„Túl fiatalok vagyunk ahhoz, hogy kimértek legyünk”

Az érdi Magyar Kupa-csatározások nagy meglepetését a HÉP Kecskeméti RC szolgáltatta azzal, hogy gigászi küzdelem végén, 3:2 arányban megverte a címvédő Fino Kaposvár legénységét. Az alföldiek vezetőedzője, Gyurkó Sándor a lefújás után néhány perccel már a csapat buszán ünnepelt szűk körben, ott tudta levezetni a nem mindennapi összecsapás izgalmait. A sok nagy csatát megélt szakember boldogan és reálisan nyilatkozott a szép sikerről.   

Természetesen nagyon örülünk, hogy sikerült nyerni; annál is inkább, mert a Kaposvár az elmúlt években sokszor borsot tört az orrunk alá. Azt hiszem, mentálisan stabilak, erősek voltunk, ez eredményezhette, hogy a nagy előnyből elvesztett negyedik szett után talpra álltunk, és végül a magunk javára fordítottuk a mérkőzést. Harcos, küzdős csapat volt a pályán, és a legjobban annak örülök, hogy öt szetten át tartottuk a lépést ellenfelünkkel. Korábban csak egy vagy két játszmában voltunk alkalmasak a komoly játékra. Most máshogy történt, ami mindenképpen biztató.

Mennyit változott a kecskeméti csapat az elmúlt hetekben?

Valóban történtek változások nálunk az elmúlt időszakban, így volt dolgunk bőven, hogy összeállítsuk a csapatot. Mészáros Dömötör és Nagy Péter támadásban meghatározóak voltak, az ő jelenlétük sok fiatalt nyomasztott. Nehéz volt az összhangot megteremteni. A újonnan érkezők hangulatban és korban is közelebb állnak a helyi játékosainkhoz, így gyorsan beilleszkedtek az együttesbe. Feladóposzton érzek feszültséget, de azt mondom, hogy a játékosok küzdjenek meg a lehetőségért, és az fog pályára kerülni, aki jobb. Létszámban többen vagyunk, mint korábbam, az edzésmunka minősége javult, nyugodtabb a hangulat is.

Személy szerint mit jelent neked ez a siker?

Korábban mindig a Kaposvár nyert ellenünk a döntőben, amikor én irányítottam a csapatot, és többször is 3:2 volt a végeredmény oda. Sok keserű pirulát kellett lenyelnem, de utólag visszagondolva, megvolt az oka a vereségeknek. Most végre mindez átfordult, és sikerült győztes csapatot vezényelni a pálya mellől. Nagyon örülök neki, és így könnyebb lesz újra elkezdeni a munkát a hét elején, és készülni a bajnoki rájátszásra.

Miben volt más ez a Kaposvár, mint a korábbiak?

Én nem értékelném az ellenfél játékát, inkább azt hangsúlyoznám újra, hogy mentálisan erősek voltunk, harcosan küzdöttünk az elejétől a végéig. Nem adtuk fel. Mi túl fiatalok vagyunk ahhoz, hogy kimértek legyünk egy ilyen meccsen: extázis-közeli állapot kell a győzelemhez, és persze az is, hogy minél kevesebbet hibázzunk.

Mekkora erőt ad a társaságnak a rájátszás küzdelmeihez ez a bronzérem?

Szeretnénk ezután is a földön maradni, és reálisan tűzzük ki a célokat a jövőben is. Egy biztos: a Kazincbarcika és a Szolnok kivételével ebben az évadban már mindenkit meg tudtunk verni, így nem kell megijedni senkitől. A negyeddöntőben a teher a Pénzügyőrön lesz, ők az esélyesebbek, de a Magyar Kupa bronzmérkőzésén is a másik csapat volt az esélyes, mégis mi nyertünk…