Még formálódik az Extraliga-újonc Haladás játékoskerete

Május 10-e óta, amikor is története legnagyobb sikerét elérve feljutott a legjobb hat magyar női röplabdacsapatot tömörítő Extraligába, nem igazán hallatott magáról a Hungast-Haladás Szombathely együttese. A zöld-fehér lányok időközben megkezdték a felkészülést az október 3-án rajtoló szezonra, de még korántsem teljes kerettel – a végső „csapathirdetést” szeptember elejére tervezik.
 Az viszont már publikus, hogy a vezetőedzői poszton dr. Mucsi Pétert – aki a jövőben már csak a szakosztályvezetői feladatokra koncentrál – Bedőcs Gergely váltja. Utóbbi 2001 óta edzősködik, mindeddig csak az utánpótlás mellett dolgozott. 2007-ben kezdte felépíteni a Szombathelyi Sportiskola röplabdaszakosztályát – Foki Róberttel –, 2010 óta ő a vezetője, és továbbra is másodedzője marad az U15- ös lányválogatottnak. A Haladásban viszont ő kapott segítőt Széll Dániel személyében, aki az előző szezonban is másodedző volt a felnőttcsapatnál, illetve statisztikusként is tevékenykedett. A szombathelyiek játékoskeretében nagy volt a mozgás; a tavalyi csapatból a feladó Bagyinka Fanni az UTE-t választotta. Távozott a bosnyák válogatott Ajla Paradzik is, őt is a lila-fehérekkel hozták hírbe. A horvát Marijeta Runjic Törökországban folytatja, az amerikai Anna Wruck sem maradt Magyarországon. Elköszönt a két liberójátékos is, Zoltán Anna megkezdi felsőfokú tanulmányait, Farkas Barbara pedig gerincproblémái miatt hagyott fel a játékkal. Fazekas Szilvia visszatért a fővárosba, a Vasasnál lett utánpótlásedző.
Új szerzemény Takács Bernadett szélső ütő, aki az előző szezonban az MTK játékosa volt, és onnan Kaposvárra igazolt. Most a somogyiaktól érkezett kölcsönbe. A két külföldi próbajátékost a maribori játékosbörzéről hozták: az amerikai Katei Huff center, a kanadai Stephanie Lojen pedig liberójátékos.
– Rettenetesen nehéz a 12- es keret kialakítása az új szabály miatt, amely szerint mindig kell két magyar játékosnak a pályán lenni – mondta Bedőcs Gergely. – De nemcsak nekünk, minden csapatnak. Mert nagyon felértékelődött az amúgy is szűk magyar játékospiac. Azok, akik egyáltalán hajlandóak az Extraligában játszani, olyan csillagászati összegeket kérnek, ami számunkra megfizethetetlen. Sokan pedig nem is akarnak kilépni a komfortzónájukból, inkább maradnak az NB I-ben. De a menedzsment gőzerővel dolgozik, szerződést kötött már két újabb magyar röplabdázóval is. A feladó Kolada Judit, aki korábban a TFSE-ben játszott, Kanadából érkezik haza, csütörtökön már be is tud kapcsolódni a munkába. A négyes ütő Alexandra Dobo Francis jelenleg még Ausztráliában van, ő szeptemberben csatlakozik hozzánk. De várunk még egy külföldi liberót és keresünk még feladót és centert is. Szeretnénk az anyagi lehetőségeinkhez mérten a legjobbakat kiválasztani. Remélem, hamarosan mindenki a fedélzeten lesz. Sűrű hat hét áll előttünk. Az már látszik, hogy nem lesz hihetetlenül nagy ütőereje a csapatunknak. Egy jókedvű, vidám, olyan játékosokból álló társaság kialakításán munkálkodunk, akik akarnak dolgozni.
(a vaol.hu nyomán)