Olimpiai bajnok is segíti a gödöllőieket

A hétvégi bajnoki rajt előtt megtartotta idénynyitó sajtótájékoztatóját a Penta Gödöllői Röplabda Club a Török Ignác Gimnáziumban. A néhány éve még bajnoki és Magyar Kupa-döntőket játszó egyesület a játékosok bemutatása mellett ezúttal egy meglepetést is tartogatott, mégpedig azt, hogy a továbbiakban a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Kiss Gergely is segíti majd a GRC-t.

 

Először Pánczél Ottó Péter klubelnök köszöntötte a média képviselőit, valamint az érdeklődő szurkolókat és elmondta, hogy amikor másfél éve a Penta Általános Építőipari Kft. elkezdte támogatni a klubot, akkor még nem tudták, hogy mire vállalkoznak. A feladat nem egyszerű, de így is élvezetes, és igyekeznek minden feltételt biztosítani a felnőttcsapat és az utánpótlás felkészülésének biztosítására. Azonban kiemelte, hogy igazából majd akkor lesznek ideálisak a feltételek, ha saját otthona lesz a csapatnak, mert az Egyetemi Sportcsarnokban jelenleg nagyon kevés edzéslehetőséget kapnak.
Az elnök megköszönte a Török Ignác Gimnáziumnak, hogy a tavalyi idény során befogadta a csapatot és lehetőséget adott a bajnoki mérkőzések lejátszására. A klub köszönete jeléül egy defibrillátort is adományozott az iskolának, amelyet az intézmény igazgatója, Fábián Bertalan vett át.

A következő bajnokságban azonban minden nehézség ellenére visszaköltöznek a sportcsarnokba, mert a közönséget is szeretnék kiszolgálni, ehhez viszont azon a színhelyen adottak a körülmények. A TAO-nak köszönhetően – örömhír, hogy az MRSZ elfogadta a GRC pályázatát – lehetőség nyílik arra is, hogy a klub saját csarnokot építsen, s ennek az első lépései már meg is történtek. Ennek állásáról már Laza Bálint, a felnőtt csapatot működtető Kft. ügyvezető igazgatója számolt be: elmondása szerint két mérföldkövet is sikerült már elérniük, először is megkapták a területfoglalási engedélyt, majd éppen a mai napon már a látványterveket is elfogadta az önkormányzat. A tervek szerint jövőre el is kezdődik az építkezés.

A csapat vezetőedzője, Grózer György, arról beszélt, hogy a tavalyi csapat keretét fiatal saját nevelésű játékosokkal kellett feltölteni, de szerencsére a lányok mind bebizonyították, hogy van helyük a felnőttcsapatnál. A nyáron négy játékos távozott, helyükre pedig ketten érkeztek, az új csapatkapitány, Dégi Barbara, illetve Ludmán Réka személyében. Az alapozás remekül sikerült, mert jól megdolgoztatta a csapatot, s bízik benne, hogy ez majd a pályán is látszódni fog, bár jóslatokba nem akart bocsátkozni. Amellett azonban továbbra is kitart, hogy a magyar játékosokra épít, és nem akar légiósokat igazolni.
Ezt követte a játékosok, majd a szakmai stáb bemutatása – továbbra is Szalay Attila végzi a másodedzői teendőket, a gyúró ifjabb Árpás Géza, a gyógytornász pedig Grózer Tímea lesz, míg a technikai vezetői pozíciót a továbbiakban Nagy Péter látja el.

Végül a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázót, Kiss Gergelyt szólították, aki elmondta, hogy immár 18 éve lakik a város szomszédságában lévő Szadán, s egy éve került kapcsolatba a klubbal, a továbbiakban pedig már hivatalosan is igyekszik segíteni, népszerűsíteni az egyesületet. Mivel őszinte sajnálatára egyelőre a régiónak nincs vízilabdacsapata, ezért szívesen adja nevét egy másik csapatsportág helybéli klubjának, s a továbbiakban igyekszik ott lenni a GRC hazai mérkőzésein is.

A klub utánpótlás vezetőedzője, Szabados István arról beszélt, hogy egy éve határozta el, hogy minden olyan korosztályos csapatáról készít egy tablót, amely a legjobb négy közé jut a korosztályos ob-döntőn. Idén négy ilyet is csináltatni kellett, hiszen a mini, a gyermek és a serdülőcsapat egyaránt bronzérmes lett, míg az ifjúságiak a negyedik helyen zártak. A szakember bemutatta az idei utánpótlás edzői stábot is: Pelle Ildikó, Tompa Brigitta, Batiziné Timkó Ildikó, Czímer Attila, Dóczi István és Horváth Kristóf segíti majd a munkáját a hét különböző csoportban. Emellett több környező településen is indítottak röplabda-csoportokat, amelyeket majd szeretnének bevonni a versenyrendszerbe. A vezetőedző bízik abban, hogy jövőre is több tablót kell majd készítenie, három korosztályban erre nagyon komoly esély mutatkozik.

