Folytassa Ljubljanában Lutter és Szombathelyi

Pénteken megkezdődtek a főtábla küzdelmei az év utolsó európai strandröplabda World Tour-versenyén, a szlovéniai Ljubljanában. Ezeken két magyar kettős volt érdekelt: a férfiaknál Benkő Balázs és Hajós Artúr, míg a nőknél Lutter Eszter és Szombathelyi Szandra.

 

Kezdjük a jó hírrel: az idei női magyar bajnok párosnak Lutter Eszternek és Szombathelyi Szandrának ugyan alaposan meg kellett szenvednie a hazaiak U18-as Eb-résztvevő párosával, Katarina Bulccal és Nina Zdesarral, de végül legyőzték őket. A két páros néhány hónapja Törökországban is játszott már egymás ellen: akkor és most is 2:1-re nyertek a mieink. Az első szettben 7:4 után fordítottak és léptek meg a szlovénok, a másodikat viszont a RÖAK-Kaposvár kettőse nyerte simán. A döntő játszmában 5:8-nál alaposan ránk ijesztettek a lányok, de egy időkérésnél sikerült rendezni a sorokat, ezután sorozatban öt pontot szereztek a mieink és ezt követően már magabiztosan, 15:11-re hozták a meccset, s így az is eldőlt, hogy már biztosan a legjobb 12 között zárnak.

Ezt a sikert aztán méginkább felértékelte, hogy a szlovén kettős délután két sima játszmában valósággal lemosta a harmadik helyen kiemelt svédeket. A magyarok a csoportdöntőt már nem tudták megnyerni az olasz Jessica Luca és Jessica Allegretti ellen – győzelmük amúgy automatikusan a nyolc közé kerülést jelentette volna –, de ezen egy cseppet sem keseregtek.

„Igazából most játszhattunk először úgy egy ilyen rangos nemzetközi tornán, hogy nem volt rajtunk győzelmi kényszer. Eddig gyakorlatilag minden meccsen úgy léptünk pályára, hogy ha nem győzünk, akkor kiesünk. Mivel azonban az első mérkőzés megnyerésével már kiharcoltuk a továbbjutást, most egy igazából tét nélküli találkozón tesztelhettük éles körülmények között azokat, amiket az elmúlt hetekben gyakoroltunk. Már az első mérkőzésen is próbálgattuk ezeket” – mondták el a lányok.

Való igaz, merőben új dolgokat is láthattunk tőlük ezúttal: például jónéhányszor kosárérintéssel adták fel a labdát (a játékvezetők mindegyiket szabályosnak ítélték), Lutter Eszti a blokkolással is megpróbálkozott (öt kísérletéből kettő pontot ért), míg Szombathelyi Szandinak a szervája teljesen új.

A tesztelés pedig szombaton 14 órától folytatódhat: a sors megadta nekik a lehetőséget, hogy revánsot vegyenek azon a dán pároson, amely a selejtező második fordulójában búcsúztatta testvéreiket.

És akkor jöjjön a feketeleves: Benkő Balázs és Hajós Artúr nem tudta megnyerni első csoportmérkőzését a német Sowa/Stadie kettős ellen – pedig mindkét játszmában jól tartották magukat a fiúk, és tekintve, hogy gyakorlatilag mindössze az októberi ifjúsági olimpia óta edzenek együtt, ez mindenképpen bizakodásra adhat okot – több mérkőzésük viszont már nem is lesz, mert Hajós Artúr sérülése miatt visszaléptek a további küzdelmektől.

„Sajnos egy ideje fáj a térdem, ami egy ilyen fokozott terhelés során, mint ez a verseny erősödik. Nem szeretném, ha bármilyen komolyabb sérülés lenne belőle, és most nincs értelme ezt megkockáztatni, ezért inkább visszaléptünk” – mondta el a Strandröplabdázásért SE ifjúsági olimpiai negyedik helyezett játékosa.

Így szombaton már csak a Lutter/Szombathelyi kettősnek drukkolhatunk, akik először tehát a dán Helle Sondergard/Clara Windeleff duóval mérkőznek meg 14 órától, győzelmük esetén pedig a görög Panagiota Karagkouni és Vasziliki Arvaniti következik 18 órakor – ennek a meccsnek a tétje már az elődöntőbe jutás lehet.