Légióskörkép III. – A lányoknál Németország a legnépszerűbb

Sorozatunk harmadik részében a külföldön játszó magyar női játékosokat vizsgáljuk. Létszámuk jelenleg megközelíti a húszat, de folyamatosan csökkenőben van (tavaly huszonhárman voltak). Néhány éve válogatott játékosaink zöme kereste külföldön a kenyerét, de jelenleg már a hazai bajnokság is olyan nívót képvisel, ráadásul anyagilag is stabil, hogy legjobbjaink nagy része már inkább itthon maradt, vagy hazajött.

 

A válogatott idei keretéből jelenleg mindössze három játékos szerepel Nyugat-Európában, ráadásul mindhárman – Nagy Eszter, Sándor Renáta és Szakmáry Gréta – a német bajnokságban játszanak (rajtuk kívül egy magyar játszik még ugyanott alacsonyabb osztályban). Az Egyesült Államok egyetemi bajnokságában játszók nem szerepelnek az MRSZ transzferlistáján, ám mindenképpen meg kell említenünk Németh Anettet, aki ugyancsak potenciális esélyes a jövő évi Eb-csapatban való szereplésre, s bár ugyan sérülése miatt nem volt az idei keret tagja, de remélhetőleg a most Franciaországban szereplő Pallag Ágit is látjuk majd jövőre a Papp László Sportarénában.

Viszont az elmúlt két esztendő válogatottjai közül sem itthon, sem pedig külföldön nem találjuk egyelőre Dékány Bernadett, Liliom Rita és az éppen ma születésnapját ünneplő Soós Nikolett nevét. Előbbi olaszországi szerződése szívizomgyulladása miatt esett kútba, s jelenleg lábadozik, míg a válogatott csapatkapitánya ugyancsak rehabilitáción vesz részt, de felépülése után lehetséges, hogy idehaza folytatja pályafutását, Nikiről pedig csak azt tudjuk, hogy továbbra is Olaszországban van, transzferkérelmet azonban nem nyújtott be.

A korábbi válogatottak közül az immár anyuka Takács Zsófia továbbra is Franciaországban, Meléndez-Pál Beatrix pedig Spanyolországban játszik, míg Dambendzet Nathalie svájci csapatnál folytatná, de az ő ügye még függőben van.

Rajtuk kívül Angliában és Máltán hárman-hárman játszanak, míg Ausztriában, Belgiumban, Dániában, Skóciában és Svájcban egy-egy magyar játékos szerepel az MRSZ transzferlistája szerint.

 

A külföldön játszó magyar női játékosok az MRSZ transzferlistája alapján:
Bulátkó Éva                            Dartford Ladies (angol)
Farkas Virág Boglárka             Leeds (angol)
Nagy Eszter                           London Orcas (angol)
Sikesdi Petra                          Roadrunners Wien (osztrák)
Tamás Laura                          Volley Sedisol Farciennes (belga)
Kanyik Viktória Andrea            Bröndby (dán)
Pallag Ágnes                           Cannes (francia)
Takács Zsófia                         Nimes (francia)
Párkányi Adrienn                    Fleur De Lys Volley (máltai)
Sebők Viktória                       Fleur De Lys Volley (máltai)
Mészár Zsuzsanna                 Phoenix Sports Club (máltai)
Bauer Diána Fruzsina              Turngemeinde Mainz-Gonsenheim (német)
Nagy Eszter                           Rote Raben Vilsbiburg (német)
Sándor Renáta                      MTV Stuttgart (német)
Szakmáry Gréta                    Schweriner SC (német)
Meléndez-Pál Beatrix              Nuestra Senora de la Luz (spanyol)
Polgár Csenge Adrienn            Su Ragazzi (skót)
Gyebnár Anikó                       VBC Uni Bern (svájci)

Sorozatunk következő részében a külföldön játszó magyar férfi légiósokat elemezzük.