, amelyben a klub jelzi, hogy a továbbiakban változik a szakmai munka megosztása az Év Sportolója díjra jelölt felnőtt csapatnál. Utóbbi témában Baran Ádám klubelnök nyilatkozott honlapunknak.

 

A Swietelsky-Békéscsabai Röplabda SE vezetése értékelte a 2018/2019-es szezon első felét. Bár a csapat még teljesítheti az összes, előzetesen kitűzött célt teljesíthet, a menedzsment úgy ítélte meg, hogy új impulzusra van szükség. Ennek első ütemeként a két ünnep között csatlakozott a szakmai stábhoz Temesvárról az Paul Bogdan, aki fiatal kora ellenére jelentős nemzetközi tapasztalattal bír.

A csapat és a szakmai stáb jól reagált az új stílusra, rövid idő alatt megtalálta az összhangot a román szakemberrel, akinek szerepvállalása pozitív energiákat szabadított fel.
Minden körülményt vizsgálva és figyelembe véve az a döntés született, hogy Paul Bogdan veszi át a vezetőedzői feladatokat, munkáját edzőként továbbra is Leiszt Máté, statisztikusként Antonio Ferrari, erőnléti edzőként Karolj Ferenc segíti, míg a klub Kormos Mihályra továbbra is szakmai igazgatóként számít.

 

Megkezdődött az internetes szavazás 2018 legjobb sportolóira – a Magyar Sportújságírók Szövetségének tagjai 61. alkalommal voksolhatnak. Az M4 Sport – Az Év Sportolója gálát élő televíziós közvetítés keretében február 14-én, csütörtökön 20 órától a Nemzeti Színházban rendezi meg a Magyar Sportújságírók Szövetsége. A magyar röplabdasport újabb elismerése, hogy csapat kategóriában ott van a top tízes mezőnyben napjaink legsikeresebb női együttese, a Békéscsabai RSE. Ebből az apropóból beszélgettünk az egyesület elnökével, Baran Ádámmal, aki elsőként a felemelkedés éveire emlékezett vissza.

– Vannak olyan pillanatok, amikor az ember ebben a rohanó életben megáll, és visszagondol a kezdetekre. Úgy tudnám szimbolizálni, mint amikor a legkisebb fiú egy tarisznyával elmegy szerencsét próbálni. Sokan egy lyukas garast sem adtak volna akkoriban a sikereinkért: a sportág abban az időben mélyponton volt hazánkban, itt helyben pedig még nem voltak komoly felnőtt eredmények. A fiú aztán sikerre vitte ezt a küldetést: zsinórban öt bajnoki címet nyerni bármelyik sportágban nagy bravúr, az elmúlt négy évben a második szánú európai sorozatban a 16 közé jutottunk, a Közép-európai Ligát kétszer nyertük meg. Értékeljük mindezt, de vannak újabb céljaink, és megyünk előre.

– Hogy fogadták a hírt, miszerint felkerültek az Év Sportolója versengés jelöltlistájára?

– Nagy megtiszteltetés, nem csak a BRSE-nek, hanem az egész magyar röplabdázásnak, hogy a jelöltek között vagyunk az év csapata versengésben. Mélyről indultunk el, sok ember munkája kellett ahhoz, hogy nívós bajnokságunk legyen erős csapatokkal, egyre többen járnak mérkőzésekre, a női válogatott pedig sikert sikerre halmoz. Ebben nekünk is szerepünk volt, tagadhatatlan, hogy a magyar röplabdázás egyik zászlóshajója a BRSE: egy vidéki, forráshiányos helyen sikerült ezt felépíteni, és ezt egyre többen elismerik. A meccseinkre rengetegen jönnek, a Vajdaságból, Erdélyből és szerte Magyarországról. Annak idején ezt a munkát a város harmadik számú tornatermében, ötven néző előtt kezdtük el, manapság pedig a világ legjobb csapatait is láthatjuk a békéscsabai városi sportcsarnokban. Büszke vagyok rá, hogy tevékeny részesei voltunk a magyar röplabdázás felemelkedésének.

– Ebben az évadban négy fronton harcol a csapat, a nemzetközi, illetve a hazai porondon. Mik a fő célok a folytatásra?

– Éhesek vagyunk a sikerre, így szeretnénk mindegyik sorozatban, amelyben elindultunk, a lehető legjobb eredményt elérni. A CEV-kupában, ha a svájciak ellen továbbjutunk, várhatóan egy francia csapat vár majd ránk, és ha egy magyar együttes a négy közé jutna a kontinens második legrangosabb sorozatában, arra Egész Európa felkapná a fejét. A Közép-európai Ligában a környező országok legjobbjaival vetélkedünk, és a tavalyi sikeres rendezés után az idén is elképzelhető, hogy házigazdái leszünk a sorozat négyes döntőjének. Az eddig elért eredmények köteleznek minket, szeretnénk megnyerni újból ezt a trófeát. A Magyar Kupában az a célunk, hogy visszahozzuk Békéscsabára azt az első helyet, amit tavaly a Nyíregyháza kiénekelt a szánkból. Előbb azonban kemény csata vár ránk a Vasas elleni elődöntőben.

– A magyar bajnokság eredményei pedig az elmúlt hónapokban egészen izgalmasan alakultak…

– A magyar bajnokság a küzdelemsorozatok közül a leghosszabb, és jól tudjuk, hogy nem októberben kell esélyeket latolgatni, vagy egy-egy botlás után, hanem amikor majd eljön az ideje. A BRSE többször nyert már úgy bajnokságot, hogy az alapszakaszban még az első kettőben sem volt, így egyértelmű, hogy a lényegi kérdések majd a tavasszal dőlnek el. Mi hatodszor is szeretnénk megszerezni az aranyérmet. Eddig egyébként eléggé hektikus volt a szezonunk, jó néhány sérülés nehezítette a dolgunkat, így továbbra is figyeljük a játékos piacot, de a jelenlegi játékoskeret képesnek tartom arra, hogy a célkitűzéseinket elérjük.