Hisznek magukban és meglepetésre készülnek a csabai lányok a BL-ben

Csütörtökön 17 órától ismét Bajnokok Ligája mérkőzést rendeznek a Békéscsabai Városi Sportcsarnokban! Az ötszörös magyar bajnok Swietelsky – Békéscsabai Röplabda SE megkezdi szereplését a legmagasabb szintű kupasorozatban, és rögtön egy igen neves, jó erőkből álló társaság, a lengyel Budowlani Lodz csapata érkezik a csabai lányok otthonába.

A BRSE csapatkapitánya, Tálas Zsuzsanna a tavalyi szezont Lengyelországban töltötte, ahol többször is szembekerült csütörtöki ellenfelünkkel, így ő nyilatkozott a párharc kapcsán a klub internetes oldalán.


– Azt tudni kell, hogy én egy olyan csapatba igazoltam tavaly, amely feljutott a lengyel első osztályba, így újoncként vágtunk neki a bajnokságnak. Kétszer találkoztunk velük a szezon során. Emlékezetes volt az első mérkőzésünk ellenük, hiszen három forduló után nyeretlenek voltunk. A negyedik fordulóban a Lodz otthonába utaztunk, és egy emlékezetes meccset játszottunk, hiszen 3-0 arányba megvertük őket. Már akkor is fiatal edzőjük volt, aki beleesett abba a hibába, hogy lenézte csapatunkat azért, mert újoncok voltunk a bajnokságban. Tartalékos felállásban léptek pályára és a mester nem lelkesítette be úgy a játékosait, ahogyan azt kellett volna. Másodjára, amikor találkoztunk velük, akkor is elkövették ugyan ezt a hibát. 2-0-ra vezettek és kiengedett ellenfelünk így egyenlítettünk azonban nem sikerült a bravúr, végül ők nyerték az ötödik játszmát. Tavaly erős keretük volt, megnyerték a szuperkupát, míg a lengyel bajnokságban az elődöntőben véreztek el, a rájátszásban pedig a harmadik helyre sikerült befutniuk. Sok tapasztalt és technikás játékosuk volt, de az a keret kicserélődött, hiszen szélső ütő, átló és feladó posztra is újak érkeztek. Őszintén szólva nem tudom megmondani, hogy erősebbek vagy gyengébbek lettek. Abban azonban biztos vagyok, hogy az érkezők hasonló stílust képviselnek, mint azok, akik elhagyták a klubot nyáron. Láttam, hogy magas csapatról van szó, vannak azonban alacsonyabb játékosaik négyes ütő pozícióban, így talán a mezőnyjátékuk lehet a gyenge pontjuk. Két magas centerük van, így őket kell mozgatnunk, ahogy csak lehet. Természetesen remek csapatról beszélünk, megvan a játékrendszerük, amelyet okosan használva nagyon erősek lehetnek. Egyértelmű, hogy a mi játékunkat kell rájuk erőltetnünk és hibára kell késztetnünk őket. A lengyel csapatoknak fontos, hogy ott legyenek a csoportkörben és nem fér bele nekik a vereség a Bajnokok Ligája selejtező sorozatban, szóval szinte biztos vagyok benne, hogy mindent bele fognak adni. Szeretnénk meglepetést okozni neki, hiszen nálunk van a hazai pálya előnye, amelyet ha kihasználunk jó esélyekkel utazhatunk Lengyelországba.
Eddig sok volt a hullámvölgy a játékunkban, de ebből minél hamarabb ki fogunk lendülni, abban biztos vagyok. Hiszek a csapatban és abban is, hogy hazai pályán meg tudjuk őket fogni, ha elég koncentráltak vagyunk és nem remeg meg a kezünk a kiélezett helyzetekben. El kell hinnünk, hogy képesek vagyunk rá. Készülünk a párharcra, szóval nagyon bizakodó vagyok. Az idegenbeli mérkőzés nyilván nehezebb lesz, hiszen a Lodz azért erős csapat saját pályáján, de ők nincsenek meccsritmusba mint mi és kevésbé vannak összeszokva. Mindenképpen szoros találkozókra számítok, apró momentumok fogják eldönteni a párharc kimenetelét.

A csütörtöki Budowlani Lodz elleni Bajnokok Ligája mérkőzésen a Békéscsabai Városi Sportcsarnokban is pályára lép a modern röplabdázás egyik ikonja, Jovana Brakocevic. A 196 cm. magas, 30 éves szerb átló generációjának egyik legnagyobb alakja, aki világ legjobb csapatait erősítette az elmúlt évtizedben. A játékos nemzeti csapatát és klubjait is többször hozzásegítette világesemények és nemzetközi szereplések eredményes lezárásához. Ott volt 2008-ban, 2012-ben és 2016-ban a szerb válogatottal a nyári olimpián. Ezek közül a két évvel ezelőtti, riói szereplés sikerült a legjobban: ezüstéremmel tért haza a szerb válogatott a világversenyről. Azóta férjhez ment, családot alapított, így a szerb válogatott immár nélküle nyert VB-t. Korábban a 2011-es Törökországban megrendezett Európa Bajnokságon a döntőig vezette csapatát, ahol 3-0-ra győzték le a házigazdát. Brakocevic az aranyérem mellett több egyéni díjat is bezsebelt, hiszen a szerb játékost választották a torna legjobb átlójának és a legjobb játékosának is. 2013-ban a női klubok világbajnokságán a röplabdázás legjobbjai mérkőztek meg egymással. Brakocevic a tornán végül az Isztanbul színeiben szerzett aranyérmet, a döntőben a török csapat a brazil Unilever Volei gárdáját verte meg 3-0-ra. A torna legjobbjának (MVP-jének) ez alkalommal is a megválasztották. 2013-ban a világ legjobb játékosának titulált Jovana Brakocevic a tavalyi szezon második felét a román CSM Bukarest csapatában töltötte, ahol a Swietelsky-Békéscsabai Röplabda Sportegyesület centerének, Sofija Medicnek volt a csapattársa. Őt is láthatja majd a közönség a csütörtök délutáni összecsapáson.