MEVZA: bronzérmes lett az ifjúsági lánycsapatunk

Mindkét válogatottunk a bronzéremért lépett pályára vasárnap reggel a Mariborban zajló ifjúsági MEVZA-tornán. A lányok kétszer is hátrányból egyenlítve, a döntő szettben harcolták ki a harmadik helyet, míg a fiúk már 2:0-ra vezettek és gyakorlatilag már többször is a kezükben volt az érem, végül azonban a negyedik helyen zártak.

 

IFJÚSÁGI MEVZA-TORNA, MARIBOR, LÁNY U17:

Magyarország – Csehország 3:2 (–21, 25, –22, 22, 10)

Magyarország: Boros, Sziládi, Orosz, Kiss A., Ratkai, Szűcs G. Csere: Rády (liberó), Tatár, Berkó, Manninger, Bakai. Szövetségi edző: Kőnig Gábor.

Az már az első két napon is érezhető volt, hogy a lányoknak nem igazán ízlettek a reggeli mérkőzések (sima vereség a horvátoktól és még a szlovákoktól is kikaptak), míg délután rendre jobb teljesítményt nyújtottak (szoros vereség a veretlen szlovénoktól és győzelem a csehek ellen). Ebből a szempontból sajnos nem nekünk kedvezett a 9 órás kezdés és ez rá is nyomta a bélyegét a kezdésre: azonnal olyan hátrányba került a csapat, amit aztán nem is tudott behozni (21:25).

A második játszmát sem kezdték sokkal jobban, de legalább belátható maradt a különbség, amit aztán Berkó és Tatár beállásával sikerült is faragni, majd amikor Boros visszaállt nyitni, akkor meg is fordították a szettet. Azonban így is a cseheknek volt szettlabdája, de ezt hárították a mieink, majd aztán 27:25-re meg is nyerték a szettet.

A harmadik játszma elején most nem léptek meg a csehek, a szett közepéig szoros volt az állás, azonban éppen a legrosszabbkor jött egy mélypont, amikor semmi sem sikerült, és ez a megingás végül a játszmába került (22:25).

A negyedik szettben viszont végre az elejétől kezdve a mieink irányították a játékot, sikerült gyorsan három-négy pontos előnybe kerülni és ezt tartani is tudta a csapat és végül kiharcolta a döntő játszmát (25:22).

A döntő szett is nagy izgalmakat hozott, eleinte a csehek vezettek, a térfélcserénél azonban már kétpontos előnyben a mieink voltak. Szerencsére ezután már lendületben maradtak a lányok, és végül 15:10-re hozták a szettet, Bakai Kata parádés centertámadásával.

Kőnig Gábor: – Ez volt az a mérkőzés, ami a legjellemzőbb ránk, mert ez a csapat így tud küzdeni. Most megértették, hogy minden értelemben fel kell nőni a feladathoz. Örülök, hogy győzelemmel tudtuk zárni a tornát és örülök, hogy éremmel tudtuk befejezni a közös munkát. A lányoknak további sok sikert kívánok! Hajrá Magyarország!

A női döntőt – amelyen játékvezetőként Varjasi Melinda is közreműködött – nagyon simán, 3:0-ra nyerték a tavalyi győztes szlovénok a horvátok ellen.

A végeredmény:
1. Szlovénia
2. Horvátország
3. MAGYARORSZÁG: Bakai Kata (Vasas), Berkó Liliána (Felsőváros), Boros Réka (Vasas), Csóri Flóra (Vasas), Kiss Anna (UTE), Manninger Luca (Vasas), Orosz Bianka (Felsőváros), Rády Boglárka (Békéscsaba), Ratkai Panna (Gödöllő), Szabó Lili (Nyíregyháza), Szerencsés Mimi (Vasas), Sziládi Viktória (Felsőváros), Szűcs Gréta (Békéscsaba), Tatár Gréta (Békéscsaba)
4. Csehország
5. Szlovákia

 

FIÚ U18:

Magyország – Horvátország 2:3 (21, 22, –19, –24, –14)

Magyarország: Iván G. 2, Matyiák 8, Tomanóczy B. 13, Szabó V. 15, Iván B. 13, Flachner K. 11. Csere: Sárközi, Pusztai (liberók), Boa 2, Majoros, Laczi, Gyurkó. Szövetségi edző: Tomanóczy Tibor.

A lányokkal ellentétben a fiúk élénkebben kezdtek, és végig vezetve magabiztosan nyerték az első játszmát (25:21). A második eleje eléggé szoros volt, sőt a szett közepén a horvátok meg is léptek négy ponttal. A mieink azonban sorozatban hat pontot szerezve fordítottak és ezt követően már nem engedték ki a vezetést a kezükből. A végén nekik volt négy játszmalabdájuk amiből a harmadikkal le is zárták a felvonást (25:22).

A általuk diktált nagy iramban azonban kissé elfáradtak a harmadik szettre, és ezt bizony elég simán megnyerte az ellenfél (19:25), a végére azonban már összekapták magukat a fiúk, s ez mindenképpen bíztató volt a következő játszmát tekintve. Remekül is kezdtek a mieink, fokozatosan elléptek az ellenféltől, s a végjátékhoz közeledve már hat pont is volt a különbség (20:14). Azonban ekkor beragadtak egy állásba, ahol sorozatban nyolc pontot csináltak a horvátok, s ezt ugyan még sikerült behozni, azonban a ráadásban az ellenfél szerzett újabb két pontot (24:26).

A döntő szett aztán igazi drámát hozott: a térfélcseréig fej fej mellett haladtak a csapatok, többnyire a mieink vezettek, de 8:7-nél pont az ellenfél és ezután el is húztak kettővel. Azonban innen is fel tudott állni a csapat és 14:12-re már ők vezettek. Azonban egyik meccslabdát sem sikerült értékesíteni, sőt a horvátok sorozatban négy pontot szerezve végül kivették a mieink kezéből a bronzot (14:16).

Tomanóczy Tibor: – Először is szeretnék gratulálni a lányoknak az éremhez, mert nagyon megérdemelték. A torna során több nagyon fontos hiányosságra derült fény a csapattal kapcsolatban, amiket sürgősen tisztába kell majd tenni. Ettől függetlenül, kétszer is már a kezünkben volt az érem, de sajnos hagytuk, hogy a horvátok kiénekeljék a sajtot a szánkból. De amíg nem vagyunk elég bátrak és nem lesz egy igazi vezéregyéniség a pályán, addig sajnos nem fogunk tudni előrelépni.

A végeredmény:
Szlovénia/Csehország
3. Horvátország
4. MAGYARORSZÁG: Boa Szabolcs (Szolnok), Csendes Csaba (Szolnok), Flachner Kornél (Győr), Gyurkó Márton (Kecskemét), Iván Bence (Dunaferr), Iván Gergő (Dunaferr), Kiss Imre (DEAC), Laczi Dominik (Dunaferr), Majoros Balázs (Dunaferr), Matyiák Árpád (Dunaferr), Pusztai Olivér (Kaposvár), Sárközi Kálmán (Dunaferr), Szabó Vilmos (Kecskemét – csapatkapitány), Tomanóczy Bálint (Dunaferr)
5. Szlovákia