Végletekig kiélezett csatában maradt alul a férfi válogatott

Nem mindennapi csata végén szenvedett 3:2 arányú vereséget a magyar férfi röplabda válogatott Macedóniától az Európa-bajnoki selejtező sorozat első fordulójában, Budapesten. 

A 2019-es belga, francia, holland és szlovén közös rendezésű Európa-bajnokságra a négy rendezőn kívül további nyolc csapat jutott ki a tavaly kontinenstorna helyezései alapján. A többiket hét csoportba sorsolták, ahonnan csoportgyőztesek és az öt legjobb második jut majd tovább. Mindezek tudatban kezdte meg Eb-selejtezős szereplését a magyar férfi röplabda válogatott, hazai pályán, Macedónia ellen.
Remek hangulatban indult útjára a labda, és hamar kiderült, hogy két, szinte azonos képességű együttes néz egymással farkasszemet a pályán ezen a délutánon. Az első szettben egy kicsivel mindig a vendégek jártak előrébb, és 22:23 után ők jutottak el előbb a 25. pontig. A térfélcsere után is hasonló volt a forgatókönyv: egyik csapat sem tudott megnyugtató előnyt szerezni. A macedón Nikola Gjorgijev egymás után ütötte pontjait, és vezérletével a végén ismét az ellenfél kerekedett felül. A harmadik játékrész végre meghozta a fordulatot: a szett közepén még 14:16-ra vezetett Macedónia, de a mieink erőre kaptak, és nem csak szép megoldásokat, hanem fontos pontokat is láthatott a lelkes közönség. Gergye Roland pontja után 21:19 állt a táblán, majd Pádár Krisztián lépett elő főszereplővé, aki egy nagyszerű nyitás után néhány másodperccel, a labdamenet végén tovább növelte a hazai előnyt. Szabó Alpár megmozdulása után 24:21 állt a táblán, két vendégpontot követően pedig Németh Szabolcs okos megoldásával eldőlt a játszma sorsa.
A szépítés után is lendületben maradt a magyar válogatott, de a macedónok sem hagyták magukat. Fej fej mellett haladt a két együttes, de úgy tűnt, elfáradt a rivális legponterősebb játékosa, N. Gjorgijev. Pádár és Gergye egyre több borsot tört a vendégek orra alá, és a sánc is hatékonyan működött. 20:20-ról indult a hajrá, és előbb Németh köszönt be, majd Nagy József jeleskedett. 23:21-es magyar vezetésnél időt kért az ellenfél, Pádár pedig szettlabdához juttatta övéit. Ezúttal sem úsztuk meg komolyabb izgalmak nélkül: Macedónia 24:23-ig kapaszkodott, Németh Szabolcs mintaszerű fogadása után azonban Pádár ismét tudta, mi a dolga, és kiharcolta az egyenlítést.
Több mint kétórányi, férfias csata után következett az ötödik, mindent eldöntő, rövidített játékrész. Az elején a vendégek ragadták magukhoz a kezdeményezést, és 1-2 ponttal elléptek a kiválóan küzdő Tanase-csapattól. 6:8-nál cseréltek térfelet a fiúk, akiknek az erejéből még ezekben a percekben is több bravúros megoldásra futotta. 8:10 után Németh villant, aki a látottak alapján jól tette, hogy a csapatvezetői pozíciót visszacserélte a játékos-posztra. A magyar válogatott Szabó Alpár nyitásával, 10:10-nél fogta be ellenfelét, és közben Baróti Árpád is pályára lépett abban a reményben, hogy a háló előtt meglepjük a macedónokat. Németh egyenlítése után Pádár bombázta a labdát a vedégek térfelére, mégsem a magyarok kapták a pontot, így 13:12 helyett 12:13 volt az eredmény… Pádárt ez sem hozta ki a sodrából, és hamarosan egyenlített. Macedónia jutott először meccslabdához, de Pádár újból egalizált. Egy elhibázott nyitás és az öt szett alatt 42(!) pontig jutó N. Gjorgijev ütése eldöntötte a mérkőzés sorsát. A magyar válogatott egy pontot szerzett, küzdeni tudásból pedig jelesre vizsgázott.

Európa-bajnoki selejtező, 1. forduló
Magyarország – Macedónia 2:3 (-23, -23, 23, 23, -14)
Budapest, Nemzeti Közszolgálati Egyetem sportcsarnoka, 800 néző. V.: Mateizer (román), Ivkovic (horvát)
Magyarország: Nagy J. 11, Gergye 19, Pádár 14, Szabó A. 13, Keen 1, Németh Sz. 12. Csere: Deák (liberó), Kaszap 2, Baróti 7, Bozóki. Szövetségi kapitány: Bogdan Tanase.
Macedónia: Milev 8, Andonov 4, N. Gjorgijev 42, Ljaftov 27, Madjunkov 2, G. Gjorgijev 1. Csere: Angelovski (liberó), Mihailov, Nakov, Despotovski. Szövetségi kapitány: Nikola Matijasevic.
Az eredmény alakulása. I. játszma: 5:8, 13:16, 19:21. II. játszma: 8:6, 16:14, 21:20. III. játszma: 5:8, 14:16, 21:19. IV. játszma: 6:8, 16:15, 21:20. V. játszma: 1:3, 6:8, 11:11, 13:14.