Wirnhardt Oszkár, a klub férfi szakosztályának vezetője örömmel számolt be arról, hogy hosszú évek munkájának köszönhetően idén a felnőtt NB II-ben is elindul, az elsősorban a fiatalokra épülő csapat, akiket azonban többek között olyan rutinos játékosokkal erősítettek meg, mint Szabados István, aki a tervek szerint szombaton mutatkozhat be az együttesben, amely amúgy a múlt hétvégén idegenbeli győzelemmel debütált. A célkitűzés egyelőre a rutinszerzés és hogy a bajnokság középmezőnyében végezzenek. Azonban bízik benne, hogy néhány év múlva már ők is osztályt léphetnek.

Laza Bálint, a Penta GRC KFT ügyvezető igazgatója is tartott beszámolót

Végezetül Karádi Zoltán, a strandröplabda szakosztály vezetője értékelte a mögöttük álló nyarat. Örömmel számolt be arról, hogy az idén Szombathelyi Szandrával induló Lutter Eszter révén immár sorozatban negyedszer nyerték meg a nőknél az országos bajnoki címet, emellett pedig egy bronzérmet szereztek az ob-döntőt, ahol négy párosuk is elődöntőbe jutott, míg a 16-os fináléba hét női és négy férfi párosuk jutott be, ami gyakorlatilag a mezőny egyharmada, s így a GRC adta az ob-döntő legtöbb játékosát is. A legújabb szakág, a hóröplabda országos bajnokságán mindkét aranyat a klub versenyzői szerezték meg, s így hárman is – Győri Panna, Lutter Eszter és Soós Izsák – ott lehettek az első ízben kiírt márciusi, ausztriai Európa-bajnokságon. Eb-részvétel a klub sportolói közül eddig csak 2015-ben Széles Petrának, illetve idén áprilisban, az ifjúsági korosztályban Vecsey Fanninak adatott meg.
A szakosztályvezető azonban még jobban örült annak, hogy idén az utánpótlásversenyeken is megtört a jég, s végre itt is országos bajnoki címet ünnepelhetett a klub, amely ezzel az arannyal és további két bronzéremmel a harmadik lett országos szinten az egyesületi rangsorban. Véleménye szerint Kristóf Dóra és Ligárt Anna U14-es aranyérme és a többiek szereplése részben annak volt köszönhető, hogy a Penta idén adta át a strandröplabdázók számára a Penta Beach Arénát, ahol a nyáron korlátlanul, három pályán gyakorolhattak a versenyzők, illetve annak, hogy Kleczli Csaba strandröplabda utánpótlás-vezetőedző remekül felkészített játékosokat kapott a terem utánpótlásedzőktől, elsősorban Pelle Ildikótól, hiszen mindhárom érmet az ő növendékei szerezték meg.
A vezető szerint az utánpótlással nem is lehet probléma a továbbiakban, ilyen remek körülmények között – elmondása szerint a bajnok párossal a négy év múlva esedékes ifjúsági olimpia selejtezőin való részvételt tűzték ki célul –, az eddig négy bajnoki címet és tíz érmet hozó felnőtt kerettől azonban az idén több meghatározó játékos is távozott. Szerinte azonban nem kell kétségbe esni, a klubnak nagyon erős a versenyzői bázisa, több korábbi országos bajnok és ob-érmes versenyző is homokra lép majd a következő nyáron a színeikben, s bár a bajnoki címet nem tudja garantálni, abban biztos, hogy a GRC-sek most is ott lesznek majd a végelszámolásnál, s alaposan megnehezítik majd az ellenfelek dolgát.

 

A Penta Gödöllői RC kerete:
Bálintné Széles Petra (center), Dégi Barbara (átló, csapatkapitány), Hackl Szilvia (center), Halla Gréta (átló), Horváth Petra (szélső ütő), Király Anna Mária (center), Körtvélyessy Réka (szélső ütő), Kovács Adél (liberó), Ludmán Réka (szélső ütő), Nagy Kitti (feladó), Tettamanti Virág (center), Tóth-Bagi Réka (feladó), Vecsey Fanni (szélső ütő)
A stáb:
Grózer György (vezetőedző), Szalay Attila (másodedző), ifjabb Árpás Géza (gyúró és sajtós), Grózer Tímea (gyógytornász), Nagy Péter (technikai vezető)

(Forrás: grcvolley.hu)