Eb-selejtező: Két győzelem az elsődleges cél!

Január 5-én és 9-én sorsdöntő Európa-bajnoki selejtezőt játszik férfi röplabda válogatottunk. A mieink szombaton Kazincbarcikán fogadják Svájcot, majd szerdán Skopjéban lépnek pályára Macedónia ellen. Ez alkalomból tartott sajtótájékoztatót a Magyar Röplabda Szövetség a hazai találkozó helyszínén a Don Bosco Sportcsarnokban.

 

A magyar csapat négy fordulót követően a csoport negyedik helyén áll 4 ponttal. Az élen Ukrajna áll a maximális 12 ponttal, Macedóniának 6, Svájcnak 4 pontja van. Csakhogy a mieink azok, akik már túl vannak mindkét ukránok elleni találkozón, s ha úgy kalkulálunk, hogy keleti szomszédjaink megnyerik a hátralévő két találkozójukat, akkor a mieink a saját két mérkőzésük megnyerésével a csoport második helyén végeznének, amely ugyancsak Eb-kvalifikációt érhet (a hét csoport második helyezettje közül öt jut még ki a 2019-es Európa-bajnokságra).

„Most kevesebb időnk volt a felkészülésre, mint a nyáron – mondta el ezzel kapcsolatban Bogdan Tanase, a magyar válogatott szövetségi kapitánya –, azonban most a játékosok a klubjaiktól érkeztek és mindenki sokkal jobb formában és kondícióban van, mint amikor nyáron elkezdtük az edzőtábort. Nagyon örülök annak, hogy a játékosok nagyon motiváltak, és az elvégzett munka alapján bízhatunk abban, hogy sikerül megnyerni a hátralévő két mérkőzést.”

Németh Szabolcs, a csapatkapitány arról beszélt, hogy szeretnének visszavágni a macedónoknak az augusztusi, hazai pályán, furcsa körülmények között elveszített mérkőzés miatt. Mint ismert, a döntő szettben 12:12-es állásnál, egy magyar támadás során a vendégek egyik játékosa szándékosan megrántotta a hálót, ám mivel ezt a játékvezetők nem vették észre, így magyar hálóérintést ítéltek, macedón hálóérintés és szándékos szabálytalanság helyett, azaz 14:12 helyett 12:13-ról folytatódott a találkozó, amelyet végül a vendégek nyertek meg. Ezt megelőzendő, egyébként a Svájc elleni találkozón az MRSZ most először használja a Challenge-rendszert, amely nem kötelező a selejtezőkön (az Európa Liga döntőjében alkalmazták már idehaza, ott azonban ez kötelező is volt).

„Mindenképpen szeretnénk visszavágni a macedónoknak, úgyhogy nagyon elszántan készül a csapat – nyilatkozta a sajtótájékoztatón a 88-szoros válogatott ütő –, de először még a svájciakat kell majd legyőznünk szombaton, akik ellen idegenben sikerült nyernünk, de egy nagyon nehéz mérkőzésen, ahol egy kicsit meg is leptek minket a gyors játékukkal. Ahhoz, hogy életben maradjanak a továbbjutási esélyeink minkét mérkőzésen be kell gyűjtenünk a három pontot, azaz legfeljebb egy-egy játszmát veszíthetünk. Ez az elsődleges cél, ha ez meg van, akkor majd utána számolgatunk. A csapatban szerencsére mindenki egészséges, úgyhogy a legjobb felállásban állhatunk majd ki a találkozókra.”

A kazincbarcikai mérkőzés szombaton 15 órakor kezdődik, amelyre 1500 forintba kerülnek a jegyek, míg a diákok és a nyugdíjasok 1000 forintért válthatnak belépőt, az első száz 12 év alatti néző pedig ingyen tekintheti meg a találkozót, amelyet az M4 Sport élőben közvetít majd. A jegyeket a helyszínen lehet megvásárolni, a pénztárak másfél órával a kezdés előtt nyitnak.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a válogatott találkozója előtt, 11 órától rendezik majd a „Légy te is bajnok” esemény döntőjét, ahol két, előzetes selejtezőből a döntőbe jutó középiskola csapata méri össze az erejét a Don Bosco Sportcsarnokban. Az MRSZ hagyományt kíván teremteni a programból, s várhatóan az összes saját rendezésű esemény – az érdi Magyar Kupadöntő, valamint az Európa Liga-mérkőzések – előtt sorra kerülnek ilyen és ehhez hasonló, sportágnépszerűsítő mérkőzések.

(Fotók: Tóth Milán)