A kupadöntőben is gálázott a Békéscsaba

1500 néző előtt megvédte címét a Linamar-BRSE a röplabda női Magyar Kupa döntőjében, miután ezúttal is 3:0-ra győztek a tavalyi finalista Vasas Óbuda ellen. A mérkőzés legeredményesebb játékosa az orosz Irina Szmirnova lett.
RÖPLABDA, NŐI MAGYAR KUPA DÖNTŐ:
Linamar-BRSE – Vasas Óbuda 3:0 (15, 21, 6)
Érd, 1500 néző. V: Mezőffy, Bátkai-Katona.
Békéscsaba: Tálas 1, Clement 11, Szakmáry 9, Szmirnova 19, Bodnár 4, Matics 12. Csere: Szpin, Molcsányi (liberók), Petrenkó, Soós. Vezetőedző: Szasa Nedeljkovics.
Vasas: Kontura, Pekárik, Rountree, Németh A., Sklar, Hardy. Csere: Lévai (liberó), Szedmák, Török, Kiss G., Durst A. Vezetőedző: Jókay Zoltán.
Az eredmény alakulása. I. játszma: 0:3, 6:3, 8:5, 9:8, 13:9, 16:10, 22:14, 24:15. II. játszma: 3:0, 6:2, 8:5, 9:10, 11:15, 15:16, 18:17, 22:19, 24:20. III. játszma: 8:3, 11:3, 13:6, 24:6.

Remek hangulatban, de három Vasas ponttal kezdődött a finálé, ezt követően azonban azonnal fordítottak a békéscsabaiak. Időt is kért Jókay Zoltán, de három pontos különbségnél sikerült csak megállítani a csabaiak lendületét. Egyszer sikerült is felzárkózniuk még egy pontra, de aztán Szakmáry Gréta, Irina Szmirnova és Tatjana Matics felváltva szerezték a pontokat, s így a második szünetre már hat pont volt a két csapat között. Innen pedig nem lehetett megállítani a csabaiakat, hiszen a Vasasból egyedül Tess Rountree tudta velük tartani a lépést (25:15).

A második szett is 3:0-val kezdődött, de most fordított előjellel, azaz folytatódott a csabai erődemonstráció. Ugyanúgy 8:5 volt az első szünetben, majd ugyanúgy 9:8 is volt, ám ez után a piros-kékek ezúttal fordítani tudtak. Németh Anett és Emily Sklar volt ekkor elemében, s a csabaiak több technikai hibát is elkövettek, így 15:11-nél ezúttal Szasa Nedeljkovics kért időt. Ez használt, mert egymás után négy pontot is szerzett a BRSE, hiába kért időt közben Jókay Zoltán is. Bár a technikai szünetben azért a Vasas vezetett eggyel, ezt követően fej fej mellett haladtak a csapatok. 20:19 után tudott ellépni a BRSE hárommal, a végén pedig négy szettlabdájuk volt, amelyből a másodikat egy rontott nyitásnak köszönhetően ki is használtak (25:21).

A harmadik játszmát is a csabaiak kezdték jobban, s hiába időkérés, a technikai szünetben öt pont volt a különbség a két csapat között. Ezt követően sem tört meg a fehérmezesek lendülete, s meg sem álltak nyolcig, majd Matics ászával kilenc, Szmirnova ütésével pedig a második szünetben tíz pont volt a két csapat közti különbség. Ki gondolta volna, hogy 13:6 után már csak Matics szerválhat, de ez történt: sorozatban 12 pontot szereztek a csabaiak, s ezzel megnyerték a Magyar Kupát (25:6).

MESTERMÉRLEG
Szasa Nedeljkovics: – Sokat kivett belőlünk a keddi meccs, sokkal keményebb összecsapásra számítottam. A második szettben a Vasas nagyon jól játszott, 11:15-nél három nagyon fontos pontot tudtunk szerezni, ami meghatározta az eredmény további alakulását.

Jókay Zoltán: – Mondtam a lányoknak, hogy tűzzel, akarással, motiváltan kell pályára lépniük. Ezekkel nem is volt gond, a hidegvér hiányzott ma belőlünk. A harmadik szettről nem kívánok beszélni.