Olasz–szerb döntő a női világbajnokságon

Lejátszották az elődöntőket a Japánban zajló női röplabda-világbajnokságon. Az egyik ágon megismétlődött a tavalyi Eb-döntője: akkor is és most is Szerbia 3:1-re legyőzte Hollandiát, míg a másik mérkőzésen Olaszország óriási csata után nyert az olimpiai bajnok Kína ellen.

 

Az első mérkőzésen egy szoros játszmában déli szomszédjaink szereztek vezetést, azonban a második szettben óriási izgalmak után egyenlítettek a hollandok (28:26). Ezzel azonban el is lőtték puskaporukat, mert a harmadik játszmát simán nyerték a szerbek, s bár a negyedikben alaposan szorongatták őket, végül ott ki tudták csikarni a végső győzelmet is.

Még izgalmasabb volt az olimpiai bajnok kínaiak és a sokáig veretlen olaszok elődöntője. Rendre az európaiak szereztek vezetést, de az ázsiaiak mindig egyenlíteni tudtak, igaz ez másodjára már csak drámai csata során sikerült nekik 31:29-re. A döntő szettben sem volt elég a 15 pont, hiszen 15:15-re is álltak a csapatok, de ezt követően az olaszok egymás után két pontot szerezve végül kiharcolták a fináléba kerülést.

Európai döntő lesz tehát a világbajnokságon: Szerbia először jutott vb-döntőbe, eddig a 2006-os bronzérem volt a legjobb eredményük, míg az olaszok 2002-ben egyszer már megszerezték az aranyérmet, míg négy éve és 2006-ban a negyedik helyen zártak, utóbbin éppen a szerbektől kaptak ki a bronzmeccsen.

A két csapat egyébként már találkozott egymással a világbajnokságon: három nappal korábban, a harmadik körben a szerbek 3:1-re nyertek egy gyakorlatilag tét nélküli mérkőzésen, hiszen akkor már mindkét válogatott bejutott az elődöntőbe.

 

NŐI RÖPLABDA-VB, JAPÁN
Elődöntő (Jokohama):
Szerbia – Hollandia 3:1 (22, –26, 19, 23)
Olaszország – Kína 3:2 (18, –21, 16, –29, 15)
A további program (Jokohama):
10.20 10:20 Hollandia – Kína (a 3. helyért)
10.20 12:40 Olaszország – Szerbia (döntő)